Недялко Йорданов: Борисов обеща и не изпълни

Недялко Йорданов: Бойко Борисов не си изпълни обещанието

В студиото на предаването “На инат” по Нова ТВ във вторник вечерта поетът Недялко Йорданов изказа недоволство от факта, че премиерът Бойко Борисов не е изпълнил обещанието си да разкрие извършителите на атентата пред редакциите на вестниците „Галерия” и „Ретро” от февруари месец. Тогава бомба избухна на адреса на сградата, чийто наемател е и малкият син на бургаския драматург – Недялко Йорданов-син – собственик на издателство „Милениум” и вестник „Ретро”.

„Много неща съм преживял в този живот, но когато трябва да се тревожиш за съществата, които си създал е най-тежко.” – заяви Йорданов и допълни: „Бойко Борисов обеща до една седмица да разкрие кой е извършителят на атентата пред вестник „Галерия”, но нищо не се случи.” По повод откритото писмо до премиера, което поетът написа във връзка с бомбата и изобщо със ситуацията в държавата, отговор не е получен: „Не съм и очаквал да има отговор.” – заяви Недялко Йорданов и изрази надежда, че Борисов поне е намерил време да го прочете.

Относно критиките си към министъра на културата Вежди Рашидов, Йорданов коментира пред водещия Марк О’Селски, че министърът явно се бил вслушвал прекалено много в съветите на хора, на които не им пука за театъра: „Но в крайна сметка Вежди очевидно чу нашите критики и слава Богу не довърши това, което бяха започнали в министерството. За съжаление някои театри вече си изпатиха, особено Варненският, което е срамота!” – заключи Недялко Йорданов.

Поетът се усъмни в резултатите от последните проучвания на НСИ, според които само 4% от българите четат книги в свободното си време: „Не ми се вярва да са толкова малко, струва ми се, че са повече. Според мен българинът продължава да обича книгата – това е наследствено и той го предава на децата си. Сега идвам от панаира на книгата и там е пълно с деца и родители, които непрекъснато купуват книжки, дори има опашки. Затова не вярвам, че само 4% от българите четат.” – категорично заяви Недялко Йорданов.

Той допълни, че обича и харесва младото поколение и много се ядосва, когато някой ругае младите, защото сред тях имало много стойностни и много умни деца. Поетът призна, че самият той се чувствал много млад по душа.

Йорданов призна пред Марк О’Селски, че в момента си прави завещание и е събрал в четири тома всички свои пиеси и стихотворения.

Видео от гостуването: