Ничия земя от Нова и онлайн – лекарска грешка уби родилка?

Ничия земя – да надживееш детето си

Тази събота, 17 февруари, “Ничия земя” ще говори за майките и техните деца. За съжаление, една от майките в историята, която Елена Чопакова ни разказва, лежи в подранилия си гроб, а другата – търси справедливост за смъртта на детето си. История за една неочаквана, смазваща и много ненавременна смърт – смъртта на Бистра – току-що дала живот на първородното си дете, без да може дори да го види. История за една майка, надживяла дъщеря си и един син, който никога няма да види майка си. Разказ за едно бебе, чийто живот едва е започнал, и за една жена, чийто живот, едва започнал, е прекършен – от болест или от лекарска грешка – това тепърва ще трябва да изясни прокуратурата.

“Болката на майката на Бистра е огромна и съмненията й, че смъртта на дъщеря й не е инцидент, а брутална поредица от лекарски грешки, не й дава покой. Въпросът дали потърпевшите и техните близки трябва да се бъркат в работата на дипломирани лекари винаги се повдига в подобни ситуации. В такива случаи нерядко се стига и до физическа саморазправа от страна на близките. Осъдените за лекарска грешка медици пък се броят на пръстите на едната ви ръка. Кой е прав – лекарите или близките – ще каже прокуратурата…

Тази история е за поука на всички – на бременните да бъдат отговорни и настоятелни, когато става дума за здравето им. На лекарите – да бъдат внимателни в работата и отношението си към пациентите и техните близки, както и на всички, които мълчат вместо да говорят – защото мълчанието винаги изглежда подозрително, когато има толкова много въпроси. Въпроси на живот и смърт. Буквално. И една молба, не съвет, а молба от екипа – скъпи лекари, всички поверяваме живота и здравето си, както и тези на своите близки на вас, за което ви дължим уважение и признателност. Но… когато ни съобщавате за смъртта на обичани от нас хора, не го правете от телефона на покойника. Благодарим ви предварително.”

“Ничия земя”, 17 февруари, събота от 18:00 часа

Гледай видео запис от предаването онлайн