„Номер 1“ филм с Филип Аврамов и Иво Аръков по БНТ

Български филм  закрива седмицата на европейското кино по БНТ

Хитовият български филм „Номер 1” на режисьора Атанас Христосков ще закрие Седмицата на европейското кино по БНТ1. Той ще бъде излъчен в понеделник /16 декември/ от 23 часа. „Номер 1”, заедно с още 7 европейски филма, е в топ селекцията на Европейския съюз за радио и телевизия.

Сценаристът Явор Михайлов пренася върху лентата спомените от собственото си детство в крайните квартали на София, затова и всички герои имат реални прототипи. В ролите зрителите ще видят Филип Аврамов, Ивайло Захариев, Николай Станоев, Ивайло Драгиев, Иво Аръков и други. Филмът е носител и на голямата награда „Златна роза” за най-добър пълнометражен филм и награда за най-добър актьор на Филип Аврамов.

В рамките на Седмицата на европейското кино, „Номер 1” бе излъчен още в Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Ирландия и Германия.

Проектът успя да обедини всички обществени телевизии на Стария континент в промотиране на европейската култура и  подкрепа за филмопроизводството.

В момента европейските обществени телевизии инвестират много повече средства във филмопроизводство, имат фиксирани слотове за национални филмови продукции и предвиждат повече ефирно време за европейско кино, отколкото частните медии.

Припомняме, че през 2011 година над 50% от филмите в програмата на обществените телевизии са били европейски, в сравнение със само 33% при частните медийни групи.  През 2010 година европейското филмопроизводство на обща стойност 56.7 млрд. евро е реализирано от 88 000 отделни компании, с общ брой служители 380 000 човека. (Данните са на Европейската аудиовизуална обсерватория.)

 
По темата: , ,