Научи как работи човешкият мозък с National Geographic Channel

Изпитай мозъка си (тричасов блок) – 16-ти октомври, неделя от 21:00 ч., 22:00 ч., 23:00 ч.

Внимавай! –21:00 ч.

Този епизод, концентриращ се върху вниманието, ще бъде заснет в града изискващ внимание – Лас Вегас. Нашият водач в това пътешествие из мозъка ще бъде майсторът на магията Дейвид Копърфилд, чийто занаят е да манипулира вниманието на публиката, за да създава невероятни илюзии. Фокусниците като Дейвид, познават човешката психология не по-зле от всеки учен и ще разберем как използват това знание, за да правят фокусите си. А нашите експерти и учени ще използват техните познания, за да създадат илюзии, които съперничат на тези на майсторите фокусници. Вярвате или не, тесният път, който предава стимулите към мозъка, е толкова ограничен, че една горила може да прекоси стаята точно пред очите ви, без дори да я забележите. Пригответе се да бъдете впечатлени!

Няма да повярваш на очите си – 22:00 ч.

Този епизод за сензорното възприятие ще бъде заснет в студио в Холивуд, където кинематографите използват образи и звуци, за да създават достоверни илюзии за реалност. Ще се изненадате да научите, че очите и ушите ви постоянно създават илюзии за това как всъщност изглежда светът около нас. Цветът, светлината, движението и триизмерността  се създават в мозъка и тези усещания лесно се поддават на манипулация. Наистина ли ушите ви чуват скрити съобщения в записи, пуснати наобратно?  Възможно ли е да създадем усещането, че нещо ви докосва, докато гледате телевизия? Може ли сляп човек да „вижда”, като прилеп? Нашите експерти и майсторите на развлекателния бизнес ще бъдат нашите водачи в разгадаването на мозъка и заблуждаването на сетивата.

Памет –23:00 ч.

Последният епизод е за мистериите на паметта. Една вълнуваща криминална история, развиваща се из улиците на Ню Йорк, ще помогне на зрителите да изпитат паметта си, с помощта на детектив – ветеран от нюйоркската полиция.  Паметта, повече от всяка друга функция а мозъка, определя кои сме ние като уникални индивиди.  Но когато става въпрос за паметта, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат… детайлите изчезват, спомените се променят и се оказва, че мозъкът формира спомени, които са „фалшиви”. Ще се удивите от това, което експертите знаят за начина, по който мозъкът ни създава и извиква спомените.