„Пътници във времето“ – всичко за новата поредица по Viasat History

Пътници във времето
Оригинално заглавие: Time Team YR X
Сезон: 10
Държава: Великобритания
Година: 2003
Жанр: документален филм

Премиера на 3 февруари – 17 март по Viasat History – ЕКСКЛУЗИВНО

Доскоро археологията бе считана от мнозина за „скучна”, но екипът на „Пътници във времето” успешно популяризира тази наука със своя ентусиазъм да разкрие тайните на богатата и вековна история на британските острови. Проучвайки подробно миналото, от палеолитните времена до съвсем наскоро случили се събития, „Пътниците във времето” ще ви забавлява, но и ще обогати историческите ви познания.

Епизод 1:
В този епизод ще се запознаем с Морис и Пат Джоунс, които, докато изкопават езерце в своята градина в Нортхамптъншър, попадат на човешки скелет, край който има церемониални глинени съдове, нож и скъпоценна катарама. Няма съмнение, че е на англосаксонец. Морис и Пат викат „Пътниците във времето”. Възможно ли е в градината си да имат цяло гробище? Древно ли е или по-ново? Кой може да е погребан на това място?

Епизод 2:
Във втория епизод на поредицата за популярна археология Тони Робинсън и екипът на „Пътници във времето” се срещат с фермер от Съмърсет, неочаквано открил под кочината в стопанството си мозаичен под. Несъмнено наблизо трябва да има римска вила, затова „Пътниците във времето” незабавно започват проучвания. По време на невероятни тридневни разкопки на две места те намират не само една, а цяло поле, изпъстрено с някои от най-прекрасните мозайки, откривани през последните години.

Епизод 3:
„Пътниците във времето” отиват в Пийк Дистрикт, за да разкрият тайната на зловещо откритие. Мистериозна колекция от човешки кости – много от тях на деца, отвежда Тони Робинсън и екипа в дълбока пещера в Дарбишър. Достъпът до нея е изключително труден и опасен, но археолозите са непоколебими. И като че откритото досега не е достатъчно, едно хълмче наблизо изглежда като праисторическа надгробна могила. Дали там не се крие отговорът на загадката, свързана със зловещите находки в пещерата? Ще успеят ли „Пътниците във времето” да хвърлят светлина върху откритията?

Епизод 4:
„Пътниците във времето” се отправят на дълго пътуване до един от най-отдалечените Шетландски острови в опит да разкрият истината в основата на древна местна легенда. Малка могила на върха на хълм е от дълго време известна като „Гроба на Великана“. Какво обаче крие тази могила? Може ли да е свързано с викингски глинени съдове, намерени в една градина наблизо? Борейки се с ограниченото време, с което разполагат, и с метеорологичните условия, членовете на екипа успяват да достигнат до необикновени и редки находки. Дали отговорът не се крие в тях?

Епизод 5:
„Пътниците във времето” поемат към Гринуич, за да посетят любимия дворец на Хенри Осми. Той държал своите предпочитани оръжия и доспехи в помещение точно до двореца, където изградил огромен и впечатляващ двор за турнири, за да се отдава на любимото си занимание. Някогашният палат отдавна е зает от красивите сгради на Военноморския колеж и Морския музей. Тони и екипът на „Пътници във времето” разполагат само с три дни да изследват прекрасните поляни в търсене на изгубените рицарски оръжия и двора за турнири. Разбира се, Фил не може да устои и навлича комплект автентични доспехи.

Епизод 6:
В този епизод Тони Робинсън и неговият екип се опитват да открият първата фабрика в южен Лондон на компанията за коприна „Либърти Силкс”. Името на тази фирма и до днес символизира разкош и красота и събужда спомени за ефирни рокли и по-безгрижни времена. Но проучването, предприето от „Пътници във времето”, няма да е никак безгрижно. Най-после, на третия ден от търсенията, екипът достига до важното откритие, като се опитва и да пресъздаде техниките, използвани през 19 век, за боядисване и щампосване на прекрасните копринени платове.

Епизод 7:
„Кралския полумесец” в град Бат е вероятно сред най-красивите структури на британските острови, но това няма да възпре Тони Робинсън, Мик Астън и останалите от екипа на „Пътници във времето” да го разкопаят. Някъде зад „Полумесеца” трябва да има римско гробище, а пред него – пътят Фосе. Проливният дъжд, изсипващ се часове наред, и подземието на викторианска църква, на което изневиделица попадат, не им улесняват работата, но на третия ден нашите герои най-после откриват римски скелети и римски път… Въпреки че те съвсем не са на очакваното място.

Епизод 8:
Атълни е сред най-важните исторически обекти в Англия. На това място крал Алфред издига крепост и организира кампанията за прогонване на викингите от Англия. Тук обаче никога не са били провеждани археологически разкопки. Преди години на екипа „Пътници във времето” дори им е забранено да разкопават! Този път обаче проучванията започват и наред с припомнянето на миналото славното укрепено абатство постепенно разкрива и тайните си, между които и тази за създаването му.

Епизод 9:
Градините Кю са световноизвестни, но колко от посетителите им знаят, че всъщност се разхождат върху останките на изгубен царски дворец? Крал Джордж Трети някога си построява тук прекрасна резиденция, но днес единственото оцеляло нещо е частта с кухнята – незабележима в единия край на градините. Тони Робинсън и „Пътниците във времето” разравят идеално поддържаните поляни в търсене на недостижимите основи на двореца. Свидетелства за съществуването му се намират лесно, но ще успеят ли за възстановят цялостния му план само за три дни?

Епизод 10:
Рядка находка – гробище от бронзовата епоха, е причина Тони и екипът му да поемат на спасителна мисия във Файф, Шотландия. Строителни фирми напират да започнат бизнес на това място и „Пътниците във времето” разполагат с време само колкото да открият и разкопаят гробовете. Ще успеят ли обаче да разбулят загадката, свързана с гигантската, покрита с камъни, могила в средата на гробището?

Епизод 11:
В този епизод Тони Робинсън и екипът му са поканени да извършат археологически разкопки сред ливадите на едно от най-величествените британски имения – замъка Хауард в Йоркшър. При построяването му едно цяло средновековно селище е било най-безцеремонно сринато до земята. Настоящите собственици на замъка горят от желание да открият колкото се може повече за това селище и неговите обитатели. В архивите няма запазено почти нищо и търсенето се оказва истинско предизвикателство. Най-после „Пътниците във времето” достига до изумителна находка в едно прашно мазе.

Епизод 12:
Няколко изумителни снимки от въздуха на ливади край Седжфилд показват нещо, което определено прилича на изгубен римски град. Ако съмненията се потвърдят, това ще бъде най-северното гражданско селище от римско време, откривано досега. Ще успеят ли Тони Робинсън и екипът му от археолози и експерти да преначертаят картата на Римската империя само за три дни?

Епизод 13:
Тони Робинсън се отправя към стария пазарски град Апълби в Къмбрия, където се изправя лице в лице с трудния живот в първите създадени някога затвори. В момента полицейското управление се издига на мястото на ни повече, ни по-малко от три затвора с историческа стойност – сега погребани под полицейския паркинг. Докато се опитват да открият старите килии под бетонната настилка, „Пътниците във времето” търсят и доказателства за едно легендарно бягство през 18 век, както и за прочутата зала, където обесвали осъдените на смърт.