Никола Вапцаров е избран убедително за любовна история на 20 век


Любовта на Никола Вапцаров към Бойка Вапцарова е най-вълнуващата българска любовна история на XX век

„Понякога ще идвам във съня ти, като нечакан и неискан гостенин…” Така започва едно от най-разтърсващите стихотворения в историята на българската литература, с което броени часове преди смъртта си Никола Вапцаров се прощава със своята съпруга и любима Бойка.

Безсмъртната любов на Вапцаров към неговата Бойка бе избрана от зрителите за най-вълнуващата българска любовна история на XX век. Тя събра 31.67 % от гласовете. На второ място зрителският вот постави любовта на Раде Маркович и Невена Коканова с 16.76 %, а на трето – невъзможната любов на Яворов към Мина – с 12.78 %.

Резултатите от зрителското гласуване:

Пенчо Славейков и Мара Белчева – 5.37 %

Пейо Яворов и Мина Тодорова – 12.78 %

Пейо Яворов и Лора Каравелова – 11.67 %

Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева – 9.44 %

Боян Пенев и Елисавета Багряна – 2.31 %

Цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска – 6.02 %

Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова – 31.67 %

Александър Балабанов и Яна Язова – 2.04 %

Раде Маркович и Невена Коканова – 16.76 %

Иван Славков и Людмила Живкова – 1.94 %

Номинациите в студиото коментираха Миглена Николчина, проф. Валери Стефанов, Йоана Буковска, Ангел Игов, Тома Марков и Миро.

„Соломон е казал: Любовта е силна като смърт”, припомни проф. Валери Стефанов и добави, че колкото по-близо до смъртта е любовта, толкова по-голям шанс има да спечели.

А Миро цитира Апостол Павел, който в Посланието към коринтяните, 13 глава, казва: „И тъй остават тия трите – вяра, надежда и любов, но най-голяма от тях е любовта.”

 
По темата: ,