Нелсън Мандела по Discovery Channel и National Geographic Channel

Discovery Networks International почита живота на Нелсън Мандела във филма „Животът на Мандела”

Едночасовият документален филм ще бъде излъчен премиерно по Discovery Channel в 224 страни по света в събота, 7 декември

„Пазил съм идеала за демократично и свободно общество, в което всички хора живеят заедно в хармония и с равни възможности. Надявам се този идеал да се запази във времето и да бъде постигнат. Но ако е необходимо, това е идеал, за който съм готов да умра“

Нелсън Мандела (1918 – 2013)

В памет на Нелсън Мандела  Discovery Networks International (DNI) обявява премиерата на „Животът на Нелсън Мандела”. В неизлъчвания досега документален филм, който почита забележителния живот на легендарния южноафрикански лидер ще видим истинската история на Нелсън Мандела. Тя е представена чрез лични и искрени интервюта с тези, които го познават най-добре. Филмът „Животът на Нелсън Мандела” първо ще се излъчи по Discovery Channel във Великобритания в петък,  6-ти декември от 20:00 часа. На следващия ден ще обиколи 224 страни по целия свят. В България премиерата е на 7 декември от 16:00 часа, а повторение ще има същият ден от 23:00 ч. Специалното издание ще бъде излъчено и в неделя, 8 декември от 8:00 и 24:00 ч.

„Близки приятели на Нелсън Мандела и негови съмишленици се събират заедно в „Животът на Нелсън Мандела”, за да представят автентичен разказ за изключителния политически живот на Мандела и за неговото неоспоримо влияние върху всеки един от нас”, разказва Люис Силбървасер, Вицепрезидент на Discovery Networks International. „Този документален филм илюстрира отдадеността на Discovery Channel към силния и емоционален разказ на историите и за нас е чест да споделим тази история със зрителите ни по цял свят.”

„Животът на Нелсън Мандела” е разказ за това как Нелсън Мандела се превръща в символ на надежда и мир не само за Южна Африка, но и за целия свят. С разкази на най-близките му приятели, разкриващи уникални и много интимни страни от света на Мандела, филмът отправя внимателен поглед върху трудните избори, пред които е бил изправен. Смелостта, почтеността и страстта му за свобода, които бележат неговите 95 години са в центъра на живота на „Мадиба“ и историята за него.

С гласа на Дейвид Харууд, интервютата са допълнени от личните записки на Мандела за книгата му – „Дългият път към свободата”, вдъхновена от клането в Шепърсвил през 1960 година. От зародиша на борбата на този млад чернокож адвокат за равни права в Южна Африка и раждането на uMkhonto weSizwe (Пронизването на нацията), до несправедливото му изпращане в затвора за 27 години и униженията, които е бил принуден да изтърпи, както и в крайна сметка безпрецедентната международна кампания по освобождаването на Мандела, „Животът на Нелсън Мандела” води хроника с поразителни детайли от неговото затрогващо пътуване към свободата – за него и за всички южноафриканци.

National Geographic Channel отбелязва живота на Нелсън Мандела с впечатляващ едночасов филм

„Животът и наследството на Нелсън Мандела“ разказва за шеметния възход на Нелсън Мандела от политически затворник до обичан президент и емблематична личност

National Geographic Channel предлага на българските зрители да си припомнят живота и делото на Нелсън Мандела с филма „Животът и наследството на Нелсън Мандела“ в петък вечер от 21:00 часа. Повторенията на документалния филм могат да бъдат гледани на 07.12 от 18:00 часа и на 14.12 от 18:00 часа.

Филмът „Животът и наследството на Нелсън Мандела“ следва хронологичните събития в живота на Мандела: детството му в дома на кралското семейство на народа Тембу, работата му като млад адвокат в Йоханесбург, затворничеството, избирането му за президент и оставянето на трайна следа в обществения и политически живот на страната си.

Повече от 60 години Нелсън Мандела бе пример за непоколебима смелост, решителност и убеденост, вдъхновявайки Южна Африка и целия свят в борбата за равенство. Триумфалният му път към свободата, след почти 30 години затворничество заради съпротивата му срещу правителството на апартейда, е една от най-забележителните истории на 20-и век. След месеци на преговори, Мандела е освободен в началото на 1990-а и застава начело на една нова ера на политически и социални промени за нацията. Неуморните му усилия му носят Нобелова награда за мир през 1993-а. А през 1994-а става първият чернокож президент на Южна Африка и първият президент, избран свободно/чрез провеждането на свободни избори. Нелсън Мандела оставя след себе си трайното наследство на социални и политически права.

Телевизионната продукция е представена от опитния журналист Марк Остин и включва вълнуващи коментари от политици, близки приятели и съюзници на Мандела, в това число бившият президент на Южна Африка, Фредерик де Клерк, бившият министър-председател на Великобритания Гордън Браун, архиепископ Дезмънд Туту, както и другарят му от затвора, Мак Махарадж.

“Животът и наследството на Нелсън Мандела е произведен за National Geografic Channels International (NGCI) от  ITV Global Entertainment. За ITV продуцент и режисьор е Питър Хигинс. За NGCI, Изпълнителен вицепрезидент и Ръководител на международни продукции е Хамиш Микара.