Елена Йончева показва пиратска Сомалия (изложба + снимки!)

Журналистката Елена Йончева с фотоизложба от Сомалия

През пролетта на миналата година журналистката Елена Йончева и операторът Николай Стойков се промъкнаха до леговището на сомалийските пирати в Ейл, където снимаха филм за тях. Близо месец еипът следи отблизо преговорите за освобождаване на екипажа на „Маласпина касъл“. Британският кораб с капитан Дарин Матеев и още 15 български моряци беше отвлечен в началото на април 2009-та. На 10 май 2009-та екипажът беше освободен, след като беше платен откуп от около 2 млн. долара.

Бежански лагер:

Сомалия – повече от 3 000 км брегова ивица, която никой не контролира… освен пиратите. Тук се намират най-опасните води в света. Стотици са отвлечени кораби от водите на Аденския залив и Индийски океан. В продължение на двадесет дни Елена Йончева и Николай Стойков снимат в Пунтланд, североизточна Сомалия, където пиратството е основен източник на прехрана. Тази територия се управлява от кланови групировки, местни бизнесмени, пиратски банди и местна администрация…

Фамилия:

Фотографиите на „Сомалия” ще ви срещнат с хората на един от най-опасните райони в света, където основният закон е оръжието. Очаква ви едно вълнуващо приключение с пирати, с търговци на дрога, с местни рибари, които мечтаят да излязат в морето за улов… на хора.
Сомалия“ е репортажна фотоизложба, която показва един по-различен свят – как изглеждат хората там, как живеят… просто трябва да я видите и да я почувствате.“ Ники Стойков

Фотографската експозиция се открива на 23 май (неделя) от 17:00 часа в галерия „Средец” на ул. Александър Стамболийски 17, и ще бъде изложена до 30 май (неделя). Изложбата включва 60 фотографии от Сомалия и се осъществява с изключителната подкрепа на „Фактор България” ЕООД, представител на EPSON за България и на Министерството на културата.

Преди да открие изложбата, Елена Йончева гостува в студиото на „Денят е прекрасен” по bTV – и разкри новата си любов!

Днес гост в студиото на „Денят е прекрасен” по bTV беше журналистът Елена Йончева. Тя разкри пред водещите Ива и Боги, че човекът, когото обича, няма нищо общо с телевизионния бизнес. Така Елена опроверга слуховете, че след раздялата си с лидера на БСП Сергей Станишев живее с френския оператор Стефан, с когото е снимала някои от филмите си.

„В момента жената Елена се чувства щастлива и в личния, и в професионалния си живот. Човек не може да е добър в една област, ако е нещастен в друга”, сподели Йончева.

В студиото на предаването Елена разказа за премеждията си в Сомалия и срещите си със сомалийските пирати.

„Късметлийка съм, че попаднах на това опасно място първа – дни преди да дойдат екипите на „Ал Джазира” и Би Би Си. Страхувах се, но гледах да не се паникьосвам”, призна тя. За първи път в ефира на „Денят е прекрасен” Елена показа снимки от преживяното в Сомалия.

Цялото интервю с Елена Йончева можете да видите ТУК.

 
По темата: