Ничия земя 23.12.2017 от Нова/онлайн – слепите Феим и Нурел имат бебе

Ничия земя – роден в слепота

Тази събота, 23 декември в “Ничия земя” Даниела Тренчева разказва една изключителна история, в която думата виждаш се използва като усещаш, гледаш – като разбираш, а познавам – като докоснал съм. Феим и Нурел никога не са виждали нищо – незрящи са по рождение, но са дали очи на… сина си. Те живеят в стая на студентското общежитие в Благоевград. Наскоро кметът им помогнал с общинско жилище, но там можеш да ослепееш от бруталната разруха. Нужен е ремонт. Виждащите, които последно са обитавали общинското жилище, където трябва да живеят Феим и Нурел, са изтръгнали вандалски всички лампи, кабели, бушони и дограми, които осигуряват топлота и светло.

“Феим и Нурел не са виждали пари, но повече от всички знаят тяхната стойност, не са се виждали един друг, но знаят кой колко значи за другия, не са виждали света, но със зъби и нокти се борят да го има, такъв, какъвто е, какъвто го виждаме ние, а го усещат те. И понякога… Мокър и гладен.

Те са тези, които помагат на хората, когато няма ток, усещат във въздуха лошотията и с интуицията си добрината. Те са тези, които изучават света през погледа на бебето си. И той изглежда голям, интересен и шарен. Ще им го разкаже. Защото те пък ще са го научили да вижда най-истинското – онова, което не виждаме ние – голямото невидимо.

Нужен е ремонт и на разбиранията за слепота. Защото понякога тези, които виждат, наистина не могат да видят онова, което трябва и съдят, и се сърдят…”

“Ничия земя”, 23 декември, събота от 18:00 часа

Гледай видео запис от предаването онлайн