Ники Манолов 8-ми на „Нова вълна“, Филип Киркоров недоумява

8-мо място за Ники Манолов в „Нова вълна”

Българският представител Ники Манолов влезе в челната десетка на международния конкурс за млади таланти „Нова вълна” като се класира на престижното 8-мо място. За изпълненията си в трите конкурсни вечери, той получи общо 272 точки.

В първия ден от надпреварата, в категория „Световен хит”, Ники Манолов се нареди на 9-то място във временното класиране с 87 точки с песента „You raise me up”  на Westlife. На следващата вечер с изпълнението си на „Не мога без теб” на Васил Найденов в категория „Хит от родната страна”, българинът се изкачи до 8-мо място с общ бал от 179 точки. В последния състезателен кръг с „Авторски песни” Ники Манолов изпя „По-добре” и получи от журито 93 от максималните 99 точки и 6-то място за конкретното изпълнение. По този начин във финалното класиране на конкурса „Нова вълна 2010” младият талант завоюва 8-ма позиция.

След като внимателно изгледаха и трите конкурсни вечери, световните легенди Филип Киркоров и Йосиф Кобзон не скриха изненадата си от финалното класиране на Ники Манолов. Техните очаквания бяха за по-високи оценки от страна на журито за прочувствените изпълнения на българина.

Председатели на журито бяха руският певец, композитор и продуцент Игор Крутой и латвийският композитор Раймонд Паулс, а негови членове – популярните изпълнители Лайма Вайкуле, Валерия, Леонид Агутин и Валерий Меладзе, познатите композитори и певци Константин Меладзе, Юрий Антонов и Игор Николаев.

На първо място журито постави представителката на Армения Сона Шахгельдян с 288 точки, втора само на 1 точка разлика след нея застана украинската певица Татяна Ширко, а трети остана естонецът Уку Сувисте с бал от 285 точки.

Те си разделиха сериозния награден фонд от 100 000 евро.

Следват представителите на Казахстан с 281 точки, Израел с 280 точки, Беларус с 278 точки, както и Русия и вторият състезател на Украйна с един и същ брой точки – 274.

Далеч след българина Ники Манолов, на 11-та позиция, изненадващо остана спряганата за фаворит на журито и обявена за „Секс символ” на тазгодишното издание на конкурса – бразилката Gabriella, както и двете групи – представители на домакините от Латвия.

„Нова вълна” е вторият по значимост конкурс след „Евровизия” в световен мащаб и се предава от десетки телевизионни канали по цял свят. По този начин участниците в музикалния форум получават широка медийна изява и популярност на международно ниво.

Nikolai Manolov – You raise me up – New Wave – Jurmala, Latvia (2010)

Nikolai Manolov – Ne moga bez teb – New Wave – Jurmala, Latvia (2010)

Nikolai Manolov – Po-dobre – New Wave – Jurmala, Latvia (2010)