Носителката на Грами Сезария Евора гостува за втори път в НДК


Cesaria Evora (Сезария Евора) идва в България на 2-ри октомври!

“Душата на Cape Verde” се излива с песен в зала 1 на НДК!

Носителката на Grammy – Cesaria Evora (Сезария Евора) пристига за концерт в България на 2-ри октомври 2009г по покана на Жокер медиа.

Изпълнителката на стила morna ще зарадва българските си почитатели в зала 1 на НДК, четири години след първото си гостуване у нас.

Уникалният тембър на носителката на Grammy за най-добър етно албум от 2003г не може да бъде сбъркан, а пеенето “на босо” на сцената е нейна запазена марка.

Малко известен и интересен е фактът, че песента Ausencia от оригиналния саундтрак към филма на Емир Костурица Underground е изпълненa именно от Cesaria Evora.

Билетите за концерта на 2-ри октомври в зала 1 на НДК се пускат в продажба от днес (08.06.09г) на касите на Билетния център в НДК, в мрежата на Ticketstream.bg и Eventim.bg. Те са с цена от 30 до 100 лв.

“Кралицата на морна” , както наричат Cesaria Evora, е сред най-ярките изпълнители на етно музика в света.

Стилът, в който пее – morna е типичен за мястото, където е родена и израства – африканският остров Cape Verde /Mindelo. Музиката й е изпълнена с тъга, носталгия и надежда, носи душата на родното й място.

Mагнетичният глас на Cesaria – приятно меланхоличен и леко дрезгав, докосва фатално всеки, който го чуе.

Започнала да пее още на 7 г. в хора на сиропиталището, на 16 вече обикаля баровете на Mindelo с чудните си песни. Не след дълго става известна на всички, като “Кралицата на морна” .

Известността й обаче не минава границите на острова, а бедността и тежкия живот я следват неотлъчно. Чак в средата на 80-те с помощта на свой приятел тя изнася няколко концерта в Португалия, където публиката я приема изключително добре.

Следват пътуване до Париж, поредица концерти, първи записи и много труд.

Първият й албум е записан през 1988г и носи заглавието La Diva aux pieds nus (Босата Примадона), а това се случва когато тя е на 47 години. През 1995 г. е първото турне на Cesariа Evora в САЩ, а по време на гастрола й в Ню Йорк дори Мадона е там, за да я чуе.

Някъде по същото време, известният композитор и музикант Горан Брегович кани лично Сезария да изпълни една от най-хубавите песни към филма Underground на Костурица – Ausencia.

През годините албумите на Сезария Евора са номинирани и награждавани многократно, а във Франция са белязани с най-високите отличия и златен статус.

Черникожата изпълниктелка има пет номинации за Grammy и една статуетка за Най-добър етно албум от 2003г.

През 2006 г. записа десетия си албум Rogamar, който е и последен до момента. За себе си тя казва, че е щастлива, и че трудностите и страданията й са я научили да се радва на живота, който живее.

 
По темата: