Ничия земя по Нова и онлайн – Божидар не ходи на училище и печели олимпиади

Ничия земя – нестандартен пример

Тази събота, 26 май, в “Ничия земя” Даниела Тренчева ни среща с едно момче с името Божидар, което в началото на жизнения си път създаде както се казва бъг в образователната система у нас.

Божидар е от Смолян и е на 16 години – би трябвало да е в 11 клас. Но никога не е ходил в училище, никога не е преписвал на контролни и тестове, никога не е изпитван пред дъската. Никога не е посещавал и училище в САЩ, но догодина ще има американска диплома. И само на 16 вече преподава на възрастни. Баба му и дядо му са пенсионирани учители, майка му – програмист и нямат нищо против детето да заобикаля образователната система у нас. Но не само това – помагат да се случва…

“Божидар печели олимпиади, национални състезания по информатика, има куп грамоти от образователни форуми, но никога не е стъпвал в училище. Възможно ли е това? Със своята скромност, но твърда пробивност в програмирането той се катери към върха на реализацията си, избирайки обаче другия път. Оказа се, че ако стандартният път е непроходим заради пречки, създадени къде от природата, къде от държавата – тогава само собствената ти воля и изобретателност могат да те спасят.

Всяка година тези хора се стремят към своите си постижения в различни области и – независимо от това дали са битови или професионални – не търсят помощ от държавата, за разлика от всички онези, на които дори им плащат, за да изпращат децата си да учат и те пак не щат. Защото в клас или извън него действително е въпрос на избор, но съзнателното осакатяване на децата вече е въпрос на наказателен кодекс. А у нас всяка година бълваме и бълваме неграмотни. И важното наистина не е къде се учи, а дали. И задокеанските експерти отдавна са го разбрали. Но те осигуряват и пътища…”

“Ничия земя”, 26 май, събота от 18:00 часа.

Гледай видео запис онлайн