Отвличат майки на футболисти – шокиращо по Viasat Explorer

Нова жертва на организираната престъпност: футболът

Градът на откупа
Оригинално заглавие: This World: Ransom City
Държава: Великобритания
Година: 2006

За да му подсигурят участие в Световното първенство по футбол, от футболния клуб „Манчестър сити” разрешават на своя бразилски страничен нападател Робиньо да се завърне в предишния си отбор „Сантос” за шест месеца като „временно нает” играч. Същевременно настоящите му шефове се притесняват, че когато се завърне у дома, 26-годишният футболист може отново да стане жертва на безмилостни престъпни банди, занимаващи се с отвличания. За да се презастраховат това да не се случи, от „Манчестър Сити” изис кват Робиньо да удвои охраната си с още четирима лични бодигардове. Разходите за тях ще възлизат на допълнителни 10 000 британски лири на седмица и ще се покриват от заплатата му. В момента за Робиньо и семейството му в Бразилия се грижи охрана от осем души.

Преди пет години футболистът бе принуден да плати откуп от 50 000 британски лири на един от най-търсените бразилски престъпници, след като майка му е държана заложница в продължение на 41 дни. Отвлечена е по време на семейно барбекю, завързана и напъхана в багажника на собствената й кола и откарана неизвестно къде от жесток бандит убиец с прякор „Бин Ладен“. Робиньо получава заплашителни съобщения и видеозаписи, на коит се вижда как престъпникът отрязва големи кичури от косата на майка му.

Година по-късно футболистът напуска Бразилия, след като подписва договор с „Реал Мадрид”, като отвежда и семейството си със себе си, за да го защити.

Този случай обаче е само първият от общо пет отвличания на майки на футболисти за период от само пет месеца. Две от тях са спасени при полицейски акции, а другите три – след изплащането на откуп.

Филмът представя престъпната схема с отвличанията от 2004 г., заподозреният като автор на която – убиецът и бивш затворник Селио Марсело да Силва, по прякор „Бин Ладен“, е в крайна сметка заловен. По същото онова време той е издирван от полицията, след като е осъден на 38 години лишаване от свобода за убийство и обир, измъкнал се, след като организира бягство от затвора.

Филмът проследява полицейска акция, ръководена от шефа на бразилското звено за борба с отвличанията, Вагнер Ферейра де Суза, и включва интервюта с Робиньо, както и със съпругата и майката на Еду от „Арсенал”.

По време на заснемането на тази документална лента четирима полицаи са убити само за период от две седмици.

Премиера на 10 юни по Viasat Explorer

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Отвличанията на роднини на футболисти не е нещо, случващо се само в Бразилия, нито винаги става въпрос за отвличане на майки. Братът на бившата звезда на „Барселона” Рикелме става жертва в Аржентина – освободен е, едва след като за него е заплатена значителна сума. Бащата на бившия мексикански вратар Хорхе Кампос е отвлечен с оръжие и държан заложник малко повече от седмица, преди да бъде освободен срещу откуп. През 2008 г. братът на звездата на „Евертън” Джоузеф Йобо е пленник в продължение на 12 дни, след като е отвлечен в родината си в Нигерия.

През 2002 г. девет души са арестувани в Англия по подозрение, че планират отвличане на Виктория Бекъм и двамата й сина с идеята да поискат откуп от 5 млн. британски лири. Установява се, че банда от румънци и албанци са следили семейство Бекъм няколко седмици, смятайки да отвлекат Виктория пред къщата й в Хъртфордшир, след което с помощта на химически спрей да я приспят, както и двамата и сина – тригодишния Бруклин и двумесечния Ромео.