Орангутаните ще изчезнат до 10 години – Viasat Nature

Последната пазителка – ЕКСКЛУЗИВНА ПРЕМИЕРА по Viasat Nature
5 май от 17,00 ч.

„Величието на дадена нация и моралният й прогрес си проличават в начина, по който тази нация се отнася към своите животни.”
Махатма Ганди

Това е разказ за млада жена, пристигнала в Индонезия, за да изследва нашите най-близки роднини, орангутаните, но превърнала се в тяхна спасителка и, в крайна сметка, в Последния пазител.

„Орангутан” на малайски и индонезийски означава „горски човек”. През 1971 г., когато 25-годишната Бируте Галдикас пристига в резервата „Танджунг Путинг” в индонезийската част на Борнео заедно с тогавашния си съпруг Род, се знае съвсем малко за тези срамежливи и интелигентни обитаващи дърветата същества с дълги ръце и червеникава козина.

Галдикас е твърдо решена да събере необходимия материал за докторската й теза към Университета Калифорния в Лос Анджелис, като проектът е подкрепян от легендарния антрополог Луис Лийки.

По рождение литовка, Бируте Галдикас израства в Канада, като по-късно се премества да учи в Лос Анджелис. Лично е избрана от Лийки да изучава най-близките роднини на човека и е прочута като една от „Ангелите на Лийки”. Другите две са Джейн Гудал, изследвала шимпанзетата в Танзания, и Даян Фоси, посветила се на изучаването на планинските горили в Руанда и убита от контрабандисти.

Доктор Бируте е все още в индонезийско Борнео и работи в същата база като в самото начало, като я преименува на лагер „Лийки” в чест на своя наставник. Единственото различно нещо е, че сега тя е най-добрият експерт в света по орангутаните, водеща природозащитничка и президент на Международната фондация за орангутаните.

За жалост, понастоящем Индонезия е в Книгата на рекордите „Гинес” като държавата, в която обезлесяването протича с най-бързи темпове в света. За последните 10 години са изчезнали 72% от тропическите гори тук. Жаждата на хората за дървен материал, минерали, злато и палмово масло има унищожителни последици за индонезийската екосистема и, съответно, за основния горски обитател – орангутана. Без хабитат, храна и генетично разнообразие, орангутаните ще изчезнат в рамките на 10 години.

Този документален филм, в който гласът зад кадър е на Мел Гибсън, представя миналото, настоящето и бъдещето на лагера „Лийки” през очите на д-р Галдикас и разказва за работата по австралийския проект за орангутаните, осъществявана в региона.