Очаквайте ексклузивни премиери по Viasat Explorer през септември!

Акценти от програмата на Viasat Explorer през септември 2010

Премиера на 3 септември по Viasat Explorer
Загадката на Невадския триъгълник – ЕКСКЛУЗИВНО
Оригинално заглавие: The Mystery of the Nevada Triangle
Държава: Великобритания
Година: 2009

Когато американският магнат Стив Фосет не се завръща от самостоятелния си полет над Невада през септември 2007 г., всички се питат как е възможно толкова опитен пилот просто да се стопи във въздуха. Но самолетът на Фосет е само един от стотиците, изчезнали над Невада през последните 50 години. „Загадката на Невадския триъгълник” разказва за това как повече от 800 въздухоплавателни съдове са се разбили или са изчезнали в район на Невада с формата на триъгълник – повече от тези в Бермудския триъгълник и то в зона, наполовина по-малка. Филмът анализира теориите за тези изчезнали или разбили се самолети. Някои смятат, че става въпрос за военна намеса над Зона 51, други – че това са случаи на самоубийство или причината са крайно тежки климатични условия. С помощта на метеорологията, криминалната археология и патологията ще се опитаме да разрешим веднъж завинаги загадката на пустинята Невада.

Премиера на 20 септември по Viasat Explorer
Военният кораб на 21-ви век – ЕКСКЛУЗИВНО
Оригинално заглавие: 21st Century Warship
Държава: Великобритания
Година: 2009

С цена от един млрд. британски лири кораба „Деъринг” е най-скъпият и сложен военен плавателен съд на кралския ВМФ досега. Над „стелт”-формата му доминира високотехнологичен радар, издигащ се на 36 метра над морето. Този радар е очите и ушите на ракетния комплекс – огромен скок напред във военноморската технология.

Документалният филм проследява построяването през 2004 г. на „Деъринг”, тестването му във вода и въвеждането в действие на новите оръжейни системи. Ще видим как корабостроителите създават един военен кораб по съвременен начин, ползвайки нови умения, наред с традиционните специалности. Ще присъстваме на вълнуващото спускане във вода на „Деъринг” в присъствието на графинята на Уесекс, кралско събитие за живеещите край река Клайд, подобно на историческите дни в миналото, когато подобни поводи са били празник. Ще видим как работи революционният, създаден от британци, радар и ще бъдем заедно с мъжете и жените от екипажа на „Деъринг”, докато тестват новия си кораб. Накрая капитанът разполага своите хора „по места” в една военна игра, пресъздаваща реалността на живота във ВМФ и в максимална степен – истинските битки.

Премиера на 29септември по Viasat Explorer
Скок над острова – ЕКСКЛУЗИВНО
Оригинално заглавие: Jump Britain
Държава: Великобритания
Година: 2005

Свободното бягане, или паркур, представлява буквално прескачане от покрив на покрив в поредица от рисковани, но и красиви скокове, плъзгания и премятания. Тази дисциплина съчетава изключителен атлетизъм и безстрашие. Създадена е от Себастиен Фукан и приятелите му и бързо се разпространява из целия свят. За „Скок над острова” към Фукан и екипа му се присъединяват и представители на разрастващата се британска паркур сцена. Ще ги видим в действие на някои от най-известните места във Великобритания, между които замъка в Единбург и железопътния мост над река Форт в Шотландия.