National Geographic изследва Зоро и още тайнствени герои

Тайнствени досиета 2 (Mystery Files 2)

ТАЙНСТВЕНИ ДОСИЕТА 2 представя динамичен, съвременен поглед, което отличава поредицата от останалите исторически предавания с привкус на мистерия и я поставя директно в категорията на хитовите детективски, исторически сериали.

Седящият Бик – 21-и юни, сряда, от 21:00 ч.

Седящия бик: великият вожд, който побеждава армията на САЩ и повежда индианците в битка, която се превръща в масово клане на американски войници.

Истина ли е тази легенда? Преразглеждайки детайлите на това така наречено „велико престъпление” – битката при Литъл Бигхорн – и чрез устни разкази, предавани от поколение на поколение и достигнали чак до Ърни Лапойнт, правнук на Седящия бик , може да бъде открита истината за тази история.

На 25-и юни, 1876 г. подполковник Джордж Къстър и неговата Седма кавалерия атакуват селото на Седящия бик, близо до река Литъл Бигхорн. Анализът на битката, направен от Боб Кърщоу, писател и военен аналитик, говори, че победата не е била резултат от военната стратегия на Седящи бик, а от индивидуалните бойни умения на индианците от племето Лакота. Благодарение на серия от грешки от страна на Къстър, планът му за атака бил обречен.

Археологическият анализ показва, че племената Лакота и Шайените били много по-добре снаряжени и тайната на техния успех се крие в партизанската им техника на водене на бой.

Сведения от семейната история на Лапойнт и съвременни интервюта разкриват, че Седящия бик дори не е участвал в битката. Той избрал да остане и да защитава семейството си. Лапойнт обяснява, че той всъщност бил духовен водач, шаман на своето племе. Но поражението било толкова шокиращо, че на властите им трябвал злодей.

Седящи бик бил представен от американските медии по такъв начин, че да изпълни тази роля и така се родила легендата.

Капитан Кид (Captain Kidd) 8-и юни, сряда, от 21:00 ч.

Капитан Уилям Кид е един от на-известните пирати на всички времена. След процеса и екзекуцията му през 1701 г., историите за неговото коварство и грабежи не спират да се носят. В по-ново време учените са разделени на две – такива, които смятат, че той е осъден несправедливо и такива, които са убедени в престъпните му деяния.

Детайлният преглед на събитията, довели до смъртта на Кид, разкриват заговор, който стига до самия крал и договорки между управлението и могъща глобална корпорация.

През 1695 г. Кид бил уважаван в нюйоркското общество, семеен морски капитан. Неговото падение започва, когато приема частна поръчка от Англия, да залавя френски кораби и пирати. Той отплава към Индинския океан, за да изпълни мисията си. За няколко години залавя няколко кораба, но си спечелва и репутацията на най-издирвания пират.

Процесът се върти около превземането на един определен кораб, а жизненоважни за защитата документи изчезват. Дали са били скрити нарочно? Имало ли е таен, правителствен план да принесат капитан Кид в жертва или той наистина е бил пират и убиец?

Зоро (Zorro) 15-и юни, сряда, от 21:00 ч.

Зоро е един от най-известните герои, превърнали се в легенда. Приказките за двойнствения му живот, любовните му приключения и уменията му с шпагата, които използва в защита на слабите, стават популярни още от създаването му през 20-и век.

Но след появата му като измислен герой в поредицата от книги на американския писател Джонстън Макули и последвалите кино и телевизионни филми, учените спорят дали този персонаж не е базиран на действителна личност и ако да, на коя?

Дали не е бил мексикански престъпник от Калифорния? Или мексиканската версия на Робин Худ?

Последната вълнуваща теория е, че образът може да е бил вдъхновен от истинските приключения на ирландец, живял в Мексико през 40-те години на седемнадесети век. Това предаване изследва архивите на испанската инквизиция от седемнадесети век и как животът на един мистериозен мъж от католическа Ирландия напомня приключенията на измисления Зоро.

Папеса Йоана (Pope Joan) 22-и юни, сряда, от 21:00 ч.

Хитлер (Hitler) 29-и юни, сряда, от 21:00 ч.