Наблюдаваме „Краят на бин Ладен“ ексклузивно по Discovery Channel!

Извънредно предаване, посветено на Осама бин Ладен,  излъчва Discovery Channel

Едночасовият документален филм „Краят на бин Ладен“ въвлича зрителите в историческата операция по залавянето

„Бин Ладен е мъртъв!” Цели десет години, ежедневно Америка очакваше това заглавие, след атаките на Осама бин Ладен срещу Световния търговски център през 2001. В събота, 28 май от 21:55 ч. Discovery Channel ще излъчи „Краят на бин Ладен” – едночасова документалистика, която разкрива всяка секунда от операцията срещу Осама – от момента, в който през 2010 г. бяха събрани ключовите доказателства,  до погребването му.

Използвайки световен екип от местни репортери и оператори в Аботабад, Пакистан, „Краят на бин Ладен” ще покаже планирането и осъществяването на операцията по залавянето на терориста в детайли, търсейки отговор на ключови въпроси, които все още нямат отговор. Колко отряда на специалните служби са били включени в операцията? Къде са били разположени? Как е използвано лицево разпознаване, за да се идентифицира бин Ладен? Защо един от хеликоптерите е бил изоставен и разрушен?

„Краят на операцията, насочена към Осама бин Ладен, несъмнено е един от най-важните моменти за Америка”, коментира Кларк Бънтинг, президент и генерален директор на Discovery Channel. “Позициите на Discovery Channel в световен мащаб, силните ни партньорства и уникалния начин, по който разказваме истински истории, ни позволи да се разровим надълбоко във фактите и да отговорим на всички въпроси, които нашите зрители биха могли да имат“, добави Бънтинг.

„Краят на бин Ладен” ще разследва и как разузнаването се е сдобило с информацията за скривалището на Осама, като ще включи и проследяването на висш контрабандист от Ал Каида. През август 2010 г., разузнавачите набелязали тежко укрепено убежище, където  контрабандистът живеел със своя брат, като възможно скривалище за терористи.  В момента, в който експертите от разузнаването били убедени, че в убежището се укрива особено опасен терорист и вероятността това да е бин Ладен е голяма, те стартират план, който предвижда специалните части на САЩ  да атакуват  убежището  с хеликоптер преди изгрев слънце.