Парламентарни избори 2017 – ТВ рейтинг

Информация на bTV: Първото по рода си изборно студио на открито по bTV е изборът на зрителите в ключов за България момент

Специалното студио „Парламент 44” с 2,2 пъти по-голяма аудитория от програмата на втората по гледаемост телевизия – БНТ 1

Комбинацията от силна публицистика, журналистически разследвания, ексклузивни гости и истински визуален спектакъл върху фасадата на НДК донесоха поредно признание за bTV като предпочитан избор на аудиторията в значими за страната моменти. В изборния 26 март зрителите отново се довериха на програмата на най-голямата телевизия у нас, за да проследят по интересен и иновативен начин надпреварата за влизане в Народното събрание.

Всички предавания на bTV с изборна тематика са с по-висока гледаемост в сравнение с втората телевизия – БНТ 1. „Тази неделя”, всички емисии новини и специалното изборно студио „Парламент 44” привлякоха интереса на 34,9% от телевизионните зрители спрямо 14,6% за БНТ 1. Разликата се изчислява на 2,4 пъти (GARB, TG All 4+).

Зрителският интерес по време на първото по рода си изборно студио на открито и зрелищната трансформация на НДК достига своя пик в 20:08 ч., когато над 1 милион и 70 хиляди зрители са избрали програмата на bTV.

Палитрата от събития при избора на новите народни представители бе проследена на живо от репортерите на bTV на горещи точки в страната, както и във Великобритания, Германия, Франция и Турция. Основните участници в битката за 44-тото Народно събрание говориха първо пред Светослав Иванов и Антон Хекимян. Сериозен интерес сред зрителите отбелязаха и живите включвания с разследването на Мариета Николаева за търговията с вот в Пазарджик, довело до арест, както и разкритията на Росен Цветков за търговците на гласове във Видинско.

Нестандартният поглед с ирония и усмивка към събитията от щаба на невъзпитаните карикатуристи – Христо Комарнитски и Алла и Чавдар Георгиеви, чийто домакин бе Борислав Лазаров, също предизвика вниманието на аудиторията.

Един от най-силните новинарски сайтове у нас btvnovinite.bg предаваше на живо специалното изборно студио. Той регистрира пореден успех през вчерашния ден, като постигна 1,5 пъти по-висока посещаемост спрямо последните 7 дни.

Резултатите от изборния 26 март, както и тези от цялата предизборна кампания, сочат тенденцията на ръст на интереса към новините и публицистиката на bTV. Пийпълметричните данни от специалното предизборно студио в две части с Корнелия Нинова и Бойко Борисов в последните два дни на кампанията недвусмислено затвърждават растящата преднина на bTV. Срещата на зрителите с лидера на БСП в праймтайма на телевизията на 23 март е категоричният избор за 50% от аудиторията спрямо 16,3%, избрали ефира на Нова телевизия (TG All 4+). Участието на Бойко Борисов по същото време на 24 март е привлякло интереса на 52,6% от всички телевизионни зрители спрямо 13,8% за втората по гледаемост телевизия, като разликата се изчислява на 3,8 пъти.

Информация на Нова телевизия: NOVA е предпочетената медия от активното население в изборния ден

За първи път в България NOVA използва нов и атрактивен начин за представяне на резултатите на живо

Активното население в страната отново избра NOVA в изборния ден. Най-актуалните резултати и най-ерудираните експерти и политически анализатори бяха част от ефира на NOVA, а репортажите и интервютата в неделните предавания бяха предпочетени от зрителите в деня на вота.

И тази година NOVA бе единствената частна национална телевизия, която работи с двете най-авторитетни социологически агенции Алфа Рисърч и Галъп. През целия ден един от най-опитните журналисти в България – Николай Дойнов, отразяваше развоя на събитията в специално създадения електорален център, а репортерите на Новините на NOVA проследиха развоя на изборите и настроенията на българите в страната и чужбина. Още в 20.00 ч. NOVA първа предложи най-точните прогнозни резултати на своите зрители, оцветявайки сградата на парламента в цветовете на партиите-победители.

От самото начало на изборния ден „Събуди се и гласувай“ бе най-гледаното телевизионно предаване, което даде преднина от 21% сред активното население (18-49 г.) не само пред втората по гледаемост телевизия – bTV, но и пред БНТ1. С напредването на деня NOVA и в частност информационното предаване „Комбина“, с водещи Лора Крумова и Милен Цветков, също затвърди лидерството на медията, като бе предпочетено от 70% повече от активното население (18-49 г.) в сравнение с втората по гледаемост телевизия bTV по същото време.

Телевизионният тандем с най-голям опит в отразяване на избори – Ани Цолова и Виктор Николаев, отново успя да спечели доверието на зрителите и да ги пренесе в изнесеното мултимедийно изборно студио на NOVA „Новите 240: Избори след изборите”. С анализ и коментар на изборната ситуация в страната в реално време емблематичната двойка категорично привлече интереса на аудиторията на възраст 18-49 г., а с помощта на атрактивни визуални решения и специализиран софтуер, информираше за точните мандати на всяка една от класиралите се в Парламента партии и възможните коалиционни комбинации.

От началото на 2017 г. аудиторният дял на „Здравей, България“ расте, с което се увеличава и разликата пред втората по гледаемост телевизия – bTV. През януари преднината сред активното население в България на възраст 18-49 г. е 27%, а през февруари и март над една трета от зрителите от същата целева група избират сутрешния блок на NOVA пред този на bTV и през последния месец и в седмицата на лидерите допринасят за над 40% по-голям дял.

Най-голямата медийна компания в България Нова Броудкастинг Груп даде възможност на българите в страната и чужбина да проследят избора за 44-ти парламент в реално време чрез всичките си платформи – едни от най-посещаваните новинарски сайтове в България Nova.bg, Vesti.bg и Dariknews.bg, както и в ефира на радио NOVA NEWS. Парламентарните избори бяха най-актуалната и дискутирана тема и в официалните страници на NOVA и Новините на NOVA в социалните мрежи в изборния ден.