Над 15 фестивала очакват гости през май!

Културен календар ‐ май 2011

Информация за събития и фестивали през месец май

Детски фестивали

•   9 Май – Национален фестивал на детската книга, Сливен – Във фестивала взимат участие автори, издатели, педагози, илюстратори, библиотечни специалисти и др. Обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване. Мястото на събитието е Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, град Сливен, а датите 9 -11 Май.

•    19 Май – Национален конкурс за млади изпълнители „ Медни гласчета“, Кубрат -Конкурсът минава през два етапа, в които участниците, разпределени в три възрастови групи, се представят изцяло с български песни. И тази година, в дните от 19 до 24 май сцената ще бъде в град Кубрат – читалище „Св.св. Кирил и Методий“.

•    24 Май – Международен детски фолклорен фестивал „Приятелство без граници“, Сливен – Община Сливен става домакин на деца от цяла Европа, които с песните и танците си ще огласят улиците и площадите на града. Участието на повече от 500 деца от различни страни на Европа и Азия превръща фестивалните дни в най-мащабното събитие в региона. Фестивалът е колективен член на Международния танцов съвет /CID/ към ЮНЕСКО.

•    31 Май – Детски Етно фестивал с международно участие , Хасковски минерални бани – Единадесетият детски етнофестивал ще бъде открит на 31 май 2011 г. от 10 ч. в община Минерални бани, Хасковска област и ще продължи до 1-ви юни. В него ще вземат участие деца от различни региони на страната и различни етноси -български, турски, гръцки, руски, ромски, еврейски, арменски. Очакват се и гости от Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Румъния и други страни.

Литература и театрално изкуство

•    11 Май – Друмеви театрални празници, Шумен – Тази година фестивалът ще се проведе между 11 и 16 Май, като в рамките на проявата ще се играят спектакли на български и чужди трупи. В програмата влиза и направление „Авторски прочит“ , в което драматурзи представят свои непубликувани и непоставяни пиеси.

•  17 Май – Каралийчеви дни на културата, Стражица – От 17 до 24 май в родния град на Ангел Каралийчев ще се проведат следните мероприятия: –    изложба от рисунки на тема „В приказния свят на Ангел Каралийчев“;

–          фестивал на детското изкуство и читалищните художествени състави;

–          карнавално шествие;

–          връчване на общинска награда „Ангел Каралийчев“ на местни изявени деца.

Патриотични празници

•  17, 27 Май – Ботеви дни, Козлодуй и Враца – Предвидено е разгръщане на културната програма в продължение на малко повече от две седмици – до 2 юни. Тази година предстои да се проведе юбилейният 65-ти поход, участниците в който ще изминат разстоянието от Козлодуй до връх Околчица, за да засвиделстват признателност към подвига и героизма на Ботев и неговите четници. На 27 Май ще се проведат и подобни „Ботеви дни“ във Враца, овенчани с литературни четения, рецитали и вечери, посветени на поезията на Ботев.

•  30 Май – Поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“, Пожарево – Походът стартира пред паметника на Войводата в гр. Тутракан. Движението е съпроводено от възстановка на слизането на четниците на брега на Дунава край тутраканското село Пожарево, а в местността „Антимовското ханче“ край Тутракан – от маршовата и патриотичната песен.

Други празници и фестивали

  • 11 Май – Европейски поп-рок конкурс „Сарандев“, Добрич – Датите за провеждането на конкурса през тази година, са 11, 12 и 13 май. Мотото на конкурса е: „Не на наркотиците, не на страха. Да пазим природата, да спасим човечеството!“
  • 12 Май – Уикенд туризъм, Русе – Популярно туристическо изложение, на което се представят нови туристически продукти, хотели и всякакви други места за настаняване, модни ревюта и дискусии, както и популяризиране на възможностите за туризъм, свързан с разумното планиране на семейния бюджет. Мястото е фоайето на Доходното здание и свободното пространство пред сградата.
  • 14 Май – „Китна Тракия пее и танцува“, Хасково – Конкурсът се провежда за 46 път в Хасково и в него взимат участие талантливи певци и танцьори от цялата страна. Според обявения регламент, могат да участват както цели фолклорни колективи, така и индивидуални изпълнители.
  • 21 Май – Карнавал на хумора, Габрово – В седмиците на хумора, Габрово става сцена на истински маскен бал – улиците се изпъстрят с карнавалното настроение на мускетари, тореадори, шамани, цигани и всякакви други персонажи, които заливат града с море от емоции, цветове, песни и танци.
  • 22 Май – Национална среща-наддумване „Благолаж“, Габрово – След празничния карнавал следва изявата на сладкодумници от цялата страна в зала „Грехът“ на дома на „Хумора и Сатирата“ в Габрово. Темата на състезанието е „Смехът е здраве!“
  • 27 Май – Фестивал за операторско майсторство „Златно око“, Попово – В конкурсната програма на кинофестивала могат да участват игрални, документални и студентски филми. Прожекциите се извършват в кинозалата на Дома на културата в Попово.
  • 27 Май – Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“, Свищов – Участие отбелязват групи за исторически възстановки както от нашата страна, така и от Европа. В дните на проявата, Свищов става арена за гладиаторски битки, варварски нашествия, зрелищни борби, демонстрация на римски военни стратегии и техники.
  • 28 Май – Фестивал за автентичен фолклор „Кехлибарен грозд – 2011″, Лозен – Фестивалът има конкурсен характер и ще се проведе на 28 и 29 май 2011 г. (събота и неделя) в с. Лозен.
  • 29 Май – Панаир на горнооряховските местни деликатеси, Горна Оряховица – Място на провеждане – парк „Градска градина“, време – всяка последна седмица на месец май. Ако сте ценители на горнооряховския суджук – това е вашето събитие. Кулинарно шоу и различни състезания, сцена на открито с гостуващи изпълнители, щандове за продажба, временни търговски обекти, забавни игри за родители и деца, фолклорна програма – приятните емоции в дните на панаира са гарантирани за всеки.