Мюзик айдъли отпадат масово на конкурс в БНТ1

Избраха следващите трима финалисти в „Нова вълна”

Изненадващо във второто издание на конкурса „Нова вълна”, което се проведе в неделната сутрин на живо в ефира на „В неделя с…” на БНТ, отпаднаха Тихомир Димитров и Пламена Петрова, познати на зрителите от участието си в Music Idol. Журито обаче си запазва възможността да ги върне в някой от следващите кръгове на надпреварата, ако за участие не се яви още по-силна конкуренция.

Напред към финала продължават по-малко известните Неделяна Христова (на снимката горе), Мартин Костадинов и Рене Радев. Те грабнаха журито, в състав: обичаните от почитателите на българската поп музика Петя Буюклиева, Маргарита Хранова и Камелия Воче, управителят на Жокер Медиа – Лияна Мелик-Пашаева и композиторът и телевизионен водещ Милен Иванов, с професионалното си и живо изпълнение. Всички членове на журито коментираха, че първите десет претенденти да представляват България на международния конкурс в Юрмала, Латвия, са били изключително добри и да вземат решение за тях е било много трудно.

Първият от новите финалисти – Неделяна Христова бе най-младият изпълнител, тъй като тя е само на 17 години. В момента чаровната участничка учи специалност „Кларинет” в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. от 6-годишна възраст се занимава с музика и поп пеене, има множество отличия от конкурси като тези от Гранд При от Доминиканската република, първи награди от конкурси в Полша, Румъния и Германия. Тя изпълни песните „С мен бъди” на Петя Буюклиева и “Shady Lady” на Ани Лорак.

Следващият избраник не само на журито, но и на публиката, съдейки по аплодисментите и танците в залата, е Мартин Костадинов на 23 години. Той цели 12 години е бил част от „Хора на варненските момчета и младежи”. Миналата година завършва специалност „Поп и джаз пеене” в НМА „Панчо Владигеров” в класа на доц. Стефка Оникян. Той изпълни „Мъжка песен” от репертоара на Орлин Горанов и “Let me entertain you” на Роби Уилямс.

Последният финалист от втората петорка на конкурса „Нова вълна” е Рене Радев на 22 години. Още от 6-годишен той свири на китара, а в момента пее в поп-оперната група „Трио”. Само на 13 години става китарист, вокал и един от композиторите на рок групата Steep Point. Той спечели журито с „Елмаз и стъкло” на БТР и „Careless whisper” на Джордж Майкъл.

Следващите и навярно последни прослушвания за млади таланти в конкурса „Нова вълна” са на 16 (вторник) и 18 (четвъртък) март от 11.00 часа, в офиса на Жокер Медиа на адрес: гр. София, ул. „Крум Попов” 1.

Желаещите да участват трябва да са на възраст между 18 и 30 години и да изпратят до 30 март два свои демозаписа  (на съвременна българска песен и международен хит, без значение от жанра), своята автобиография със снимка на пощенски адрес: гр. София, ул. „Крум Попов” 1, до „Жокер Медиа”, или на kristina@jvl-bg.com и madlen@jokermedia.net.

Продължителността на всяка от песните трябва да е до 3 минути. Също така желаещите да получат професионална реализация и изява на международна сцена, се явяват на прослушвания пред представителите на журито. Най-добрите петима певци получават възможността да пеят в националния телевизионен ефир на БНТ в предаването „В неделя с …” в периода 07 март – 04 април ще участват по 5 претендента, а двамата най-добри от тях ще отидат на финалния български кръг. Той ще се проведе на 11 април отново в предаването на БНТ. Българският победител, заедно с още 30 участника от цял свят, ще се състезава за големите награди и международно признание на финала, който ще се проведе от 27 юли до 1 август 2010 г. в Юрмала. Първата награда на фестивала е 50 000 евро, втората – 30 000 евро и третата е 20 000 евро.

Повече информация за първите финалисти в конкурса „Новая волна”

Цели трима млади таланта избра журито на конкурса „Новая волна” от първата състезаваща се петица. Ники Манолов, Станислав Събев и Александър Славчев продължават участието си на българския финал, който ще се проведе на 11 април 2010 г. в предаването на БНТ „В неделя с..”. Членовете на журито – обичаните български изпълнителки Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Камелия Воче, телевизионният водещ, певец и диригент Милен Иванов, и президентът на „Жокер Медиа” Ованес Мелик-Пашаев имаха нелеката задача да определят водещите таланти в изключително силната първа петица на българското издание на международния конкурс. Малко не достигна на двете момичета – Кремена Митева и Цилия Иванова и те останаха извън финала.

И трите момчета, достигнали българския финал, имат богат опит в музикално отношение. Ето малко повече информация за тях:

Ники Манолов, 20 години от Горна Оряховица, участва на подобни конкурси от 13-годишен и вече има около 40 участия на форуми в България и множество други държави. Като конкурс, който му носи най-специално усещане, оценява „Звездици за Лора” в гр. Свищов, посветен на талантливото момиче, загинало в катастрофата край река Лим. През първите две години Ники е бил участник, а в следващите издания на форума се явява като специален гост. Младият талант е изнасял 10 пъти турнета в множество градове в съседна Турция, сред които столицата Анкара и мегаполиса Истанбул. Участвал е с песента „По-добре”, продуцурана от самата прима Лили Иванова, на финала на българската „Евровизия” през 2008 г. Правил е дуетни песни с Нели Рангелова и Георги Христов. Студент е Нов български университет със специалност “Педагогика и тонрежисура” в класа на доцент Етиен Леви. Твърди, че музиката вече е преминала границата на гласа и е по-всеобхватна. Ето защо освен гласови данни, изпълнителят трябва да умее да прави и шоу за публиката.

Александър Славчев, 21 години от Русе, е студент в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров”. Преди това е завършил музикалното училище в родния си град със специалност китара. Свири също и на пиано, бас китара и барабани. От около 2 години пее и в различни пиано барове в столицата, в което му харесва свободата сам да избира своя репертоар. За себе си казва, че и дори когато си почива, заниманията в свободното му време са свързани с музика. Той открива смисъла на музиката в предаването на енергия, а най-важната роля на изпълнителя – да предаде точно различното и уникално послание, което носи всяка песен.

Станислав Събев, на 21 години от Шумен, от 10 години свири на пиано. Завършил е музикална паралелка в родния си град, а от 6 години пее индивидуално и в различни формации – групи и дует. Този си опит оценява като изключително полезен, защото е успял да се научи успешно да работи самостоятелно и с други хора. Казва, че прави всичко в кариерата си в полза на музиката и нищо друго няма значение.

Непосредствено след успеха си, тримата млади изпълнители споделиха следното:

Станислав Събев: „Удовлетворен съм от направеното, това ми носи повече хъс за бъдещото ми представяне. За разлика от останалите конкурси за млади изпълнители, в „Новая волна” журито се държа много адекватно и бе напълно обективно. Хубаво е, че има изиксване към изпълнителите да пеят и българска песен. Много по-различно е да пееш на нашия език, в сравнение с чуждите, по-трудно е. Оценявам провеждането на подобни конкурси като положително, тъй като предоставят поле за изява на младите хора, каквото рядко им се предоставя у нас.”

Александър Славчев: „Можеше да бъде и по-добре. Не съм съвсем удовлетворен от изпълненията си, бях притеснен от звука в залата и това ми създаде някои затруднения. Много се радвах на някои хора в публиката, които ми се усмихваха много топло. Бях довел и собствена агитка – мои приятели, за да ми дават кураж в залата. Голямата разлика между този и другите конкурси за млади изпълнители е, че тук водещото е умението да пееш, а не да правиш цирк за зрителите.”

Ники Манолов: „За мен подобни конкурси с телевизионна изява са липсващото звено за младите изпълнители да се изявят пред максимално широка аудитория, да добият допълнителен опит и рутина. „Новая волна” е конкурс от най-висока класа, гледах клипове от финала в Юрмала в Интернет, и определено борбата и участието си заслужават всяко усилие. Според мен, при подобни конкурси задължително трябва да има условие да се изпълнява българска песен, както е при тази надпревара.”

На проведеното на 9 март прослушване бе избрана и следващата ударна петица, която ще печели предпочитанията на журито и сърцата на публиката в идната неделя. Тихомир Димитров и Пламена Петрова, познати от участието си в българския Music Idol, Рене Радев, Мартин Костадинов и Неделяна Христова са следващите талантливи певци, които ще се борят за участие в родния финал и приза на представител на България в Юрмала, Латвия.

По повод последния кастинг, някои от членовете на журито споделиха своето мнение и впечатления:

Маргарита Хранова: „По мое мнение в първия ден от кастингите изпълнителите бяха най-добри, сред тях можем да изберем участници за няколко недели поред и може би, ще се върнем пак към тях. Определено мога да кажа, че се явиха певци с много приятни гласове и голям диапазон, индивидуален и съвременен стил на пеене. Освен добри певци сред претендентите имаше и доста музиканти, което е важно. Разбира се, има какво още да изучат тези млади таланти, за да завоюват още по-високи постижения в бъдеще. Нашата задача е да изберем изпълнител, който да има следните качества: голям диапазон, характерен тембър, чар и силно присъствие на сцената, който да пее с лекота и от сърце.”

Петя Буюклиева: „Първо бих искала да кажа, че България е страна на гласовете! Пред нас се явиха различни гласове с по-малки или по-големи възможности. Ние като жури трябва да определим този, който най-достойно ще представи страната ни и има потенциала да донесе голямата награда. Ето зашо, по мое мнение, ние нямаме право на грешка! На тези, които ще се явят на българския финал, ние помагаме при избора на подходящ репертоар за представянето на този международен форум. Дай Боже, до края на прослушванията да се явяват още страхотни гласове! За момента се очертават някои фаворити, но до финала очаквам още по-голямо вокално разнообразие, което ще донесе на България гран при в Юрмала!”

Камелия Воче: „Първият ден от кастингите беше чудесен, толкова много качествени млади хора бяха събрани тогава! Според мен, това да спечелиш голямата награда не е всичко, от изключително значение за младите таланти е да опитват, да стъпват на сцената и да дават 100% от себе си в изявата. Забелязвам сред кандидатите на прослушванията определена неориентираност в музикалните стилове и страх от сблъсъка с непознатото. Харесва ми това, че виждам у много от кандидатите таланта и това, че те живеят с музиката и я носят в себе си!”

Българският победител, заедно с още 30 участника от цял свят, ще се състезава за големите награди и международно признание на финала, който ще се проведе от 27 юли до 1 август 2010 г. в Юрмала. Първата награда на фестивала е 50 000 евро, втората – 30 000 евро и третата е 20 000 евро. Не само наградените, но и всички участници получават широка медийна изява и действителен пазар за реализация на талантите им. Конкурсът в Юрмала е световен форум с дългогодишна история за откриване на млади таланти на възраст от 16 до 30 години. В него участват изпълнители от Близкия и Далечния Изток, Русия, Европа и САЩ. ОРТ транслира директно четирите вечери на фестивала, а тази година към многобройните страни-участнички с пряко излъчване ще се присъедини и БНТ. През миналата година с изпълненията зарадваха публиката “Роксет”, Лиза Стенсфийлд и Алла Пугачова. В предходните издания на световния музикален форум свои рецитали са изнесли също Монсерат Кабайе, Майкъл Болтън, Стиви Уондър, Джо Кокър, Ал Жеро, Робин Гиб, Хулио Игелиас, Тото Котуньо, Лу Бега, Патриция Каас, Ин-Грид, Томас Андерс, Крис де Бърк и много други.