Най-опасните банди в света: „Рос Кемп за бандитите 2”

„Рос Кемп за бандитите 2” по Discovery Channel

В тази поредица, носител на награда BAFTA за най-добри документални епизоди, която стартира на 14 март 2010 г. от 22:55 ч. , Рос Кемп посещава едни от най-опасните банди в света. От южна Африка до Ел Салвадор, Рос достига отвъд плажовете и баровете, за да достигне до свърталищата на местните гангстери и да открие как оперират бандите и кой ги контролира.

Рос пътува до Ел Салвадор, срещайки се с MS13 (Мара Салватруча) – най-опасната банда в света. В страна с население по-малко от това на Лондон, стават над 800 убийства на година, което не е изненадващо, като MS13 успява да привлече над 100 00 членове.

Неговите пътешествия го отвеждат в Кейптаун, където се среща с много опасната банда Дъ Нъмбър опериращa в затвора в Кейптаун. Говорейки с настоящи затворници и надзиратели, Рос разбира как тези насилствени синдикати са били насърчени да се развиват и процъфтяват в системата.

В третия епизод Рос разкрива тъмната страна на бандите от САЩ. Рос изследва втория по големина град в щата Мисури и неговата незавидна репутация на едно от най-опасните момчета с оръжие в гангстерската култура на САЩ. С население от 342 000 души и наличие на около 380 000 огнестрелни оръжия – много от тях в ръцете на бандите.

Във финалния епизод на този вълнуващ втори сезон, Рос се среща с покварената банда Нео-Нази в Москва и открива кой стои зад скорошната вълна от расистки нападения. Рос разкрива как бандата Нази и националните социалистически групи, стават сила в страната: изглежда, че властите остават със затворени очи за расизма, в най-лошия случай активно го подкрепят. Рос се присъединява към бандата Нео-Нази по време на тяхното обучение и серия от тестове – което включва факта, че той се дори се подпалва, за да спечели доверието им.

Виж видео от поредицата:

Епизод 1 Бандата Дъ Нъмбър, Южна Африка
Премиерата ще се излъчи на 14 март 2010 г. от 22:55 ч.

Рос Кемп пътува до сърцето на земята на бандите – южна Африка

25 000 души излизат от затвора на месец в Южна Африка и 80% от тях моментално се връщат обратно там. Безработицата е над средната – 30%, но се покачва до около 70% в определени зони. Най-лошото от всичко, според последните данни е, че за година убийствата са около 20 000 и повече от 52 000 души са изнасилени.

Рос пътува близо шест хиляди мили, за да стигне до един свят, който никой не си пожелава да посети, за да се срещне с хора, които никой не би желал да познава. Това е светът на бандата Дъ Нъмбър.

Свирепата южноафриканска банда Дъ Нъмбър процъфтява в препълните затвори в страната. Те са най-силни и влиятелни в строго охранявания затвора Полсмур в Кейптаун – първата вълнуващо застрашителна дестинация за Рос.

В Полсмур Рос се сблъска с ужасяващото усещане на затваряне сред покварени убийци, изнасилвачи и яростни въоръжени разбойници. Освен това той научава повече за безстрашната сила на бандата Дъ Нъмбър, които инициират нападения и изнасилвания на новодошли затворници. Обаче, ако затворът е ад, Рос стига до извода, че животът отвън е само малко по-добър.

Излизайки от пределите на Полсмур, той се осмелява да се посети запустелия Кейп Флетс – дома, в който се завръщат много от затворниците. На широките, прашни улици и сред опустелите и препълнени домове, животът продължава, въпреки жестоката престъпност, наркодиларството и обезверяването. За много от младите хора във Флетс, бандите са част от живота и членството е ритуал от преживяването. Поколения са загубени в името на бандите.

По време на своето пътуване, Рос се среща с обикновените хора, опитвайки да се бори с бандите: съседски патрулиращи групи, група на отчаяните майки, полицията, политици и поддръжници. Всички те се опитват да прекъснат задушаването от бандата Дъ Нъмбър.

Така Рос вижда Южна Африка, която туристите, никога не могат да видят и среща хората, разочаровани и обезнадеждени, поради факта, че Южна Африка им предлага все по-малко и по-малко. Неговото пътуване поражда въпроси, на които полицията, политиците и обикновените хора не могат да отговорят. Търсенето на разбиране Рос завършва като веднъж се конфронтира с бандата Дъ Нъмбър.

Епизод 2 MS13 Ел Салвадор
Премиерата ще се излъчи на 21 март 2010 г. от 22:55 ч.

Рос Кемп се потапя в тъмния и опасен свят на MS13, новите лоши момчета в квартала

Ел Салвадор е освен най-малката и най-гъсто населената страна в централна Америка и най-опасната.

С население само от 8 милиона души, там има около 6000 – 8000 убийства на година. Повече от половината от тях са свързани с бандите. И в Ел Салвадор бандите не стават по-големи от Мара Салватруча или MS13.

Считана от американците за най-опасната банда в света с над 100 000 членове, разпръснати в 33 щата и из централна Америка, тази банда е отговорна за убийства, изнудвания, изнасилвания, наркопласиорство и контрабанда на оръжия.

Но това ли е истинското лице на MS13? Като най-бързо нарастващата банда в света, би трябвало да има още факти за тази терористична мрежа, освен организираната престъпност. Какво привлича толкова много млади мъже и жени в тази банда? Особено, когато повечето от тях свършват в затвора или моргата?

Рос пътува до тази малка страна на земетресенията, вулканите и оръжията, за да открие как оперира MS13, какво прави правителството, за да се справи с проблема и дали има реални алтернативи за младежите в Ел Салвадор, живеещи добре над границата на бедността.

След като му е предоставен достъп до едни от най-страшните затвори в централна Америка, Рос се среща с лидерите на MS13 и с наземните войски; тези, членове на бандата живеят в най-рискованите зони на страната.

Полицията напада, а войната с бандата разкъсва обществото. Младежите от бандите са въоръжени с ръчно направени оръжия и гранати, а какво става, ако нещо прекъсне цикъла на насилие?

Епизод 3 Бандата на Сейнт Луис
Премиерата ще се излъчи на 28 март 2010 г. от 22:55 ч.

Рос Кемп открива тъмната страна на културата на американските банди

Епизодите разказват за Сейнт Луис, въпреки факта, че градът не е особено забележителен. Това е сърцето на централна Америка – град – нараснал около голямото пристанище на река Мисисипи с бум в развитието си през 1920 г. Днес реката все още минава през Сейнт Луис, заедно с известното шосе 66.

В класацията „Най-много убийства с пистолет”, Сейнт Луис е на трето място. Вторият по големина град в щата Мисури е в топ 3 през последните 5 години и е невероятен пример за градска безнадеждност, ударила много от големите градове в САЩ. Безредици в комбинация с население от разорени афро-американци, правят Сейнт Луис едно от лошите момчета в американската огнестрелна култура. С население от само 342 000 души, съществува наличие на 380 000 оръжия. И много от тях са в ръцете на бандите. Има около 80 140 банди, преобладаващо афро-американски като основните модели за поведение са бандите Ел Ей Блъдс и Крипс. От 122 убийства миналата година около една четвърт са свързани с бандите.

Бандите в Сейнт Луис обикновено са малки групи ( трима души могат да направят една банда) и с приличен външен вид. Те се са достигнали до огромни криминални организации, в каквито са се превърнали предшествениците им от западния бряг. Но въпреки това тези старомодни банди, чийто свят е отражение на квартала, пласират дрога и се занимават с кражби на коли.

Рос се запознава с хората от бандите и техните семейства. Той среща член на бандата Блъд – Джеферсън Вандерло, чийто двама братя са в затвора и който го очаква 10 години зад решетките, ако не се откаже от настоящия си начин на живот. Неговата майка напуска квартала, за да се опита да прекъсне цикъла на членство в бандата. Но как се справя той с живота навън? Какви са надеждите на неговото семейство? Какво пожелава той на децата си? Какво го прави част от бандата? И колко трудно е да я напусне?

Рос се среща и с членове на друга банда от Сейнт Луис, за да разбере как оперира тя и какво ги сплотява. Има ли някаква алтернатива в среда, където единствената защита от насилие се оказва още повече насилие? Как това може да се контролира, когато престъпността не предизвиква внимание и липсват средства да се прекрати? Обществените групи не са тренирани да се справят с бандите и една грешна крачка води момчетата обратно на улицата – и право към това да нямат с какво да се занимават освен да се присъединят отново към старата си банда.

А как реагира полицията на това? Отделът за борба с бандите в Сейнт Луис се изправя пред трудна битка, но те вярват, че подържат добра комуникация с бандите и имат напредък, но за да се променят нещата цялото общество трябва да положи усилия. Много от тези реакции са генерирани от майки, обикновено единствени родители и най-афектирани от престъпността на бандите.

Епизод 4 Бандата Нео-Нази в Москва
Премиерата ще се излъчи на 4 април 2010 г. от 22:55 ч.

Рос Кемп се сблъсква с покварената банда Нео-Нази и открива кой стой зад скорошните расистки нападения

Смята се, че 40% от населението на Русия са чужденци – много от преселниците идват от страни, които са част от бившия Съветски съюз. Изчислено е, че Русия в момента се нуждае от 7 милиона емигранти на година, за да запаси икономиката на сраната без дългове. Но повечето руснаци не смятат така…

Рос разкрива как бандата Нази и националните социалистически групи, стават сила в страната: изглежда, че властите остават със затворени очи за расизма, в най-лошия случай активно го подкрепят. Рос се среща с член на парламента, който открито подкрепя идеологията на бандата.

Рос се присъединява към бандата Нео-Нази по време на тяхното обучение и серия от тестове – което включва факта, че той се дори се подпалва, за да спечели доверието им. Те го канят отново в тайната им щабквартира, където се среща с едни от най-опасните членове на бандата и разкрива сърцето на тяхната престъпна организация.

Рос Кемп е един от най-известните британски актьори със забележителна кариера в областта на театъра, телевизията и филмовата индустрия. Най-добре познат е от ролята си на суровия Грант Митчел от сериала на BBC „Жителите на Ийст Енд“, както и от ролите си в предавания на ITV и участието му в сериала „Максимална сила”, където ръковoди сценичен екип с участието на сержант Хено Гарви – упорит, но справедлив лидер на Червените сили.

Наскоро Рос получава международно отличие в областта на разследващата журналистика за документалните епизоди на предаването „Рос Кемп за бандите”, което спечели награда BAFTA за най-добра документална поредица за 2007 г.

Отново през 2007 г. поредицата „С Рос Кемп в Афганистан” отвежда Рос на фронтовата линия в Афганистан, за да разкаже своята лична история за британските воиници на война, проследявайки Британската армия, която се бори за мир в една от най-опасните военни зони в света.

Бъдещите постижения на Discovery с Рос Кемп в главната роля са „Рос Кемп за бандите 4”, „С Рос Кемп отново в Афганистан” и „Рос Кемп: В търсене на пиратите”.

 
По темата: