Научи се да пееш с книгата на Стефка Оникян + покана за концерт

Стефка Оникян: „…искам да се получи весел концерт с харизмата и енергията на моите студенти…”

 

На 23 ноември от 19 часа  Стефка Оникян и Биг Бенда към Българското национално радио  ще празнуват 40-годишната си съвместна дейност на концерт в Студио 1 на БНР. В него ще вземат участие студенти от класа по пеене на доцент Оникян.

 

Част от песните, които певицата е записала през годините заедно с Бенда ще прозвучат в изпълнение и на нейните възпитаници. Желанието на певицата е да се получи „весел концерт” зареден допълнително от харизмата и енергията на младите певци. Зрителите в залата ще наблюдават уникални документални кадри от концертите й през годините.

 

Специален гост ще бъде бившият диригент на Биг Бенда – Янко Миладинов, а ще дирижира настоящият диригент Антони Дончев. Аранжиментите на песните са дело на Любомир Денев и Йонко Татаров, както и на двамата дългогодишни диригенти на Бенда – Вили Казасян и Янко Миладинов. В концерта ще вземе участие и младата поп изпълнителка  Криста, която заедно със своята сестра Елена Кокорска ще отправи специален музикален поздрав.

 

Стефка Оникян е родена в Пловдив. Завършва ВМПИ – Пловдив, 1981 г. Започва концертната си дейност още като ученичка в музикалното училище в Пловдив, когато е солистка на Биг Бенда при Профсъюзния дом на културата “Стефан Кираджиев” с диригент Ст. Пехливанов. Първите си стъпки като поп изпълнител прави в трио „Обектив” заедно с Маргарита Хранова и Маргарита Градева. Солистка е на Естрадата на Българската армия и вокален педагог на група “Магистрали”. През 80-те, успоредно със самостоятелната си концертна и записна дейност, участва в дует “Оникс”. Сестрите Стефка и Виолета Оникян дебютират като дует на фестивала “Златният Орфей” през 1976 г. През 40 годишната си дейност като певица  Стефка Оникян е била солистка на почти всички големи оркестри.

 

„Живот и здраве да покажем пътя на младите музиканти. Да отдадем нужното на музиката, която неувяхва с годините.” – си пожела Стефка Оникян.

 

Стефка Оникян и с книга за юбилея

 

Джаз примата Стефка Оникян ще издаде и своя книга за 60-годишния си юбилей. За разлика от останалите си колеги, които пускаха биографични издание във връзка с юбилеите си, певицата е заложила на своята авторска методика при обучението на младите изпълнители.

 

Книгата се нарича „Вокалната работа в поп и джаз музиката“ и ще излезе в деня на юбилейния й концерт на 23 ноември 2011 в първо студио на Българското национално радио.

 

„Тази книга разкрива някои от тайните на пеенето, които са много необходими на желаещите да станат поп и джаз певци. Езикът, на който е написана е максимално достъпен и непосредствен. Ще се радвам, ако тази книга подпомогне начинаещите певци и педагози и събуди интереса на тези, които са решили да се занимават по-задълбочено с изкуството на пеенето. Надявам се, че ще добият и една обща култура, необходима за изграждането им“, споделя Стефка Оникян.

 

„Вокалната работа в поп и джаз музиката“ съдържа както упражнения, които се пеят по ноти, така и диск с изсвирени и изпяти различни по трудност вокализи. За по-напредналите са включени и упражнения за първи стъпки в джаза.

 

„Въоръжете се с търпение, защото началото винаги е трудно, но непременно опитайте – повярвайте, заслужава си! Желая ви успех“, казва още за труда си Стефка Оникян.

 

През 90-те Стефка Оникян се утвърждава като вокален педагог, предавайки богатия си опит на студентите в НМА „Панчо Владигеров“. През 2007 година ВАК й присъжда научното звание – доцент. Редовно участва като жури и често е председател на конкурси за млади поп и рок изпълнители Много от студентите и печелят награди в наши и международни конкурси.

 
По темата: ,