„Новатори милионери“ – гледай и се учи ексклузивно по Viasat History!

Новатори милионери – ЕКСКЛУЗИВНА ПРЕМИЕРА
12 септември – 10 октомври по Viasat History
Оригинално заглавие: Pioneers Turned Millionaires
Държава: Германия
Година: 2010

Петима предприемачи от Стария свят, с новаторски дух, задават нова визия за икономиката на Новия свят и оставят значима следа върху американската култура.

Леви Строс, Хенри Стайнуей, Уилям Боинг, Джон Джейкъб Астор и Хенри Дж. Хайнц – едва ли можем да пренебрегнем имената им или да не видим продуктите им навред по света днес.

Новаторство, кураж, упорство и всеотдайна работа – чрез тези качества те постигат успех в една непозната, нова страна.

С помощта на високотехнологични възстановки и ексклузивен архивен материал документалната поредица представя една от най-вълнуващите и очарователни сфери на американската икономическа история.

Как успяват тези петима мъже, дошли в Съединените щати като имигранти, да се превърнат в символ на хора, станали милионери, разчитайки само на себе си, които дори и днес олицетворяват историята на американския успех?

Епизод 1: Изумителната история на Уилям Едуард Боинг – пионер на авиацията, основал компанията „Боинг”.
Премиера на 12 септември, неделя, от 19 ч.

Уилям Е. Боинг (1881 г. – 1956 г.), роден като Вилхелм Едвард Боинг. Син на германски минен инженер, през 1909 г. той вижда за първи път управлявана от човек летяща машина и в този миг се влюбва в самолетите. Без да има никакви позна ния в областта на авиацията, той основава компания, поставила началото на световно предприятие. Боинг лично изпробва първия самолет, произведен от компанията му. Когато САЩ се включват във Втората световна война, Боинг успява да спечели желан от много негови конкуренти договор с американското правителство, въпреки че по произход е бил син на германски имигрант. Договорът е за изработването на 50 самолета за американските ВМС, които да се използват във войната срещу Германия. Нерядко работниците му изкарвали по три смени наведнъж, за да успеят с тази поръчка.

Епизод 2: Вълнуващата история на Хенри Стайнуей, имигрирал от Брауншвайг в Ню Йорк през 1851 г. и станал най-известният производител на пиана на всички времена.
Премиера на 19 септември, събота, от 19 ч.

Хенри Е. Стайнуей (1797 г. – 1871 г.), роден като Хайнрих Енгелхард Стайнуег. Започва да изработва пиана в кухнята си. През 1836 г. завършва първия си роял, също изработен в кухнята му. Този роял по-късно е наречен „к хненското пиано“ и днес може да се види в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк. В началото собствените му синове му помагали в работилницата, едва петгодишни. Заедно изработвали по 10-12 инструмента годишно.

Епизод 3: Историята на Хенри Джон Хайнц, един от най-преуспелите производители на хранителни продукти в света.
Премиера на 26 септември, неделя, от 19 ч.

Хенри Джон Хайнц (1844 г. – 1919 г.), кралят на кетчупа, революционизирал хранителните и готварски навици на ХІХ в. Ключът към успеха му били древните семейни рецепти, пазени като държавна тайна. Неговият кетчуп е познат из целия свят. Започва бизнес на 15-годишна възраст, като първоначално консервира хрян от семейната градина и го продава по улиците с количка. Днес „Хайнц” е сред водещите международни търговски маркии в предприятията на компанията по целия свят работят 33 000 служители.

Епизод 4: Вълнуващата история на Джон Джейкъб Астор – първия мултимилионер в Съединените щати.
Премиера на 3 октомври, неделя, от 19 ч.

Джон Джейкъб Астор(1763 г. – 1848 г.), роден като Йохан Якоб Астор. Син на германски фермер, младият Астор има нещастно детство и още като съвсем малък познава глада и недоимъка. На 16-годишна възраст напуска дома си и имигрира в Англия, а след това в Америка, където натрупва пари от търговия с кожи и става най-богатият човек за времето си. Никому неизвестен в началото, Ас тор постепенно изгражда истинско финансова империя и днес името му е синоним на лукс и елегантност. То е и марка цигари, наименование на круизен лайнер, дори прочутият хотел „Уолдорф-Астория“ е наречен на него. Активите му възлизат на над 8 млрд. евро.

Епизод 5: Историята на Леви Строс, немски евреин, имигрирал в САЩ и основал първата компания за дънкови облекла.
Премиера на 10 октомври, неделя, от 19 ч.

Леви Строс (1829 г. – 1902 г.), роден като Лоб Щраус. Обеднял еврейски имигрант от Германия, той пристига на 19 години в Ню Йорк и създава символа на американската култура, превръщайки се в един от най-могъщите американски индустриалци. Днес джинсите „Ливайс” се произвеждат в Азия, Южна Америка и Полша. От 1994 г. не е ушит нито един чифт джинси за „Леви Строс и Ко&rdq uo; в САЩ. Главният офис на компанията е все още в Сан Франсиско.