„Научи се да караш ски“ – безплатно, на Витоша!

20 българчета печелят безплатно 7-дневно посещение в Австрия по програма „Научи се да караш ски”

Утре, на пистата пред хижа „Алеко” на Витоша, стартира  програмата „Научи се да караш ски”. За втора поредна година Българската федерация по ски ще даде възможност на над 2000  ученици от І до ІV клас от София да се научат да карат ски, под ръководството на водещи специалисти на „Витоша ски училища”. Обучението ще се извършва в рамките на 4-дневен интензивен курс и е напълно безплатно.

В последния учебен ден на всяка група от проекта ще се организират състезания между обучаващите се деца, като 10-те най-добри получават право на участие във финалното състезания в края на месец март. Първите 20 отличени деца от финалната надпревара печелят специалната награда –  седемдневно напълно безплатно посещение на един от най-добрите курорти в Австрия, където момичетата и момчетата ще могат да практикуват любимия си спорт.

Този сезон проектът се реализира с подкрепата на Нестле България и тяхната марка NESQUIK 3in1, които ще осигурят топли напитки и екипировка за децата.

Основни партньори на Българската федерация по ски в инициативата са още Министерство на физическото възпитание и спорта и Районният инспекторат по образование София-град. Екипировката на децата се осигурява от „Макс Спорт” с подкрепата на „Атомик”.

По време на реализацията на програмата „Научи се да караш ски” тази година са предвидени и обучения на всеки от учениците от I до ІV клас, като част от еко инициативата „Аз обичам Витоша” на „Витоша ски” АД. Планирани са всекидневни панели, по време на които децата скиори ще бъдат обучавани от специалист педагог как да спортуват и едновременно с това да се грижат за опазването на природата. Направен е подбор на специални занимания под формата на игри, които са максимално достъпни за възрастовата група на децата и които гарантират осъзнаване на важността от опазването на природата. Идеята е децата, забавлявайки се, не само да станат любители на зимните спортове, но и едновременно с това да ценят и съхраняват природата и местообитанията в планината.

„Практикуването на спортове е от изключително значение за здравето на подрастващите. Ето защо Европейската комисия започна широка дискусия за спорта като превенция за опазването на общественото здраве. И не само това. Спортът играе важна роля в подпомагането на деца със здравословни проблеми, които са частично причинени от липсата на физическа активност. Наднорменото тегло и затлъстяването, заедно с различни хронични заболявания, произтичащи от тях, са се превърнали в основен проблем в европейските страни. Именно зтова е радостно, че инициативата „Научи се да караш ски” вече се превръща в традиция. Нещо повече, тази година нейното значение беше разширено с една обществено полезна кауза за възпитанието на младите спортисти да ценят и уважават природата и планината.”, обяснява значението на инициативата Георги Бобев, изпълнителен директор на „Витоша ски” АД.

 
По темата: