Някой иска да стане „Милионерче“ на гърба на Ненчо Касъмов! (аудио)

„Милионерче”- то на Nazmi’ler – тотален балкански хит

Безспорно песента „Отворко” на оркестър Nazmi’ler се превърна в една от най-популярните през изминалата 2010-а година. Оказа се, че парчето се харесва не само у нас, но и в останалите балкански държави. За жалост обаче, то бе присвоено от някои наши съседи, без да бъдат уредени авторските права по съответния ред.

Хитовият кючек стана по-познат сред феновете на поп-фолка с названието „Милионерче”. Той се превърна в един от най-желаните в радиоефира и заведенията в цялата страна само броени дни след появата си. Парчето доби още по-голяма популярност, когато музикантите от оркестъра го подариха на своя добър приятел и колега Тони Стораро и той записа своя версия.

Но скоро стана ясно, че това далеч не е единственият вариант на песента. Едни от първите, които направиха незаконно кавър, бяха македонците от група Kismi:

Продуцентът на Nazmi’lerНенчо Касъмов веднага взе мерки и проблемът бе разрешен. „Свързахме се с македонците и изяснихме отношенията си. Разбрахме се по много цивилизован начин и съм сигурен, че в бъдеще няма да има такива недоразумения.”, обясни шефът на Diapason Records.

Но апетитите към „Милионерче”-то не секнаха с това. Оказа се, че парчето е присвоено и в други балкански държави, без знанието на продуцента и изпълнителите. Ето и примерите:

Румъния:

Албания:

Ненчо Касъмов е твърдо решен да предприеме съответните мерки и да потърси по законов ред правата си.

„От една страна, това е признание за качествата на песента на оркестър Nazmi’ler, които са наши артисти, но от друга е грубо нарушение на авторските права. Не е редно това да се случва в 21 век. Ние плащаме доста солидни суми, когато работим с композитори от други държави и смятам, че е редно това правило да важи за всички.”, аргументира се продуцентът на Diapason Records.

 
По темата: