Най-красивите пещери в България – Телевизия Туризъм

Акценти от програмата на TVT

Ваяния в недрата на земята (образователен филм за природен туризъм)
– само по TVT в събота, 17 август 2013 г., от 14:00 ч. и от 21:00 ч.

На едни от най-тайнствените природни феномени в България е посветен филмът на Телевизия Туризъм „Ваяния в недрата на земята” от поредицата за природен туризъм и маршрути. Той отвежда до няколко от най-красивите и пригодени за туристически посещения пещери у нас. Разкрива техните особености и как са се образували, като поднася любопитни факти за развитието на пещерното дело в България. Същевременно показва и най-впечатляващите пещерни предверия, както и скални образувания от типа мост или венец, чиято геологична история е тясно свързана със същите процеси, образували и пещерите. Изненадваща за повечето хора вероятно ще прозвучи информацията, че в България има над 4000 пещери и почти 2000 пропасти. Ще видите още красиви ждрела, подземни водопади, първични и вторични форми на така наречения карстов релеф. Гледайте филма „Ваяния в недрата на земята” само по Телевизия Туризъм.

ПРЕМИЕРА: Българското име на дълголетието (образователен филм за кулинарен туризъм) – премиера по ТVТ в събота, 7 септември 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.

Още един поглед към един от символите на България – киселото мляко, предлага филмът на сценариста и режисьор Елена Димитрова „Българското име на дълголетието”, който Телевизия Туризъм завърта премиерно в рубриката си за кулинарен туризъм. В лентата участват Юрия Григорова, внучка на откривателя на бацилус булгарикус – д-р Стамен Григоров, и специалистът по млякото – ст.н.с. д-р Мария Кондратенко. Ще видите и как се прави в натурални условия българско кисело мляко. Ще разберете дали освен технологията си има и специален ритуал, нарича ли се млякото и т.н. – епизодът е заснет в Трънския край – родното място на Стамен Григоров.

ФИЛМ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2013: Вино в кърпа (образователен филм за винен туризъм)
– само по ТVТ през месец септември 2013 г. – всяка събота от 16:00 ч. и от 22:00 ч.

Какво ли не се е изписало за магията на виното! Една от традиционните и най-стари напитки в днешните български земи. Филмът „Вино в кърпа” показва мистиката и тънкостите около производството на оригиналното и гъсто българско вино мавруд. Телевизия Туризъм ще го завърти в сезона на гроздобера в постоянната си рубрика „Филм на месеца”. В него ще стане дума и за една легенда. Мавруд бил момък от времето на хан Крум, отгледан с попара от вино. Бил смел и страховит. Дори впечатлил самия хан, известен със заповедта си да се изкоренят лозите… Но това било отдавна… Днес на този момък е кръстено това вино. Най-гъстото вино на света… Но къде се прави то?… Гледайте филма „Вино в кърпа” само по Телевизия Туризъм през месец септември 2013-та.