National Geographic показва огромен затвор – цял град (и още премиери)

СПЕЦИАЛНИ НЕДЕЛНИ ПРЕДАВАНИЯ по National Geographic Channel

Най-големият затвор в Азия (Inside: Asia’s Largest Jail) 5-и юни, неделя, от 21:00 ч.

Зад стените на затвора „Тихар” се криe цял един свят. Това е един от най-големите затвори в света и се намира в Ню Делхи, Индия. Чрез историите на няколко затворници и надзиратели, това предаване изследва предизвикателствата, страховете, притесненията, надеждите и разочарованията на тези, които живеят и работят в „Тихар”.

Това е един двойнствен свят. От една страна, това е домът на страховитите престъпници, които неизбежно влизат в конфликти помежду си и с персонала. От другата – това е изправително заведение с множество образователни центрове и програми за медитация, целящи да реформират и приобщят затворниците отново към обществото.

Това е един свят, където Ману Шарма, осъден за сензационното убийство на манекенка, ръководи фабрика. Където Едуард Джозеф Елис, англичанин обвинен в притежание на наркотици, прекарва седем години, водейки дело, което още не е приключило. Където майки раждат деца, в среда, в която насилието е ежедневие.

И където Ашир Кумар – един нова затворник, без предишни провинения – трябва да научи правилата на затворническия живот, докато чака да разбере дали ще го освободят или ще прекара неопределен период от живота си в този затвор със строг режим.

Китайската призрачна армия (China’s Ghost Army) 12-и юни, неделя, от 21:00 ч.

От древен Китай, та чак до наши дни, не е създавано нищо подобно на китайската теракотена армия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80). От години учените се опитват да разбулят отдавнашната мистерия, обгръщаща едно от най-великите археологически открития. И сега, с помощта на технологиите от 21-ви век, някога великата армия, състояща се от войни в реален размер, отново ще се изтупа от пепелта, за първи път от две хилядолетия насам.

Отблизо: Мафията на Токио (Inside: Tokyo Mafia) 19-и юни, неделя, от 21:00 ч.

Казват, че Якудза „организира” организираната престъпност. Но не се заблуждавайте. Зад лустросаната външност, модерните офиси и милионите невинни служители дебне старата Якудза, където изнудването, подкупите, кражбите и убийствата са толкова на почит, колкото и отличителни татуировки, които членовете й все още носят.

Холувудската мечка-убиец (Hollywood Bear Tragedy)
26-и юни, неделя, от 21:00 ч.

Ранди Милър е професионален треньор на едри животни. Притежава 12 хищника – всичките холивудски звезди. А Роки е неговият любимец – „най-добрата мечка в бизнеса”. Но на 22.04.2008 г. Роки прави нещо, което завинаги променя неговия живот и животът на Ранди. Роки убива човек.

Това едночасово, специално предаване ни връща към трагичния ден, в който Роки убива братовчеда на Ранди и негов най-добър приятел Стивън Милър. Калифорнийският ветеринарен отдел и полицията го обявяват за нещастен случай. Роки избягва смъртната присъда, но живее при строги ограничения. Така Ранди има мечок, който е отгледал от малък и обича, но той е й дресирано животно, което може никога повече да не работи.

Има и друг проблем: за първи път в кариерата си, Ранди се страхува. Позовавайки се на специалисти по мечките гризли, холивудски режисьори, дресьори на животни и очевидци, ние сравняваме поведението на Роки и други мечки в плен, с начина на живот на дивите мечки.

Ще изследваме скритите рискове при работата с големи, непредсказуеми хищници. И ще засегнем проблема за използването на диви животни в развлекателния бизнес.