Обзор на скандала между Кошлуков и Денят започва с култура

Напрежение и публична размяна на обвинения в обществената телевизия. На 22 януари екипът на предаването „Денят започва с култура“ прочете в ефир декларация, която осъжда поведението на програмния директор на БНТ 1 Емил Кошлуков.

Визията на новия програмен директор на БНТ 1 как трябва да изглежда едно предаване в обществената телевизия, предизвика остър дебат. Според Кошлуков „Денят започва с култура“ говори на неразбираем език и затова има нисък рейтинг.

Кошлуков поиска от екипа бързи резултати – двойно увеличение на зрителската аудитория, както и нетолкова елитарен подбор на темите и изразните средства. Кошлуков е дал срок две седмици на екипа да удвои рейтинга на предаването, в противен случай били предупредени, че ще бъдат сменени с хора, които „могат и знаят как да се направи“ исканото от Кошлуков. А изискването му било следното: екипът да представи план за драстична промяна на струкурата и тематиката на предаването, като се спрат дискусионните форми и се придаде „по-лайфстайл звучене“, а за културата да се говори на „популярен език“.

В профила си във Facebook бившият депутат изрично посочва, че обществените телевизии в цяла Европа се радват на добър рейтинг, защото имат добри предавания. И в БНТ, пише програмният директор, работят качествени журналисти. Но те невинаги постигат добри резултати. А оценката за БНТ дава обществото, а не определени партии или медии на олигарси.

Позицията на Емил Кошлуков обаче предизвика вълна от недоволство. Екипът на „Денят започва с култура“ излезе с декларация, която остро осъжда идеите на Кошлуков. Позицията беше прочетена в ефир – нещо невиждано в новата история на обществената медия.

Случващото се на „Сан Стефано“ 29 доведе до искания за оставката на Емил Кошлуков. Недоволни граждани и служители на БНТ се събраха пред сградата на националната телевизия, за да подкрепят колегите си от „Денят започва с култура“.

Кошлуков вдигнал мерника на „Денят започва с култура“ след участие на Емил Джасим в ролята му на преподавател по история.

Наложило се генералният директор на БНТ да се срещне с екипа, а разговорът продължил близо два часа.

Основна тема на разговора била арогантното поведение и директните опити за намеса от страна на Кошлуков, свързани с гостуването на Емил Джасим в предаването същия ден (Джасим е популярен критик на овладяната държава и активист на партия „Да, България“). Кошлуков дал ясно да се разбере, че присъствието на Джасим в студиото се разглежда като политическа демонстрация, а не като гостуване на преподавател по история по темата за изучаване на комунизма в средното образование.

На „Сан Стефано“ коментират, че вероятна причина за натиска, на който е подложен екипът, е фактът, че предаването продължи да прави теми за свободата на словото, за проблемите с национализма и патриотарството, а предната седмица направи 20-минутен дискусионен панел „Бялата книга за свободата на словото”.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров коментира ситуацията:

„Мисля, че след разговора ни колегите вече са спокойни. Никой няма намерение да сваля предаването или да гони екипа. Предаването е специфично и не може да се очаква да гони рейтинг или да няма известна елитарност в изказа. Това, което аз им препоръчах, е да се мисли как да стане по-разчупено, да не е само говорене.

Нямам нищо против „скандални“ теми, стига да са направени така, че да отговарят на журналистическите стандарти – да се спазва баланс. Няма забранени гости.

Това предаване е безценно, то има своята публика, и то значима – публика, която създава обществено мнение. И мисля, че само тази телевизия може да си позволи такова предаване.“

Основният упрек на Кошлуков към “Денят започва с култура” е, че рейтингът му е нисък. А екипът на предаването вече готви промени в концепцията му, обяви пред “24 часа” генералният директор на БНТ Константин Каменаров. “Предаването е идеално, то е чудесно, единственото, което може да му се случи, е да стане просто по-готино.” А на въпрос какво предстои оттук нататък в предаването Каменаров отговори така: “Предстоят спокойствие и професионална работа. Нито повече, нито по-малко.”

Позицията на Кошлуков:

Понеже гледам, че някои хора силно се вълнуват от обществена телевизия, нейните цели и задачи:

1. Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес.

2. Нейните задачи, цели и функции са описани ясно в закона, особено в чл. 6. Ако някой смята, че може да ги определи по-добре, да влезе в парламента, да напише нов закон и да го приеме. Засега действа този.

3. За да изпълни своята мисия, обществената телевизия трябва да е отново именно това, телевизия. Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?

4. Обществените телевизии имат висок рейтинг в цяла Европа. Достатъчно е да видите френската, италианската, британската, сръбската и т. н. Просто когато имаш добри предавания, имаш и зрители.

5. БНТ има добри предавания, качествени журналисти и производство, постига и добри резултати. Не винаги, но постига. Нашата цел е да станат още по-добри.

6. Обсъжданията на продукциите, тяхната промяна и подобрение, структурно, съдържателно и програмно, е наша задача. Ние го правим в телевизията, всекидневно. Анализираме данните, следим конкуренцията, проучваме опита на другите по света.

7. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения.

8. Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена, или е нарушен законът по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз, в качеството си на директор.

9. БНТ е длъжна да осигурява плурализъм на мненията, както и на гледните точки. Именно затова е важно хората да знаят кой какъв е, когато говори от ефира на БНТ. Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие.

10. Ако имаме проблеми в БНТ, аз вярвам, че трябва да ги решаваме, не да се оправдаваме, че не можем. Нито пък смятам, че дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове.

11. Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да станат още по-популярни и обичани от много хора. Това е моя цел и задача.

12. Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече.

13. Видях призива на едни политици, които зоват да си върнат БНТ. Не знаех, че е била тяхна. Но знам, че вече няма да е на нито една партийна централа, колкото и да не им се вярва. БНТ ще бъде обществена телевизия.

14. Надявам се и да бъде гледаема и качествена, каквато тя е била почти винаги. Ще се опитваме да я направим още по-добра, с помощта на нашите зрители.

Позиция на „Денят започва с култура“:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“

Дирекция „Информация“ иска ясни гаранции за спазване на принципи и стандарти

„Знаем какво означава „обществена телевизия”. Правим я отдавна – и твърдим, че БНТ има много предавания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години БНТ не е ставала обект на голям публичен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не защото сме нямали други предложения. А защото вярваме, че обществената медиа е основана на стандарти и принципи“, обяви по-късно в понеделник Продуцентският съвет на дирекция „Информация“ (Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева и Методи Манченко).

„Тези принципи често се цитират, но припомняме, че те имат конкретно съдържание. Например, „редакционна независимост“ означава решенията да се вземат след обсъждане, а не по прищевки. „Плурализъм“ означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им. „Отговорност“ означава да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва“, се казва в декларацията.

„Защитавали сме тези принципи досега, ще ги защитаваме и в бъдеще. И това е лесно проверимо. Всеки мониторинг ще докаже, че всекидневните битки са ни научили що е то редакционна независимост, плурализъм и отговорност. Затова не приемаме нашия труд и дългогодишни усилия да бъдат подценявани или обиждани. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук досега БНТ водеше. Знаем как се прави рейтинг на всяка цена, но не искаме. Вярваме, че телевизията може да бъде достатъчно интересна, но и сериозна, задълбочена, насочена към всички обществени позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на БНТ към обществото.

Нямаме нужда да ни напомнят какво става другаде в Европа. БНТ не е най-малко гледаната европейска обществена телевизия, даже напротив. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.

Ние не смятаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на промяната. Вярваме, че обществената телевизия е процес; тя е непрекъсната промяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата срещу новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не смятаме да отстъпваме от принципите. Защото без тях обществена телевизия няма“, се казва в становището. Което завършва с настояване за „ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени“, завършва декларацията.

Протест с искане за оставка на програмния директор на БНТ Емил Кошлуков се проведе в понеделник (22 януари) пред сградата на телевизията на улица „Сан Стефано“ в столицата.

Над 30 протестиращи посрещнаха с овации екипа на предаването „Денят започва с култура“, който се присъедини към тях.

На протеста бяха забелязани още известният мореплавател Дончо Папазов, бившата шефка на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров.

С протестиращите разговаря и спортният журналист в БНТ – Камен Алипиев-Кедъра, предаде репортер на „БАНКЕРЪ“.

Продуцентът на предаването Весела Петрова също излезе пред сградата на държавната телевизия. Тя каза: „Има обвинения за езика на предаването, който бил по-елитарен. Не може в предаване за култура да се говори с езика на улицата. Няма как да се каже, че ние не работим. Това е всеки ден, работим и в събота и неделя, защото трябва да се приготви предаване за понеделник“.

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков коментира за „Хоризонт“ дали е оказван натиск върху екипа на предаването и призивите за неговата оставка.

„Призовавам всеки, върху когото е оказан натиск – спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен?“

Вижте видео на Би Ти Ви от протеста.

Съветът за електронни медии (СЕМ) e получил сигнала от предаването „Денят започва с култура“ срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков и се заема с него, съобщи председателят на медийния регулатор София Владимирова.

„СЕМ ще действа според своите правомощия, като подчертавам, че за нас основен принцип е да се спази правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия. Поради стечение на обстоятелствата утре имаме среща с ръководството на БНТ по друг повод – тригодишната програма на генералния директор Константин Каменаров. Но обект на коментар, разбира се, ще бъде и казусът с предаването, очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията“, разясни Владимирова.

Тя уточни, че не би искала да коментира хипотетично какви биха могли да бъдат действията на СЕМ, но подчерта, че сигналът ще бъде разгледан и ако експертите им установят, че наистина има нарушения на Закона за радиото и телевизията, то тогава ще се каже и как БНТ може да бъде санкционирана.

АЕЖ-България: Опитите за цензура ще срещат яростна съпротива

Асоциацията на европейските журналисти в България обяви пълната си подкрепа за екипа на предаването по БНТ „Денят започва с култура“. „Денят започва с култура“ се е утвърдил като зона за свободно слово, в която често се чуват критики към властта. Това трябва да се запази – България има нужда не от сервилни ласкатели на силните на деня, а от независими и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне яростната съпротива на АЕЖ и на журналистическата общност в България“, пише в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

От АЕЖ подчертават, че функцията на обществената телевизия е да се грижи за информационните нужди на всяка група от обществото. Според тях предаването е алтернатива на политическите и светските рубрики на частните телевизии, които се излъчват в същия часови пояс, и именно заради това има своята публика.

„Залагането на количеството вместо на качеството би било абсолютно контрапродуктивно за обществената мисия на телевизията, а и обречено на неуспех действие, тъй като би я накарало да се конкурира с комерсиалните телевизии на техен терен“, допълват от АЕЖ.

В защита на предаването от асоциацията посочват още, че културната програма на БНТ подлага на обсъждане теми, „надхвърлящи строго злободневното и битовото“. Освен това сутрешният блок на обществената телевизия често задава тона на културния дебат в държавата.

Контратеза:

Медийните талибани на Прокопиев пак се разпищяха, този път на мушката им е БНТ (агенция БЛИЦ)

Истинските цензори днес искат оставката на Емил Кошлуков (вестник Труд)

Олигарсите на пародиен бунт срещу Кошлуков (вестник Монитор)

Писатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков (вестник Труд)

Скандално! Екатерина Бончева от Комисията по досиетата протестира срещу Кошлуков (телевизия Канал 3)

Борислав Цеков: Г-н Кошлуков, не се поддавайте на натиска на соросоидите и мафията, която стои зад тях! (агенция БЛИЦ)

Бончева наградена за протеста срещу Кошлуков с гостуване в „Денят започва с култура“ (телевизия Канал 3)

Частично по информация на телевизия България он ер, вестник Банкер, clubz.bg, mediapool.bg, агенция КРОСС