Опознай Космоса, за да опознаеш себе си! С National Geographic Channel

„Познатата вселена” започва на 4 октомври, четвъртък, в 21:00 ч.

Трети сезон на тази забавна научнопопулярна поредица ни дава ценна информация за света, който си мислим, че познаваме.

Да оцеляваш в космоса – 4-и октомври, 21:00 ч.

Човешкото тяло процъфтява при благоприятните условия на Земята, но в космоса оцеляването се превръща в сложно, ежедневно предизвикателство. Едва започваме да разбираме ефекта на микрогравитацията над ежедневните човешки занимания – от храненето, до спането и секса. Но това е само началото на проблемите ни. Ще изследваме и как вакуумът в космоса и почти нулевото налягане могат да ни убият за минути, ако не за секунди. А най-страшният палач в космоса е постоянната заплаха от слънчевата радиация. Как ще се справим с опасностите, за да оцелеем в космоса?

Търсене на съкровища – 11-и октомври, 21:00 ч.

От векове човечеството е обсебено от откриването на съкровища, добиването на злато и други ценни метали и изравянето на диаманти, скрити дълбоко в земните недра. Ще видим как новите технологии ще отведат това в космоса. Ще открием нови граници – астероиди, които съдържат повече метал, отколкото сме добивали на Земята и планети, като Нептун, които може да имат огромни океани от течни диаманти. И самото ни схващане за съкровище ще се промени, търсейки нови енергийни източници и най-оскъдното и ценно съкровище, необходимо за оцеляването ни – водата.

Най-мощните звезди – 18-и октомври, 21:00 ч.

Нашето Слънце е огромен източник на енергия и опасност за планетата ни, но то е нищо в сравнение със звездите извън миниатюрната ни слънчева система. Най-голямата звезда позната на човечеството е огромен червен гигант. Но размерът не винаги е показателен за мощността, както ще разберем, когато видим как по-малки, сини супергиганти развиват много по-висока температура. Ще разберем как една звезда може да стане още по-мощна чрез своята бурна смърт, превръщайки се в супернова и как най-опасното място във вселената може изобщо да не е звезда, а черна дупка.

Космическо оборудване – 25-и октомври, 21:00 ч.

Хората са превърнали Земята в среда, където ние командваме. Постоянно създаваме все по-нови и бързи технологии, които ни правят взаимосвързани. В този епизод на „Познатата вселена” ще изследваме как науката преосмисля физичните закони във вселената, за да може да превърне ежедневни предмети и машини в напреднало оборудване, което да се използва в космоса.