Николина Чакърдъкова пълни НДК след 7 години мълчание

На 11.12.2013г. и на 12.12.2013г.в Зала 1 на НДК ще се състои едно от събитията на годината. След шестгодишно затишие Николина Чакърдъкова ще изпее най – съкровените си мисли и чувства в новия си спектакъл „Най – голямото богатство…”. Всички зрители ще се потопят в магията на българския фолклор с много музика и песни, чрез неповторима хореография и костюми, сред невиждан декор. Редом до нея ще бъдат Неврокопски танцов ансамбъл и Оркестърът на Фолклор ТВ.

„Най – голямото богатство…” в живота, както се пее в една от песните, е здравето, силата, мирът, любовта. На това се крепи света, това е смисълът на съществуването ни като хора. Николина Чакърдъкова споделя, че най–хубавото нещо, което човек може да прави, е да дава. Тя може с песни и танци да дава настроение. Друг може да дава любов – любов към ближния, любов към децата, към родното място, към родина; да бъде съпричастен към болката и нуждата на другия. Когато човек се научи да дава, тогава наистина оценява, че „Най – голямото богатство…” е здравето, силата, мирът, любовта и възможността да можеш да подариш щастие. Тя иска да помогне и на другите хора, чрез музика, песни, танци и много настроение, да осъзнаят и оценят това богатство.

За първи път в България Николина Чакърдъкова ще преплете българския фолклор с най – новите и модерни технологии. Декорът на спектакъла е невиждан до сега. На 200 кв. м. ще бъде изграден естествен декор, който е копие на фасадата на Историческия музей в гр. Гоце Делчев. Музеят не е избран случайно, защото най – голямото богатство на нашия народ- историята ни, духът на отминалото време е съхранен през всички години в музеите. Картините на сцената ще се променят всеки път в зависимост от настроението на песните, музиката и танците. Всичко ще оживява на сцената благодарение на 3D mapping.

Този път всички почитатели на Николина Чакърдъкова ще я видят и в по-друга светлина. Ще я видят много пееща, улегнала, смирена, красива, но в края на спектакъла отново ще се насладят и на своята енергична, пееща и танцуваща Николина, каквато я познават през годините.

На сцената, заедно с Николина Чакърдъкова ще бъдат 20 танцьора от Неврокопски танцов ансамбъл, 15 музиканта от Оркестъра на Фолклор ТВ и трима бек вокалисти от Школа „Николина Чакърдъкова”. Те ще свирят и пеят изцяло на живо, пременени в красиви костюми и ще бъдат в тясна връзка с картината и духа, който ще виждат и слушат зрителите на сцената.

За спектакъла са изработени над 100 нови костюма, четири от които специално за Николина Чакърдъкова. Във всички костюми са вплетени мотиви от македонския край, с ръчно изработена бродерия от сърма от жена, в чийто род този занаят се предава повече от 300 години от поколение на поколение.

От началото на своя творчески път Николина Чакърдъкова поверява хореографията на своите спектакли на доц. Георги Хинов. И този път те заедно сътвориха неповторима хореография, която кара хората да заиграят заедно с танцьорите на сцената.

След новите песни от спектакъла, магията, която е била на сцената ще се пренесе при публиката. По традиция в края Николина ще слезе при хората и те заедно ще изпеят любимите си песни. Публиката ще бъде част от спектакъла, ще може да пее и танцува заедно с нея.

Спектакълът„Най – голямото богатство…” прави един ваш ден, различен от другите дни, а след този ден ще виждате и вашия живот по-различно.

Безспорно Николина Чакърдъкова заслужава огромно уважение не само като творец, но и в чисто човешки план. Въпреки трудностите, които животът й поднася, тя съумява да се изправи на крака и се завръща към голямата си любов – изкуството. Певицата не крие, че през последните години й налага да спре сценичните изяви заради борбата със страшната болест – рак. Като истински достойна и борбена българка обаче, Николина е с непреклонен дух, не се предава и побеждава в битката.

 
По темата: