Музикаутор разкрива схеми и атакува държавата

Музикаутор: Държавата възпрепятства и саботира уреждането на авторските права

Над два милиона лева годишно губят авторите от организаторите на концерти в България

Държавата възпрепятства и саботира уреждането на авторските права. Това заяви изпълнителният директор на сдружението на композитори и автори Музикаутор Иван Димитров на пресконференция на 1 октомври 2016 г. в офиса на организацията.

Пресконференцията бе по повод 1 октомври – Международен ден на музиката, и бе открита от председателя на Музикаутор Ясен Козев. Той говори за значението на музиката за другите сектори на икономиката и за добавената стойност на културните индустрии, в които са заети близо 7 млн. души в Европа, а в глобален мащаб формират 5,4% от БВП.

В рамките на форума бяха представени редица случаи, при които организатори на концерти се измъкват от законовото си задължение да уредят правата за музиката. Годишно загубите, които търпят авторите от реализирани концерти в България, надхвърля два милиона лева.

Един от най-некоректните ползватели е наскоро организиралия концерта на Nightwish на 14 септември в София БОЛКАН ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ. Промоутърът опита да сключи договор с Музикаутор чрез мнима фирма, неизвестна досега. След справка от финландското дружество за права в музиката TEOSTO се оказва, че зад фирмата седи КАРМА ЕВЕНТС – същата, която след като БОЛКАН спечели търга на общината, пое организацията на Spirit of Burgas 2015. Фирмата не се е издължила на авторите на музика, изпълнявана на девет концерта и фестивала, сред които Kiss 2008, Metallica 2008, Snoop Dogg 2013, Sofia rocks 2011, 2012 и 2014. „Само тази компания дължи над 350 хиляди лева за авторски възнаграждения, но продължава да организира концерти, а Министерство на културата не ги проверява“, коментира Момчил Даскалов – мениджър „Лицензиране публично изпълнение на Музикаутор“.

Подобни проблеми Музикаутор има със СИМФОНИКС ЕНТЕРТЕЙМЪНТ, МОКО СЪЛЮШЪН, които предстои да организират концертите на Bryan Adams, ЛЮБЭ и Dragana Mirkovic, БГ МЮЗИК КЪМПАНИ и Владислав Славов, организатори на поредицата концерти „Вечните песни на България“, както и организатора на Международен Джаз Фестивал Банско д-р Емил Илиев.

„Прави впечатление, че тези концерти се организират в зали, чийто принципал е държавата с нейните институции, а в същото време те се наемат от фирми, нарушаващи закона“, подчерта Иван Димитров и допълни, че това показва ясно кого подкрепя държавата – правоносителите или незаконните действия на организаторите. „Липсата на принципна и добре работеща администрация на Министерство на културата през последните години доведе до задълбочаване на проблемите в културните индустрии. То очевидно не разполага с ресурси и експертиза, за да погледне цялостно на въпроса с интелектуалната собственост като инструмент за развитие на културата и икономиката, а именно това е неговата функция“, коментира изпълнителният директор на Музикаутор.

Организацията отправи искане за смислен разговор, от който да се извлече комплексна визия за връзката между културата, икономиката и имиджа на България, които следва да се развиват напред. Такъв разговор, според Музикаутор, е в интерес както на правоносителите, така и на светлия бизнес, държавата и обществото.

Презентация на схемите за злоупотреба

 
По темата: