Ничия земя от Нова/онлайн – Как се купува зелена рецепта за 15 лева

Ничия земя – лекари търгуват със зелени рецепти за лекарства с наркотици

Тази събота, 16 декември в “Ничия земя” Даниела Тренчева прави скандални разкрития и показва разказите на наркозависими и дилъри за това как се получава зелена рецепта, дори без да се явяваш при доктор. Оказва се никак не е трудно. Понякога е нужна лична карта, понякога няколко чужди лични карти. При докторите се плаща между 10 и 20 лева за рецепта, разбира се, без касов бон и после от аптеката се взима палитрата от весели, приспивни или упойващи лекарства. Следващата крачка е препродажбата на наркозависими на до пет пъти по-високи цени.

“Всичко, оказва се, започва в кабинетите на лекари. Лекарствата, които съдържат наркотични вещества се продават като топъл хляб, включително на разсрочено плащане. Оказа се, че зелените рецептите се изписват бързо срещу 15 лева. Направи го една докторка, която отидохме да попитаме за практиката й и дали знае, че лекарствата, които изписва, попадат на черния пазар.

Определянето на цените, разбира се не е нито нередно, нито незаконно. Издаването на касов бон обаче не е с отложено действие. Мислехме, че зелените рецепти са с особен контрол – нали затова са зелени! Оказаха се – контролирани пожелателно.

Това е извадка от моментното състояние на българското здравеопазване. Ако докторите действително работят под такъв натиск и изходът е да дрогират с рецепти агресивните пациенти – състоянието на системата може да се определи като критично.”

“Ничия земя”, 16 декември, събота от 18:00 часа

Гледай видео запис от предаването онлайн