Онлайн билети по 20 лева за концерт Камелия Тодорова в НДК

Камелия Тодорова, „Акага“ и „Обичайните заподозрени“ са сред акцентите на Салона на изкуствата в НДК

„Балканска треска“ открива изданието на 11 май

21-вото издание на Салона на изкуствата започва на 11 май, а програмата е толкова богата, че може да задоволи интереса на няколко поколения меломани и арт ценители с полюсни вкусове. Кино, изложби и концерти, от фолклор до класика, през джаз и рок ще съжителстват под покрива на НДК до 5 юни.

Няколко събития ще дадат старта в сряда, от които най-дългоочакван е концертът „Балканска треска“ в зала 1. Проектът на диригента Кристиян Ярви обединява виртуозните китаристи от Македония и Сърбия – Влатко Стефановски Мирослав Тадич, българския кавалджия Тедосий Спасов, симфоничния оркестър и смесения хор на БНР. И тримата са добре познати у нас, но за първи път ще свирят заедно пред наша публика. Идеята за триото се ражда преди около осем години, когато след концерт във Виена при тях идва диригентът Кристиян Ярви и им предлага да прибавят към фолклорните си интерпретации и мощта на симфоничен оркестър. Теодосий Спасов аранжира части от репертоара им, създава някои други пиеси и проектът дебютира не къде да е, а в Мюзикферайн във Виенската филхармония. След това се отправят на турне. „Концертът в Лондон приличаше на футболен мач, след всяка пиеса имаше аплодисменти“, разказва Спасов. Формацията печели фенове и в Монте Карло, Лайпциг, Магдебург, но след изпълнението им в Скопие у Теодосий се повдига състезателен дух да доведе екипа и в София и едва три години по-късно това е факт. Билети за „Балканска треска“ все още се намират на цени от 35, 45 и 65 лева.

Камелия Тодорова също готви грандиозен концерт „Нощи в бял сатен“ на 18 май със Софийската филхармония и националния хор „Светослав Обретенов“. За първи път от 14 години насам джаз певицата ще се качи на сцената в зала 1 на НДК. През 2002-ра тя представя албум със своя приятел, най-големия саксофонист у нас, покойния вече Людмил Георгиев. „Той е мой учител и беше много щастлив да е на сцената тогава, малко преди края на живота си“, разказва Камелия. Сега тя ще пее и с хора, част от който някога е била и майка й, и с който е прекарала голяма част от детството си. „Песните ще ви докоснат като бял сатен, каквото е и мотото на концерта. Ако не знаете какво е това усещане, намерете един чаршаф и се увийте в него“, посъветва публиката си Камелия. Линк билети.

Концертът на Камелия Тодорова “Нощи в бял сатен” ще е един от основните акценти на задаващия се фестивал “Салон на изкуставата” в Националния дворец на културата (НДК). Той ще се проведе на 18 май 2016 г. (сряда) от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца.

В концерта ще участват Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров, както и Brazz Association Combo и вокална група New Camellettes.

“Нощи в бял сатен” е ретроспективен поглед върху творчеството на Камелия Тодорова, с акцент върху емблематичните ѝ български песни от началото на 80-те години, сред които „Прошепнати мечти“, „Не ме гледай така, момче“ и „Песен за синия балон“, както и световни джаз и соул композиции. Специално място в програмата ще заеме и представянето на нов материал, сред който песента „Красив спомен“, написана за Камелия Тодорова от дъщеря ѝ Рейчъл Роу.

Част от Салона е и честването на 20-годишнината от най-височинния концерт на планетата, на 5350 м надморска височина, осъществен от ентусиастите Теодосий Спасов, Добрин Великов-Дони, Коцето Калки и още родни звезди. На фона на документални филми от експедицията, продължила 50 дни, музикантите, участвали в нея, ще изпълнят отново едночасовата програма, която са свирили на 15 май 1996 г. в 6 ч. сутринта на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест. Ексцентричното им начинание дори влезе в Книгата на рекордите на „Гинес“. Събитието е в кино „Люмиер“ отново на 15 май.

„Libido project“ e друг интересен проект на квартет „Куарто“ и „Акага“. Класиците и джазмените ще представят уникален микс от боса нова, пънк, хитове на Принс, Марвин Гей, Бруно Марс, но и техни общи парчета на 17 май в зала 1. Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще представят на 17 юни в зала 3 първия си албум с нови песни от 15 години насам – „10 и половина“.

Фолклорната програма на Салона започва в Зала 6 с концерта на хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева, който е в памет на големия хоров диригент проф. Васил Арнаудов. Произведения от български автори, любими на Маестрото, който почина преди четвърт век, ще припомнят златните години на родното хорово изкуство.

 
По темата: