Опознай актьорите в „Да върнеш времето назад” – инфо и снимки


Емел Гьоксю живяла като хипи в Англия,  Като тинейджърка Дуйгу Йетиш била като героинята си Гонджа, а Вахиде Гьордюм обича да готви и чете готварските книги като роман…

Емел Гьоксю, която изпълнява ролята на Емине, майката на министъра Муса Байри, в излъчвания по „Нова телевизия” сериал „Да върнеш времето назад“, като млада живяла като хипи. Това разказва дъщеря й Фадик Севин Атасой.

Фадик, която също е известна актриса, споделя пред вестник „Акшам“, че когато била млада, майка й, която изучавала във Великобритания пантомимика, живяла с приятели от Япония и Югославия като хипи. Емел готвела много хубаво и заедно с приятелите си решила да изкарва пари, готвейки, екзотичните за британския вкус, турски манджи. Бизнесът им тръгнал много добре и спечелили куп пари, разказва Фадик.

Цялото семейство на родената през 1945 г. Емел е от актьори

Тя е започнала артистичната си кариера през 1962 г. в театъра, след пет години играе и в първия си игрален филм. Съпругът й Сьонмез Атасой също има многобройни роли в театъра и киното, голяма известност му носи ролята на Хало в сериала „Долината на вълците“.

Фадък Севин Атасой е тръгнала по пътя на родителите си. Тя е позната на българските зрители като Лейла, съпругата на Джемил, от „Мелодия на сърцето”. Брат й Ерен Келеш е балетист в Анкарската държавна опера.

„Следим телевизионните сериали, в които участваме, за да видим кой как е”, разказва Фадик. Гледам „Да върнеш времето назад“, за да видя майка ми. Аха, изглежда добре, си казвам. След това си пускам „Долината на вълците“, за да видя баща ми. Малко е понапълнял, си мисля”, казва тя.

Когато била на 22 години, Дуйгу Йетиш, изпълнила ролята на 16-годишната Гонджа

в „Да върнеш времето назад“. Сега, две години по-късно, неузнаваема – отслабнала и много по- красива, Дуйгу играе главната роля в новия сериал на АТВ „Зимна приказка“, където си партнира с Джемал Хюнал, познат на зрителите като Керим от „Гордата Аси“.

Героинята на Дуйгу е момиче, което не може да чете и пише и прекарва дните си като събира билки в планината, където живее с чичо си и братовчед си. Тя има само една книга с приказки, на която разглежда картинките. В планината тя среща Джемал, в когото вижда своя приказен принц на бял кон. И двамата се влюбват от пръв поглед, но след първата нощ Дуйгу разбира, че героят на Джемал Али Мурат, син на една от най-силните фамилии в района, е женен. На сцената се появява още един мъж – наследник на друга влиятелна фамилия.

За да участва в „Зимна приказка“,

Дуйгу отслабнала с много спорт и строга диета за два месеца 10 килограма

Сега продължава с този режим заради себе си. Тя учи актьорско майсторство в университета Халич и мечтае да защити докторантура за турската драматургия.

Дуйгу започнала да се занимава с театър още в училище. Нейният преподавател я посъветвал да се обърне към продуцентска агенция още на 16 години. Така, тя започнала да играе първо в рекламни филми, през 2003 година получила роля в турския вариант на ”Женени с деца“. Успехът й обаче дошъл с „Да върнеш времето назад“.

За героинята си във филма -16-годишната Гонджа, Дуйгу казва, че в тинейджърските си години е приличала много на нея. Често огорчавала майка си, въпреки че не се оплаквала като героинята си в сериала, от материалното си положение.

Родителите на Дуйгу също са разведени. Това станало, когато тя била на 11 години:

Но аз бях зряло дете

и колкото и да исках двамата да живеят заедно, уважавах решението им. Сега виждам, че двамата са щастливи поотделно и това ме прави и мен щастлива“, казва актрисата. С баща си са в добри отношения, но не е така близка с него, както с майка си.

Сега много съжалявам за това, че като тийнейджър огорчавах майка ми. Тя разбираше, че съм в пубертета и съм в психологическа криза и проявяваше разбиране, но бих искала да не се бях държала така, казва актрисата в интервю за турския вестник „Миллиет“.

„Сега положението е съвсем друго. Ако не беше майка ми, нищо нямаше да мога да направя. Добре, че майка ми я има, добре, че толкова ме подкрепя. Аз имам прекрасна майка“, казва Дуйгу.

Когато започнала да се снима във филми, Дуйгу се чувствала много неопитна, дотолкова, че не се осмелила веднага да кандидатства в университета и се записала на курсове по дикция и театрално майсторство. По време на снимките на „Да върнеш времето назад“ тя научила много от Вахиде Гьордюм, която изпълнява ролята на майката. А за режисьора Фарук Тебер Дуйгу казва: „Той е един от най-важните хора в живота ми“.

Самата Вахиде Гьордюм е известна с това, че обича да готви, а готварските книги чете като роман. Нейните родители са гръцки турци. Има слабост към егейската кухня – с много зехтин, а в хладилника й винаги има мляко, яйца и мед. В Гърция медът е много важен продукт. Той се слага дори на баница и на яйца, казва актрисата, чиято

първа главна роля в телевизионен сериал през 2003 г. е била на готвачка

Да готвиш е малко като да си химик – малко от това, малко от онова. Докато готвя, напълно изтривам лошите мисли и енергия, казва тя и добавя, че когато глади, напротив, мисли все за лоши неща.

Вахиде Гьордюм, която сега е на 45 години, е театрална актриса, а в телевизията се снима отскоро. Тя е родена в Измир, където се изселили от Гърция нейните родители – шофьор на камион и домакиня. Завършила като отличник актьорско майсторство в измирския университет „9 септември“ и веднага била ангажирана в театър в Анкара.

В последната година на следването си се запознала със съпруга си Алтан, също актьор, който тогава бил на 34 години. Запознали се случайно и още първата вечер Алтан си казал, че ако иска да се ожени, трябва да го направи с тази жена. Няколко дни по-късно, на рождения му ден -1 декември, гостите му не дошли и останал сам с Вахиде. Докато пиели вино розе, изненадващо и за самия себе си, той й направил предложение.

Вахиде не смятала да се омъжва толкова млада. Само три месеца преди това казала на майка си, която й стягала чеиз, че няма намерение да се омъжва. За съпруга си тя казва: „Всъщност Алтан не е тип мъж за женитба. Той е много харесван от жените. Казвам това не от ревност, а защото много го ценя”.

След сватбата двамата заминали за Анкара и там през 1994 г. се родила дъщеря им Ализе. Вахиде получила предложение да играе в държавния театър в Адана и за няколко години оставила съпруга и дъщеря си. „Беше ми много трудно, разказва тя. Имах много ангажименти и не ме пуснаха да се върна дори за смъртта на майка ми. Сутринта научих, че тя е починала, а вечерта трябваше да играя на сцената”.

Когато забелязала, че седемгодишната й дъщеря си гризе ноктите

Вахиде решила да напусне театъра и да се върне при семейството си

„Едно дете не трябва дълго време да е откъснато от майка си”, казва тя.

През 2003 година Вахиде Гьордюм получила първото предложение за участие в телевизионен сериал – в „Една истанбулска приказка“, където играла със Седа Акман, с която си партнира и в „Да върнеш времето назад“.

Семейството напуснало къщата с градина, в която живеело в Анкара, и се преселило в Истанбул. Вахиде е участвала в шест сериала, в един от които – „Първа любов“ си е партнирала с Четин Текиндор – актьорът, който изпълнява ролята на бащата в „Гордата Аси“.

От 1996 г. досега тя е получила четири престижни награди за актьорско майсторство, последната от които е през 2008 година наградата за актриса на годината на дружеството на радио-телевизионните журналисти за ролята й в „Да върнеш времето назад“.