Първият компютърен програмист Ада Лъвлейс по Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – програмни акценти октомври 2016

Денят на Ада Лъвлейс

ПРЕМИЕРА
Смятащата Ада – компютърна графиня
11 октомври 2016 в 21:30 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните

През август 1843 година даровитата млада графиня Ада Лъвлейс се обръща към един сприхав изобретател, предлагайки помощта си за осигуряване на финансирането на първия в света механичен компютър. Единствено тя предвижда големите възможности на това устройство и дори написва първата компютърна програма за него. Но, изобретателят Чарлс Бабидж отказва помощта й. Ако Ада беше успяла, революцията в областта на информационните технологии можеше да започне във викторианска Англия и страната би влязла в епохата на компютрите столетие по-рано. Ето забележителната история на тази жена…

Документалният филм показва необикновения живот на лейди Ада Лъвлейс. Дъщеря на прочутия поет лорд Байрон, Ана Лъвлейс е потомствена аристократка, скандална личност от висшето общество и Графиня на компютърните науки. Филмът описва необичайното й образование, интересните й отношения с Чарлс Бабидж и нейното наследство в качеството й на първия в света компютърен програмист. Ще покажем уникалната й наследственост – пророческо въображение и рационална логика, които я правят предвестник на нашата дигитална епоха.

Денят на Лейф Ериксон

Имало едно време…Пътешествениците – Ерик Червения и откриването на Америка
09 октомври 2016 в 18:45 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Въпреки че популярната история сочи Ерик за откривателя на Гренландия, според исландските саги земята е била открита от древните викинги, които се заселили там преди него. Независимо от това, Ерик е първият постоянен европейски заселник.

Около 982 година Ерик заобикаля южния край на острова и се отправя нагоре към западния бряг. В крайна сметка той достига част от брега, която изглежда не е покрита с ледове и обещава развитие и просперитет. Според сагата, Ерик прекарва трите години на своето заточение в изследване на земята. Той е бил изпратен на заточение, затова че убива няколко души по време на спор за имот в Исландия.

Когато Ерик се завръща в Исландия след края на заточението си, той донася със себе си разказите за ‘Гренландия/Зелената земя’. Той дава на земята име, което да привлече потенциалните заселници от ‘Исландия’. Ерик си дава сметка, че за да бъде успешно заселването на Гренландия, ще са необходими колкото може повече хора. Всъщност, той успява да убеди предимно онези викинги, които са обитавали бедни земи или които са преживели скорошен глад.

Какво, как, къде – Викингите
09 октомври 2016 в 19:15 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Между 8-ми и 11-ти век викингите – предшествениците на съвременните скандинавци, тероризирали половин Европа. Те нападали непрекъснато крайбрежните градове в Англия и Франция. Навлезли и във вътрешността на континента, плавайки нагоре по течението на река Елба чак до Хамбург и изгорили града до основи. Плячкосали и Париж. Причината за успешните им нападения се криела в бързите им кораби. Търговската им мрежа обхващала цяла Европа и те пътували по река дори до Русия и арабските страни. Корабите им достигнали и до Гренландия, където основали селища. Преди повече от 1000 години Лейф Ериксон изминал с кораба си цялото разстояние до Северна Америка.

На нормански език думата ‘викинг’ означава ‘морски воин’. Но, всъщност, по-голямата част от населението си стояло у дома. В провинцията викингите водели мирен живот на ловци и фермери. Обикновено, едно викингско семейство произвеждало всичко, от което имало нужда, за да преживява. В селото имало само един човек с някакъв занаят и това бил ковачът. Ковачът е бил важна личност, защото той изработвал оръжията. Викингите нямали такива училища, каквито имаме днес. Децата научавали от възрастните всичко, което трябвало да знаят, като ги наблюдавали и им помагали. Детството им не продължавало дълго. На седемгодишна възраст децата вече работели по цял ден.

Имало едно време…Америка – Покорителите на Севера
09 октомври 2016 в 19:45 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Около 1000-та година, в продължение на векове ескимосите мигрирали пеша или с лодки по протежение на крайбрежните равнини на Аляска. Една от ескимоските групи, принадлежаща към културата на Дорсет, достигнала Нюфаундленд. Смята се, че това са първите американци, влезли в контакт с европейците – викингите и норманите.

Някъде в северната част на Европа имало народ, подтикван от жаждата си за открития. Ерик Червения открил Гренландия и положил основите на първата викингска колония. Лейк Ериксон – вторият от тримата синове на Ерик Червения, изследвал американския бряг, като вероятно се заселил в днешен Нюфаундленд.

Ескимосите Дорсет посрещнали пришълците и ги приветствали с добре дошли. Но, не след дълго започнали конфликти и избухнали битки. Викингите били известни като безстрашни воини, но ескимосите имали числено превъзходство, познавали по-добре територията и владеели различни трикове за преследване на врага по море.

Сръчни пръсти – Помощник за красотата
09 октомври 2016 в 20:15 ч.

Имало едно време…Човекът – Ерата на викингите
09 октомври 2016 в 20:30 ч.


Рожденият ден на Антони ван Льовенхук (24 октомври 1632 година)

Чудата наука – Леченията
24 октомври 2016 в 18:00 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

В историята на човечеството дейността, свързана с лечението и познанието за болестите е следвала много любопитен път. Някои процедури доказали своята ефикасност, докато други методи само влошавали състоянието на пациента. До 16ти век ‘лечението’ се изразявало в намаляването на количеството на една от четирите телесни течности, което проправило пътя към пускането на кръв. Както се оказва, съвременната медицина доказва, че в редки случаи пускането на кръв наистина помага. Всъщност, смучещите кръв пиявици са отлични помощници в лечението на рани.

Днес ние знаем, че причинителят на голям брой болести е едно малко същество – бактерията. Но, до средата на19ти век мнозина са смятали, че толкова малки организми, като микробите, не биха могли да убият по-големи организми, като хората. В крайна сметка, ние дори не можем да ги видим с просто око. Тогава как са били открити? Благодарение на един холандски лекар, който решил да се вгледа по-внимателно… между зъбите си. Името на този лекар е Антони ван Льовенхук, и като почитател на микроскопа той се явява първият човек, наблюдавал бактериите. След това било открито лечение за повечето бактериални инфекции – антибиотиците.

Имало едно време…Животът – Клетката
24 октомври 2016 в 18:30 ч.

Хелоуин

Сръчни пръсти – Хелоуин Специално издание
31 октомври 2016 в 18:30 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Изпълнен с цветове, енергия и вдъхновение, „Сръчни пръсти“ предлага свеж иновативен подход към изкуството с този отличен с награди филм за деца, посветен на творчеството. Сериалът насърчава децата да използват въображението си и да дават израз на творческите си способности в широк кръг от дейности. Със „Сръчни пръсти“ всичко е възможно – единствената граница е вашето въображение.

В този специален епизод домакините показват какво можете да направите, за да си осигурите един Хелоуин, изпълнен със смразяващо кръвта забавление, като демонстрират как можете да си приготвите някои вампирски лакомства за призрачното тържество на Хелоуин –редица от малки духчета, направени от рециклирани хартиени салфетки и чашки от полистирол, и светеща в тъмното тениска собствено производство за „Пакост или лакомство“.

Фокуси – Страховита магия
31 октомври 2016 в 18:45 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Водещи на заснетия в живописна къща на забавленията „Спелц“ са световноизвестният фокусник Джей Санки и неговото удивително дете-асистент Бриджит Хол. Спелц е динамичен, забавен лудетина, който разкрива тайната на обикновените и “не дотам обикновените” фокуси. С помощта на обикновени предмети, като карти, пари и хартиени изрезки, Джей ще научи своето протеже на няколко фокуса, предавани през вековете в най-строга тайна от един фокусник на друг, след което ще разкрие на зрителите в какво се състои тайната на фокуса.

В този призрачен епизод Джей и Бриджит “омагьосват” Спелц, след което се отправят към един от сеансите на Хари Худини. Бриджит разсъждава върху един от най-призрачните въпроси – има ли духове?

НА ФОКУС ПРЕЗ ОКТОМВРИ: Сетивата

15 октомври 2016 в 16:00 ч. и по-късно
16 октомври 2016 в 16:15 ч. и по-късно

Представете си, че реалността не би могла да съществува, ако не бяхте в състояние да я видите. Това действително е вярно – на квантово равнище. Сега си представете, че не можете да виждате. Без зрение няма реалност. От петте основни сетива остава да разчитате на допира, слуха, вкуса и мириса. А сега си представете, че по някаква причина не разполагате с тези сетива. Представете си как ще изгорите пръста си, ако не можете да усетите топлината на печката. Или как ще намерите изход от тъмната гора, ако не можете да чуете звуците от движението на пътя. Или как ще избегнете стомашното неразположение, ако не можете да разберете по миризмата или по вкуса, че млякото е прокиснало.

Сетивата са нашият интерфейс със заобикалящия ни свят – без тях ние бихме били буквално изгубени. Без интерфейс няма възприятие. Без възприятие няма опит. Без опит няма учене. И това никак не е преувеличено. Естествено, всичко се свежда до нашата анатомия. Например, клетките на вкуса в устата и гърлото ни образуват вкусови луковици. Благодарение на тях езикът се явява един от ключовите ни органи, който оказва влияние върху биологичните ни нужди. Но, езикът влияе не само върху биологичните ни нужди, а и върху емоциите и спомените ни.

Но, което е по-важно за нещо толкова съществено, сетивата могат да бъдат подвеждащи, дори измамни. Понякога нещата не са такива, каквито изглеждат. Преди да решите, че има някаква магия – помислете отново. Просто Вашият мозък Ви играе номера! Така че, къде възникват сетивните усещания – в тялото или в мозъка ни? Как сетивата ни помагат да се справим със света около нас? Може ли да им се доверим? Какво е научното обяснение на илюзиите? И какви невероятни варианти на сетивност е създала природата за животните и растенията?

На фокус през октомври – Сетивата!

Имало едно време…Животът – Устата и зъбите
15 октомври 2016 в 16:00 ч.

Фактология – Растения
15 октомври 2016 в 16:30 ч.

За ума – Да излъжем езика и носа
15 октомври 2016 в 17:00 ч.
ПРЕЗДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Има толкова много различни вкусове и аромати. Сладък, кисел, солен. Езикът ни може да опита толкова много различни видове храна, особено ако искаме да експериментираме. Клетките на вкуса в устата и гърлото ни образуват вкусови луковици. Тези единични вкусови луковици са разпръснати върху повърхността на небцето и гърлото ни. Езикът и носът ни са много важни органи, които ни дават възможност да се наслаждаваме на многото страхотни неща, които ни предлага животът. Всъщност, езикът влияе не само върху биологичните ни нужди, а и върху емоциите и спомените ни.

Тайната лаборатория на Томас Едисон – Миризма на тийн и Чудовището Смаш
15 октомври 2016 в 17:30 ч.

Експресът на учените – Носът на кучето
15 октомври 2016 в 18:00 ч.

Тайната лаборатория на Томас Едисон – Наноботска хапка и Следвай носа си
15 октомври 2016 в 18:30 ч.

Въпроси от науката – Какво представлява звукът?
15 октомври 2016 в 19:00 ч.

Имало едно време…Животът – Ухото
15 октомври 2016 в 19:30 ч.

За ума – Слухови илюзии
15 октомври 2016 в 20:00 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Наред с оптичните илюзии, измамни за окото, съществуват и слухови илюзии, които манипулират слуха. Или, по-точно, използват слуха, за да Ви играят номера! Можете ли да си представите, че звукът може да повлияе на това как се чувствате? Някои звуци ви карат да се чувствате раздвижени, в буквалния смисъл на думата! Диапазонът на звуците, които ни заобикалят ежедневно, е безкраен. Понякога свикваме до такава степен с тях, че нищо не ни изглежда необичайно. Но, научавайки нови начини да слушаме и чуваме, ние откриваме един нов свят и резултатите са невероятни!

Фактология – Звукът
15 октомври 2016 в 20:30 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. Малко нещо детектив, малко нещо смахнат учен, Харисън набира деца от Канада, които да му помагат в разследванията като асистенти в студиото и репортери на терена. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено странен за Харисън и неговата компания. ‘Откривателите’ представлява съчетание на хумор, наука и интелект, необходими за да се види дали истината не се крие някъде наблизо, а процесът на откривателството винаги е придружен от забавления.

В този епизод гости на Харисън са рапърът и музикант Кид Коала – специален гост от кучешкия род, и оперната певица Линдзи Майкъл. Всеки от двамата ни помага да научим повече за деликатните механизми на слуха. Специалният гост от кучешката порода помага на Харисън да си представи дали подсвиркванията на кучетата наистина са безшумни, а Линдзи Майкъл прави експеримент, за да види дали човек може да счупи кристална чаша с гласа си. Зрителите пред телевизорите проверяват дали имат слух като на прилепите!

В „Голямото предизвикателство“ децата трябва да се състезават, за да видят кой ще успее да накара нашата оперна певица да настръхне, търсейки материали, които при триене да издават най-пищящите звуци!

На открито Харисън отива в морския аквариум, където научава, че някои риби общуват помежду си чрез звуци!

Музика на мозъка
15 октомври 2016 в 21:00 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Музиката влияе върху нашето развитие от люлката до гроба. Този документален филм разглежда ролята на музиката за развитието на мозъка на човешките същества. Той изследва влиянието на музиката върху преждевременно родените бебета в неонаталните интензивни отделения и върху подрастващите деца (разглеждайки ефекта на Моцарт), както и значението на музикалната терапия в лечението на болнични и възрастни пациенти.

Дали музикалността е присъща само на хората? Други живи същества издават прекрасни и сложни звуци. Но, песните на птиците, например, се наблюдават само в определени сезони или определено време на деня, свързани са с определени хормонални промени и имат специфична функция – да защитават територията или да привлекат брачен партньор. Докато човешката музика е нещо съвсем друго.

Данните от неврообразната диагностика показват, че хората са в състояние да реагират на музиката на своята култура, дори когато не са изучавали музика. Антропологично, всички хора във всички общества по света участват в художествени и музикални дейности.

В търсене на щастие – И заживели щастливо
15 октомври 2016 в 22:00 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Опасан с 6000 електрода, измерващи мозъчните му вълни и сърдечния му пулс, докато слуша серия от музикални парчета, Ейдриън разбира как мозъкът и тялото му реагират на музиката.

Изследванията сочат, че дори чуването на смеха на други хора е достатъчно да ни накара да се смеем и да се присъединим към веселбата. Интересното в случая е, че хората са единствените живи същества, които могат да се смеят, и че смехът наистина е сложна реакция, която включва много от същите умения, които се използват при решаването на задачи.

Освен ефекта на доминото по отношение на радостта и забавлението, смехът предизвиква и здравословни физически промени в тялото. Така че, защо да не се смеем малко повече?

и

Имало едно време…Животът – Кожата
16 октомври 2016 в 16:15 ч.

За ума – Илюзии за докосване
16 октомври 2016 в 16:45 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Грубо, меко, гладко, студено, топло. Всеки ден ние се натъкваме на толкова много различни текстури и усещания. Ние можем да разпознаем голям брой предмети благодарение на сетивото си на допир, дори когато не използваме зрението си. Но, как допирът се свързва с мозъка ни? Изследванията, извършени чрез функционална магнитно-резонансна образна диагностика показва, че допирът има голям ефект върху нашия мозък. Той влияе на нашите усещания, движения и мисловни процеси, както и на способността ни да усвояваме нови движения.

Фактология – Кожа
16 октомври 2016 в 17:15 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. Малко нещо детектив, малко нещо смахнат учен, Харисън набира деца от Канада, които да му помагат в разследванията като асистенти в студиото и репортери на терена. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено странен за Харисън и неговата компания. ‘Откривателите’ представлява съчетание на хумор, наука и интелект, необходими за да се види дали истината не се крие някъде наблизо, а процесът на откривателството винаги е придружен от забавления.

В този епизод Харисън изследва външната обвивка на тялото ни – кожата. С помощта на гримьор – специалист по специалните ефекти, той научава как се изобразяват корички на рани и синини и дори се научава как да създава страхотни люспи на риби-чудовища.

В „Голямото предизвикателство“ – Дали някои части на кожата ни са по-чувствителни от другите? Със завързани очи предизвикателите трябва да познаят тайнствени обекти, потъркани в ходилата, краката и ръцете им.

И на открито – Харисън отива на морския бряг със специалист дерматолог, за да разбере как слънчевата защита може да предпази чувствителните на ултравиолетови лъчи фризбита от това да добият морав цвят.

Марви Хамър – Човешка и животинска кожа
16 октомври 2016 в 17:45 ч.

За ума – Връзка между мозъка и очите
16 октомври 2016 в 18:15 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Шоколад или ванилия? Да бутаме или да дърпаме? Всеки ден ние вземаме различни решения. Нашето генетично устройство е повече или по-малко еднакво, но защо тогава действията ни се различават? Кое предизвиква нашите действия и реакции, нашите мисли и чувства? Как точно функционира мозъкът? Всеки ден ние се сблъскваме с различни предмети, гледки, цветове, форми и изображения. Понякога нещата не са такива, каквито изглеждат. Преди да решите, че има някаква магия, помислете отново. Може би просто вашият мозък ви играе номера? Никога не подценявайте възможностите на ума!

Фокуси – Силата на ума
16 октомври 2016 в 18:45 ч.

Имало едно време…Животът – Окото
16 октомври 2016 в 9:00 ч.

За ума – Визуално възприятие
16 октомври 2016 в 19:30 ч.

Фактология – Сетива: зрение
16 октомври 2016 в 20:00 ч.

За ума – Ежедневни илюзии
16 октомври 2016 в 20:30 ч.

Границите на светлината
16 октомври 2016 в 21:00 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

Живеем в свят, наситен с великолепни цветове и въпреки това представата ни за света е непълна. За да разберем какво ни липсва, най-напред трябва да разберем цветовете. Представяме си светлината като вълна с пикове, но разстоянието между пиковете и дължината на вълната е различно. Очите ни разпознават вълните с различна дължина като различни цветове, вълните с по-малка дължина са сини, а тези с по-голяма дължина покриват спектъра, движейки се в посока към червения цвят. Но, спектърът не се изчерпва само с червеното и синьото, с по-дългите и по-късите дължини на вълната, за които можем да мислим като за невидими цветове.

В този филм ние ще излезем извън границите на ежедневните си възприятия, като използваме технологията, за да изследваме целия диапазон на светлинния спектър. От рентгеновите лъчи до микровълните, от ултравиолетовото до инфрачервеното, ние ще изследваме света на цветовете – както на видимите, така и на невидимите; ще разберем какво всъщност представлява цветът, как функционира цветното ни зрение и ще го сравним с това на други живи същества.

В търсене на щастие – Поглед към щастието
16 октомври 2016 в 22:00 ч.
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

В този епизод Ейдриън ще се подложи на изследване на ретината. Освен това, той е със завързани очи и не е можел да вижда цялата сутрин, преди да се отправи за разговор с най-известните очни хирурзи и лекари.

Нашите очи ни дават повече информация, отколкото осъзнаваме; те са прозорец към щастието. От петте сетива зрението е може би едно от най-важните, ако не и най-важното сетиво, което притежаваме. Зрението е сложен процес на събиране, фокусиране и превръщане на светлината в образи. Така че, какъв е начинът да бъдем щастливи и в добро настроение?