Ничия земя по Нова и онлайн – д-р Бакърова лекува 32 селища и язди кон

Ничия земя – високопланинска медицина

Тази събота, 19 май, в “Ничия земя” Елена Чопакова ни среща с доктор Снежана Бакърова от Смилян – единственият лекар, с когото 32 населени места по течението на река Арда разполагат. Някои от местата са населени, други – почти не са. Тук и за хубавото, и за лошото се звъни на един човек – на доктор Бакърова от село Смилян. 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, всеки божи ден от годината, защото нито болестите, нито смъртта имат работно време. Тук, преди да се помолиш на Господ, звъниш на доктор Бакърова.

“Във времена, в които медицината се прави в свръхмодерни лаборатории и разчита на изкуствения интелект, има и лекари, които разчитат на кон, за да стигнат до своите пациенти. Тук разстоянията са далечни, но хората са си близки. Помежду им не стоят бетонни стени, а гори. Чуват птици, а не автомобили, и дишат въздух вместо фини прахови частици. Но и те са понякога тъжни, понякога самотни, понякога болни, но никога изнервени колкото нас, градските хора.

Доктор Бакърова може и да изглежда луда за своите колеги, медиците от лъскавите болници, точно както забързаният, затънал в стрес градски човек изглежда на родопските старци. И това не е тъжна история, уважаеми зрители, не е разказ за болни хора и времена, а за надеждата – че ще се излекуваш и за призванието да помагаш. На ближния си, на жена си, на пациентите и… на себе си.”

“Ничия земя”, 19 май, събота от 18:00 часа

Гледай видео запис онлайн