Ничия земя от Нова и онлайн – Стефан, убиецът на Виола 09.12.2017

Ничия земя – какво вижда един убиец убивайки?

“Можеше ли да се спреш, Стефане? Можеше ли да не ставаш убиец?” – пита Елена Чопакова съученика си Стефан Станев. “Не смятах, че съм способен на такова нещо…” – казва убиецът на Виола в първото си телевизионно интервю, което Нова телевизия ще излъчи тази събота, 9 декември в “Ничия земя”.

Стефан уби от ревност по особено жесток начин 29-годишната си приятелка Виола след дългогодишна употреба на наркотици. По всяка вероятност това интервю е болезнено за много хора, но е необходимо за много повече – за тези, които вървят по осеяните с наркотици стъпки на Стефан и за онези, които не са успели да озаптят порока му навреме. Тогава, когато самият Стефан е загубил контрол над собственото си поведение. Не бива да го бъркате със самопризнания, телевизионен съдебен процес, индулгенция или опит за подмяна на истината. Това интервю е хроника на една предизвестена смърт – смъртта на Виола.

“Историята на Стефан Станев, убиецът на Виола – доскоро неосъждан и с добро образование, момче от добро семейство и баща, който обожава дъщеря си, бивш съпруг, настоящ затворник и завинаги убиец – завършва трагично и… логично. Тя е история за порока, за криворазбраната любов, за изкривения свят на наркотиците, история за насилие, лудост, гняв, грях, падение, история за престъпление и история за наказание. История за изтрезвяващата сила на съвестта. Това, надяваме се, е краят на тази история – телевизионна литургия за Виола, медийната изповед на нейния убиец Стефан и горчивата като отрова констатация, че можеше и да не се стига дотук.”

“Ничия земя”, 9 декември, събота от 18:00 часа

Гледай видео запис от предаването онлайн