Опознай Маги Смит и Хю Боневил от „Имението Даунтън“

Маги Смит от „Имението Даунтън” обожава актьорството

Повече от всеки друг актьор от нейното поколение Маги Смит е усвоила цялата палитра от актьорски роли – от драматични до комедийни. 78-годишната актриса продължава да играе невероятно добре.

„Изненадана съм, че на моята възраст изобщо мога да правя нещо. Като се замисли човек за това, което съм постигнала и мястото, от което съм тръгнала, съм много доволна и благодарна, че мога да изиграя страхотния сценарий на Джулиън Фелоус”.

Самата Смит твърди, че актьорството е повече от професия. „Обожавам го, никога не ми е минавало през ума да бъда нещо друго. Имам привилегията да работя това и не знам къде бих била без него”.

Маги Смит е родена в Илфорд, Есекс и се мести в Оксфорд на четиригодишна възраст. В семейството ѝ няма други актьори; баща ѝ е патолог, а майка ѝ – секретарка. Братята ѝ близнаци пък са успешни архитекти. Именно затова за семейството е изненада, когато тя се записва в школа по драматично изкуство на 16-годишна възраст.

След поредица от студентски изяви и представления Маги започва кариера в театъра в Old Vic заедно с Лорънс Оливие, което в крайна сметка я отвежда в Националния театър. Следва успешна кариера в киното и безупречната ѝ роля „Мис Джийн Броди в разцвета на годините си“ (The Prime of Miss Jean Brodie), която ѝ носи „Оскар”. Вторият ѝ „Оскар” е за ролята ѝ във филма „Калифорнийски апартамент” (California Suite).

В „Имението Даунтън” тя играе ролята на всяващата страхопочитание Вайълет – графинята-вдовица на Грантъм. „Да играя Вайълет ми носи голямо удовлетворение и много се забавлявам с нея – Джулиън е много добър при разработване на образа на подобни дами. Това е третата възрастна дама, която играя за него, така че вече имам опит”, смее се тя. Смит играе мисис Олдноу във филма на Джулиън „От време на време” (From Time To Time) и лейди Трентъм в „Госфорд Парк” (Gosford Park) – герой, вдъхновен от пралелята на Джулиън Фелоус.

„Онова, което според мен е гениално, е, че това е оригинален сценарий на Джулиън, а не адаптация на нещо. Да разполагаш с всички тези чудесни идеи, да знаеш, че те са оригинални, е просто невероятно”. Своите комплименти към нея не крие и самият Джулиън Фелоус. За него изборът на Маги за графинята-вдовица е лесен. „Маги Смит има уникално чувство за комедия на база на ироничния й поглед върху истинския живот, което го прави както забавен, така и някак тъжен. Но може би най-голямото ѝ качество и онова, което ме интригува най-много, е, че тя може да предава дълбоки и силни емоции без никаква следа от сантименталност”, обяснява Фелоус.

Хю Боневил за удоволствието да играе в „Имението Даунтън”

Хю Боневил играе ролята на Лорд Грантъм, чиято основна задача е да поддържа семейното имение и да го предаде на следващото поколение. Има само един много важен детайл, който му пречи да изпълни задълженията си – той няма син и наследник.

„Уредили сме най-голямата ни дъщеря – Лейди Мери, да се омъжи за своя братовчед и мой наследник Патрик, така че къщата и титлата да останат в семейството. Ето защо новината за потъването на Титаник и смъртта на Патрик на борда на кораба носи голям шок за семейството. В съчетание с новината, че следващият по линия наследник е трети братовчед, когото никой от нас не познава, още повече усложнява трагедията”, разказва историята Хю Боневил.

„Имението Даунтън” не е първото заглавие, което събира на едно място Боневил и останалите актьори от сериала. В „От време на време” той си партнира с Маги Смит, която тук играе неговата майка Вайълет. Двамата обаче нямат много общи сцени, затова ролята на неин син в драмата на Джулиан Фелоус е особено приятна изненада за актьора.

„Има една популярна аналогия с тениса, че работата с най-добрите те прави по-добър. Това важи в пълна сила за работата ми с Маги: сервисът ѝ е дяволски добър, бекхендът ѝ е остър като бръснач и бог да ти е на помощ, ако трябва да посрещаш дроп-шота ѝ”, описва той работата си с нея.

Освен с Маги Смит и преди Хю е споделял снимачната площадка и с Пенелопи Уилтън, която изпълнява ролята на Изобел Кроули – майка на новия наследник на Даунтън, а така също и с родената в Америка актриса Елизабет Макгавърн. „За трети път аз и Елизабет играем мъж и жена. Обичам да съм женен за нея. А съпругът ѝ също изглежда няма нищо против”, шегува се той. „Преживяването е изключително приятно. Дори знаем от коя страна на леглото обича да спи всеки от нас, така че това спестява много разправии по време на репетициите”, допълва с усмивка Боневил.

Изключително ласкаво Боневил се изказва и за автора и създателя на поредицата – носителя на Оскар Джулиън Фелоус. „Това, което прави сценариите на Джулиън толкова завладяващи, е, че дълбоко в себе си хората се опитват да правят добро в този свят”, разсъждава актьорът. „Смятам, че той е най-хуманният писател. Слабите автори съдят героите си, но Джулиън не го прави. Със сигурност в света на Даунтън има много злобни моменти и хора, но всички те са триизмерни – те не са само добри или само лоши; те са като всички нас – със своите недостатъци. Затова според мен онова, което се харесва на хората, е хуманността на текста. Без това да означава, разбира се, че той е мекушав“, допълва актьорът.

Гледайте Маги Смит r Хю Боневил в сериала „Имението Даунтън” – от 20.00 ч. по Нова ТВ.