Най-известната костенурка на света е… гей? Виж по Viasat Nature…

Самотният Джордж и битката за Галапагос
80 години самота

Той е на 80 години и е последният жив мъжки представител на своя вид. В Книгата на рекордите „Гинес” е наречен „най-самотното животно на Земята”. Той се казва Джордж и това е неговата история.

Самотният Джордж е гигантска сухоземна костенурка от остров Пинта. Тежи 250 кг и е последният оцелял представител на съответния подвид гигантски костенурки, обитавали някога този галапагоски остров. Гигантските костенурки били обект на лов от страна на пирати и моряци заради месото им. На по-късен етап заселените през ХІХ в. на Пинта кози унищожили местната растителност – естествения хабитат на костенурките. Всичко това води до изчезването на вида към средата на ХХ в.

Костенурките от остров Пинта били смятани за напълно изчезнали до момента, когато през 1971 г. гостуващ учен не попада на Самотния Джордж. Джордж е пренесен в изследователската станция „Чарлс Дарвин” на централния остров Санта Крус. Откритието вдъхва надежда, че популацията на костенурките на остров Пинта може да бъде възстановена. Така Джордж се превръща в символ на усилията за опазване на уникалната природа на Галапагоските острови. Тя е най-известната костенурка в света днес и любима туристическа атракция. През 2009 г. принц Чарлс и съпругата му, херцогинята на Корнуел, идват да го видят.

Днес се смята, че Самотният Джордж е в добро здраве и води комфортен живот, но все още не си е намерил съпруга. Всъщност досега така и не е проявил особен интерес към противоположния пол, което според някои означава, че е хомосексуален или не се интересува от секса. Учените многократно са се опитвали да му намерят привлекателна женска за партньор, която да му роди поколение, но въпреки че най-накрая либидото на Джордж се събужда, всички опити досега да заплоди женска костенурка са били безуспешни. Едно и също нещо се случва вече години наред: при Джордж вкарват представителка на друг подвид гигантска костенурка, той проявява внимание към нея и се държи джентълменски, но никога не й дава от храната си. За жалост от нито едно от снесените впоследствие яйца не се ражда жива костенурка, но изследователите не губят вяра.

Този документален филм разказва историята на един национален герой на Галапагос, последен представител на вида си – уникалната костенурка Джордж, като в същото време ни запознава с далеч по-сериозните проблеми, свързани с опазването на тези красиви острови.

Премиера на 8 септември от 18,00 ч.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Доколкото е известно, по време на посещението си на Галапагоските острови в търсене на доказателства за теорията му за еволюцията, Чарлс Дарвин си е похапвал с удоволствие месо от костенурка.

Вижте самотния Джордж и още природа от Галапагос: