„Нова“ откри собственика на хотел, укривал ценно съкровище


„Темата на Нова” в събота, 6 юни, 19:30 ч.
„Съкровището”
автор: Марин Николов

Защо уникално за България златно съкровище от 3-и в. беше укривано в продължение на половин година? Находката беше спасена при съвместна акция на Районната прокуратура в Несебър и сектора за борба с организираната престъпност в Бургас. Подобни заглавия излязоха в няколко вестника от началото на април, когато полицията в морския град даде пресконференция.

Над 200 грама антични златни накити, керамични съдове и дребни метални предмети излезли по случайност при изходни работи за строеж на хотел в новия Несебър, но собственикът ги криел с месеци, съобщават още полицаите от Областната дирекция в Бургас. Не поясняват от къде са разбрали за укриваното съкровище, което засега е единствено по рода си в земите на някогашната древногръцка колония Месемврия – днешен Несебър. Не казват кой е и собственикът на бъдещия хотел, нито мястото му. Обявяват само, че не се противял, а го предал доброволно.

В музея на Несебър, където съкровището е предадено, също мълчат. Засега Районната прокуратура не е образувала наказателно производство срещу мистериозния укривател. Екипът на „Нова” обаче успя да намери строежа, в чиито основи е заблестяла древната находка. Откриха и собственика, който по това време почиваше на лозето си, близо до Несебър…