„Отечествен фронт“ излъчва тъжно предаване за олигофрени

„Отечествен фронт” представя френски разказ за това как във Франция децата с увреждания се учат да общуват и ходят на море и българска картинка от с. Полски Сеновец за това как и в какви условия майка сама се грижи за близнаци с тежка форма на олигофрения

Тази събота, 14 август социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” прави един почти безмълвен опит за сравнение между това как се гледат деца с увреждания у нас и как се прави това във Франция.

„Историята на българката Матилда е историята на успялата женска емиграция. Но това не е предаването „Емигранти”, това е ОФ. И ще ви покажем нещо, което не знаете!” – разказва Мартин Карбовски. –

„Показвам ви Франция – страната, в която няма интернати, домове за сираци, няма домове за умствено изостанали и физически увредени деца. Има само екстернати, където можеш да заведеш особеното си дете да го гледат през деня – нещо като на училище.

Франция е страна, където, за разлика от България, на детето се говори на име и родителите му не се опитват да го скрият, а да го пратят с другите деца на море. Показвам и България, където сигурно знаете как се гледат такива деца.”

Българката Матилда, кръстена на баба си, която е еврейка, е родена във Видин. Завършила е специална педагогика, работила е в Бургас…

Днес Матилда живее в Париж, женена е за по-млад от нея французин-програмист, а историята й е доказателство, че когато човек е търкалящ се камък, той винаги ще успее да направи нещо от живота си.

От 2005 година тя е част от френската социална система и работи в център за деца с увреждания.

„Една новина за политиците у нас – няма домове за сираци във Франция!” – обяснява Карбовски. – „Няма домове за сираци никъде в Европа освен в Румъния и България. Особено няма да повярвате, когато ви кажа, че няма домове за умствено и физически увредени деца! За разлика от България, където всякаквите изоставени деца са 9000 бройки, а годишно държавата харчи за тях повече от 100 милиона лева. С ужасяващ резултат!”

Що се отнася за децата с увреждания за френската социална система безнадеждни случаи няма!

„Трябва да влезете в системата, да поработите и да видите как се отнасят професионалистите с тези деца и ще си дадете сметка, че това са човешки същества, с които можеш да общуваш! И съм сигурна, защото го правя!” – споделя Матилда.

А в село Полски Сеновец, в почти нечовешки условия, Костадинка Манафова вече повече от 26 години се грижи за децата си олигофрени, защото е убедена, че никой не може да ги гледа по-добре от нея и те ще умрат, ако ги даде в дом.

„Разбрахте ли – домове за сираци във Франция няма! Няма и домове за олигофрени с типичните зловещи лелки наоколо.” – коментира Карбовски. –

„Смъртността на тези деца е сведена до минимум. У нас тя е около 30 деца за последните пет години само в един дом! Разбрахте как френската българка Матилда се грижи за олигофренчета, аутистчета и шизофреничета.

Следва най-българският въпрос – ама тя сигурно получава голяма заплата, затова е толкова добра като човек.

Ето ви отговора на най-селския въпрос – Матилда взима 1300 евро за това да се грижи за неизоставените от родителите си олигофрени на Франция. Сигурно си мислите, че е много! Сигурно е от разликата в стандарта. Но разликата в стандарта не е в парите! Разликата е в човешкия стандарт!

Някои хора на запад просто са по-умни и по-добри от нас. Докато ние като олигофрени гледаме какво да гепим от по-слабите и нищожните, там има система създадена не от парите, а от човещината. У нас това не се продава. Но не се и краде. Затова го няма.”

„Отечествен фронт”, събота, 14 август 2010 г., 18:00 по Нова телевизия

Видео анонс: