Не пропускай „Надиграй ме“ – фолклорно риалити по БНТ Свят!


„Надиграй ме”  – новият авторски формат на БНТ стартира в неделя

Тази неделя, 22 май, точно в 21:45 часа по БНТ Свят стартира най-новото танцово състезание на България „Надиграй ме“.

В седем поредни неделни вечери 14 отбора ще се сблъскат в една истинска хореографска битка на екрана. В осмата вечер ще бъде финалът на първия сезон – в него победителите от 7-те недели ще се надиграват за първото място.

Наградата за най-добрия отбор е почивка в български спа хотел с цел тийм билдинг или репетиции за следващото издание на „Надиграй ме“.

Как се роди идеята за това предаване и какви са правилата на надиграването разказаха в студиото на „Денят започва“ Екатерина Генова, директор на „БНТ Свят и региони”, една от водещите на танцовото състезание рок легендата Милена Славова и актьорът Тончо Токмакчиев, който е член на журито, което ще оценява изпълненията.

„Имам лични наблюдения, че това е новата мода в България, казва Екатерина Генова. „Както аеробиката, предложена от  Джейн Фонда се превърна в мания, така сега  клубовете по народни танци са повече от  читалищата – надхвърлят  4000. Не зная дали модата тръгна от България или от чужбина. Ние получавахме много  писма и  обаждания от българи от Америка, които  споделяха, че  така правят своя фитнес на тялото и на ума.“ Милена допълни, че интерес към българските народни танци има и в Лондон, където тя е живяла дълго време.

Форматът е авторски – на БНТ, не е  взаимстван, не е чужд „брадър“, поясни Генова. Интересът към кастингите е много голям, а напрежението допълнително се подклажда от това, че в танцовата битка се сблъскват градове, за които се смята, че са съперници, например – Варна срещу Бургас, Сливен срещу Ямбол, Перник срещу Кюстендил, Пловдив срещу Пазарджик. Идеята за състезанието между „враждуващи” градове е на Тончо Токмакчиев.

Състезанието е  забранено за професионалисти – те се разпознават лесно дори и по дребни детайли в позицията на тялото, на краката и ръцете, и се спират  още на кастингите. Тази задача – ролята на „лошото ченге“, е поверена на хореографа Асен Павлов, който е вторият водещ на предаването, заедно с Милена. В състезанието участват хора с най-различни професии – лекари, съдии, военни, зъболекари. Свързва ги това, че истински обичат фолклора.

Подборът на състезателите се извършва в три кръга. В първия се играе хоро по избор на отбора, във втория се изпълнява задача, която Асен Павлов поставя в момента и състезателите бързо трябва да „хванат“ хорото. В тези два кръга оценките дава журито. В третия кръг се играе ръченица, която се смята за едно от най-сложните български хора и най-подходящо за надиграване. Тук думата ще имат зрителите.

Очаква се в първия кръг в неделя- 22 май, от смс гласуването  да стане ясно, кои жители са по-големи патриоти – бургазлии или варненци.

Запис от предаването ще откриете тук – http://bnt.bg/bg/productions/about/133