Острови Галапагос – диви, необикновени, ужасни!

Галапагос
ПРЕМИЕРА ПО VIASAT NATURE
Неделя, 1 септември до 22 септември, от 19:00 ч.

Добре дошли в Галапагос – островите, които промениха света! Галапагос е много повече от обикновен архипелаг – това е една жива лаборатория – транзитна геоложка зона, която е поддържала живота и е била свидетел на смъртта на много растителни и животински видове. Източник на вдъхновение за теорията на Дарвин за еволюцията, Галапагос е непрестанно променяща се сцена за удивително широк спектър от животни и растения. Диви, необикновени, ужасни и в същото време невероятно красиви – това са островите, които промениха нашето виждане за живота на Земята и за самите нас.

Представена с качествено нов, авангарден визуален стил, съчетан с вълнуваща кинематография и спираща дъха графика, тази забележителна нова поредица от три части изследва удивителното разнообразие на дивата природа и представя различни обитатели на островите и тяхната история.

Докато западните острови се издигат над морето, давайки шанс на живота, източните острови потъват отново под вълните, гарантирайки само смъртта. Между тях са разположени централните острови: плодородни тучни земи в пълния си разцвет, които е съсредоточено невероятно разнообразие от растителни и животински видове. Никъде другаде на Земята тези два огледални процеса на появата и изчезването на растителни и животински видове не са така безкомпромисно очевидни…

Сред извънредната изолация на Тихия океан нищо не е такова, каквото изглежда. Игуани плават като дракони в морето и свиват гнезда в тлеещи вулканични кратери; птици стават вампири и използват инструменти; пингвини, акули, китове и тюлени се крият сред цветни тропически корали, а сухоземни костенурки от 500 фута бушуват в полета от вулканична лава. Вижте как всичко това се разгръща пред очите ви! Само по Viasat Nature!

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?

– Галапагоските острови са разположени в зоната на конвергенция на четирите най-големи океански течения… това е една от основните причини за необичайната комбинация от растителни и животински видове, открити на тези острови.

– Морските игуани на Галапагос са вдъхновението от реалния живот за „Годзила“ – те могат да се гмуркат до 20 метра дълбочина.

– Днес около 20 000 души живеят на Галапагоските острови.

– През 1978 година ЮНЕСКО определи Галапагоските острови като първия обект на световното културно и природно наследство, а морският резерват „Галапагос“ получи същия статут през 1998 година.

Галапагос – неделя, 1 септември до 22 септември, от 19:00 ч.