Не се страхувай, а ги опознай: Ханибал Барка и Чингиз Хан по Viasat History

През юни по документален канал на Viasat History

Viasat History насочва вниманието ни към двама от най-великите завоеватели в историята – картагенския владетел Ханибал Барка, унищожителя на Рим, и монголския император Чингиз Хан, известен с жестокостта си. Наистина ли обаче е бил такъв?

Премиера на 10 юни по Viasat History
Пол Пот – пътуването към полетата на смъртта
Оригинално заглавие: Pol Pot – The Journey to The Killing Fields
Държава: Великобритания
Година: 2005

Миналият век е известен с редица безмилостни диктатори, избили милиони в жаждата си за власт, но малцина успяват да нанесат такава огромна вреда на една малка държава. По време на четиригодишното управление на Камбоджа на Пол Пот той избива близо една-трета от населението на страната си. От един от три милиона камбоджанци загиват през трите години, осем месеца и двадесет дни на режима на Пол Пот.

Премиера на 13 юни по Viasat History
Чингис хан
Оригинално заглавие: Genghis Khan
Държава: Великобритания
Година: 2005

Гледай филми за Чингис хан, вкл. и този: https://www.youtube.com/view_play_list?p=118850D6B109DBB8

Винаги удряй пръв и винаги отмъщавай. Чингис хан научава тези уроци по мъчителен начин през изпълненото му с насилие детство. Син на убит баща, Чингис израства в безжалостните условия на монголските степи. Но как този отхвърлен от обществот и отгледан в бедност човек става велик хан? И защо е често представян като психопат, убил брат си и наредил най-добрият му приятел също да бъде убит? Правилно ли е Чингис да остане в историята като безпощаден и брутален звяр? Историческите факти, представени в този филм, ще ви помогнат да решите.

Премиера на 22 юни по Viasat History
Началото на войната
Оригинално заглавие: Outbreak
Държава: Великобритания
Година: 2009

Документален филм, пресъздаващ по силно въздействащ начин избухването на Втората световна война във Великобритания, с помощта на архивни кадри и думите на очевидци през онзи съдбоносен ден. На 3 септември 1939 г., неделя, британският министър-председател Невил Чембърлейн прави вълнуващо изявление по радиото, като обявява, че Германия не е отговорила на ултиматума да преустанови настъплението си в Полша. Великобритания е вече във война. Потомци на основните политически фигури от онова време четат техните думи, като добавят към тях и собствените си спомени, а известни личности и обикновени граждани на страните – участнички във войната си припомнят как са се почувствали в деня, когато е обявена войната.

Премиера на 27 юни по Viasat History
Ханибал
Оригинално заглавие: Hannibal
Държава: Великобритания
Година: 2006
Режисьор: Едуард Бейзългет
Актьорски състав: Александър Сидиг (Ханибал), Бен Крос (Фабий), Тристан Джемил (Варо), Шон Дингуол (Сципио), Емилио Дооргасинх (Махарбал) и други
Жанр: драма

След като избягва в изгнание в Испания, 26-годишният Ханибал Барка се превръща в главен организатор на смятаната за най-дръзката в историята военна операция. С 50 000 войници и 37 слона той изминава над 2400 км от Испания до Рим, разбивайки мита за непобедимостта на римляните, като надвива великата нация и армията й не веднъж, а три пъти. Но това не е история само за величие и показност, а е и вълнуващ разказ за ежедневните трудности, които войниците трябвало да преодоляват в пътуването си през река Рона и Алпите, както и за личното яростно и, в крайна сметка, унищожително съперничество между Ханибал и Сципио Африкански – единствения мъж, успял да победи картагенския герой.