Опознай Ирина Сарачинова – новата звезда на „Станция Нова“

„Предаването „Най-добрата майка” е кауза и аз вярвам в нея!”

Здравей Ирина, как си ?

Здравей… Предвид късния час – признавам – малко съм изморена.

Защо? Как мина денят ти?

При мен рядко има ден напълно еднакъв с предходния, затова недей да си правиш обобщения за ежедневието ми от това, което ще ти опиша…

И все пак?

Станах към 7.30. Направих си кафе. Събудих  3- годишния си син и докато се разсънва му дадох плодове в леглото. Дъщеричката ми също се събуди. Облякох и двамата, натоварих ги в колата и отидохме да оставим баткото на градина. После оставих дъщеря ми при баба й /която за късмет днес нямаше ангажименти/, имах 1 сеанс в кабинета си, после бях на зъболекар; после имах среща с редакторката ми Розмари и час по-късно вече бяхме в БНР, където направихме една майка щастлива, като й съобщихме, че децата й я канят в студиото, за да й кажат още веднъж пред цяла България, че тя е Най-добрата майка… После си взех децата в обратния ред на оставянето им, прибрах се в къщи и направих кейк. Сега всички са по леглата, а аз си говоря с теб…

Доста изтощително… От коя част от деня си би се отказала?

Определено от зъболекаря. Въпреки че смятам, че моят стоматолог ми спестява болката колкото е възможно…

Работиш на две места. Как съчетаваш работата с личния живот?

С добра организираност и дисциплина – това на първо място. На второ, но не по значение – успявам благодарение на роднините ми, които поемат децата в най-натоварените дни. Понякога и аз се чудя как успяваме да се стиковаме при положение, че всички работят, но ето – факт е, че нещата се получават. Иначе обикновено през деня Верджиния е  с мен навсякъде. Вярвам, че децата са щастливи не когато са гледани под строг режим – толкова часа сън, толкова порции храна, х-часа разходка на въздух, а когато прекарват максимална част от времето с родителите си и най-вече с майките си /особено през първите 3-4 години от живота си/

Кое за теб е на първо място ?

Всичко, с което се занимавам в момента е лично мой избор – от воденето на „Най-добрата майка”, през сеансите ми като лайф-коуч, хобитата ми… до ролята на майка и съпруга. Харесвам живота си. Не бих искала да ги степенувам, но по принципа на отхвърлянето , разбира се, че последното нещо от което бих се отказала са любимият ми мъж и децата ми!

Как се чувстваш в новото си амплоа на водеща ?

Критериите ми са достатъчно високи, за да ти кажа, че се чувствам напълно удовлетворена. Но се надявам, че до 1-2 месеца ще съм  добра дори за себе си.  Воденето на подобен тип предаване е нещо повече от шоу, в смисъл от показване на хора, чийто живот зрителите вече познават прекрасно.”Най-добрата майка” всъщност са 60 минути, в които свързаните с най-свещената връзка на нашата земя майка и дете се качват на една сцена пред цяла България, изживяват още веднъж най-ярките моменти от живота си и осъзнават, че не биха заменили нито миг  от него, защото той e красив и e техен. После майката чува онези думи, за които майчиното сърце мечтае още докато носи детето в утробата си: „мамо, обичам те!” и… Няма такова щастие! Уверявам ви, че в моменти като този, който ви описах всички в студиото примираме. Още повече, че предаването ни се случва на живо и без никакъв монтаж на емоциите.

Би ли водила и друг тип предаване, като например „Горещо „?

Знаеш  ли… допреди няколко месеца не съм мислила, че ще водя предаване по Нова телевизия. Това занимание никога не ми е било част от мечтите и плановете… Не знам на какъв е етап ще се намирам след няколко месеца или години. Но конкретно предаване като „Горещо”… Не мисля… За мен предаването Най-добрата майка е предаване напълно хармониращо с интересите ми, с нагласите ми към живота, с темперамента ми. Също така за мен това не е просто предаване. Това е кауза и аз вярвам в нея. Затова приех предизвикателството да стана водещ. Предаването дава шанс на едно семейство да преживее нещо неповторимо, да осъзнае колко са си важни и скъпи хората, да даде трибуна за едно понякога закъсняло обснение в любов към майката. Това е от една страна, от другата са зрителите, които имат шанс да съпреживеят една наглед „обикновена” житейска история и едни наглед „често срещани емоции”, но всъщност много по-истински и стойностни, от повечето „рейтингови” формати.

Мислиш ли, че българският зрител би оценил подобен „спокоен” формат?

Вярвам, че аудиторията  в някаква степен се възпитава и създава с времето и наистина много се радвам на продуцентите от Междинна станция, които поеха „риска” през този един час от Станциа Нова да не показваме само известни лица с вече известни истории. Това е нещо като да гласуваш доверие на зрителя, което не всеки продуцент би направил.

Разкажи ни за другата си работа ?

Другото ми занимание е лайф коучинг-ът. Все по-популярна професия в Западна Европа и САЩ. Накратко – аз съм специалист по позитивни промени в живота. Помагам на хората да откриват нещата, които ще ги направят щастливи, а после правим план, който те следват, за да постигнат вече формираната цел. Клиентите ми са деца, и възрастни, а промените, които реализираме са от външен вид до промяна на месторабота и любовен живот. Да, оказва се, че често пъти човек се нуждае само от един съотборник, за да повярва, че всичко, което иска може да бъде постигнато. Този съотборник съм Аз.

За какво най-често те търсят клиенти?

О, промените, от които се нуждаят хората са разнородни – някои не се чувстват щастливи в професията си, други имат нужда от допълнителна мотивация, за да водят по-здравословен живот, трети години наред попадат на един и същи тип неподходящи партньори в личен план; бъдещи майки искат допълнителна подкрепа за по-увереното и щастливо износване и раждане на бебетата си; понякога в кабинета ми идват тийнейджъри – родителите им се чувстват спокойни, когато децата им имат надежден съветник в трудните периоди от живота, когато предпочитат да се чувстват по-самостоятелни и не споделят достатъчно с тях… Мога да изброявам до безкрай. Всеки човек си има свои дефицити, за да се нарече щастлив. Заедно ги дефинираме  и образно казано – наваксваме.

Къде се чувстваш по-добре – в студиото или в кабинета си?

Това е като да кажеш, че обожаваш спагети и сладолед и да трябва да ги сравниш. И двете занимания са ми изключително интересни и зареждащи! Все пак предаването е нещо по-ново за мен, а и е само един път седмично, заради което може би го чакам с доза нетърпение…

Какво да очакваме от  сегмента „Най-добрата майка“? Ще дадете ли възможност на обикновените хора да кажат на майките си, колко много ги обичат?

Очаквайте истински истории на истински хора, неподправени сълзи на радост и разказът за живота на едно момиче, което е станало майка. Това понякога се оказва достатъчно, за да е имал смисъл живота ти… Предаването е създадено за всеки, който иска да поднесе това специално преживяване на майка си. Първите няколко броя беше нормално участници да бъдат по-популярни лица, докато хората научат за съществуването на „Най-добрата майка”. Имейлът и телефоните са на разположение на  всеки желаещ да участва. Екипът ни ще се свърже с всеки. Обещавам!

Най- добрата майка ли си?

Вярвам, че децата сами си избират родителите и се надявам, че моите не случайно са избрали мен… Времето ще покаже дали съм успяла да им помогна да бъдат  щастливи.

Имаш ли мечта, която до сега не си постигнала?

Да бъда Най-добрата майка. Ха ха….  и като лице на предаването, и като родител!

Интервюто взе Елена Брусарска