Пазете сърцето със съветите на bTV

Уникална сърдечна операция без спиране на сърцето в „Духът на здравето“

Тази неделя, 16 юни, предаването „Духът на здравето” ще бъде посветено на най-ценния мускул в човешкото тяло – сърцето. Боли ли сърцето и ако да, кога боли повече – в прекия или в преносния смисъл?

Какво представлява една от най-иновативните техники в кардиохирургията, наречена хирургия на “биещо сърце”? Д-р Неделя Щонова ще разговаря с един от водещите немски кардиохирурзи, българинът д-р Валентин Диков (на снимката). Той е старши хирург на болницата в Олденбург, има над 10 000 операции в целия спектър на сърдечната, гръдната и съдова хирургия и след 20 години успешна кариера в Германия се завръща, за да практикува в България.

Сърдечно-съдовата смъртност и специално връзката й с високото кръвно налягане са във фокуса на вниманието на най-големите световни изследователски центрове. Очаква се, че през 2025 г. 1,6 милиарда души ще живеят с хипертония, а тя остава убиец номер едно.

Какво трябва да включва лечението на хората с висок сърдечно-съдов риск? През последните години акцентът за борба с хипертонията е насочен към младите, именно за това в „Духът на здравето“ ще разкаже проф. Стефан Денчев, началник на клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска”, съпредседател на научното дружество на Българската сърдечна и съдова асоциация и член на Европейското дружество по кардиология.

Колко важен е контролът на артериалното налягане и как се прави комплексна оценка на сърдечно-съдовия риск? Специален гост на предаването е именитият кардиолог проф. Маргус Виигимаа. Той е ръководител на центъра по превантивна кардиология, Медицински център Северна Естония и професор по сърдечно-съдова медицина в Техническия университет в Талин. Маргус Виигимаа е публикувал повече от 230 оригинални научни труда. Член е на Европейското дружество по хипертония, президент на Естонското дружество по кардиология, бивш президент на Балтийското дружество по атеросклероза, вицепрезидент на Естонското дружество по хипертония, почетен член на Шведското дружество по хипертония, Унгарското дружество по хипертония и Българската лига по хипертония.

Грижите за сърцето е едно от нещата, които гарантират дълголетие. Как да ограничим риска от сърдечно-съдови заболявания? Д-р Неделя Щонова коментира с проф. Нина Гочева, началник на клиника по кардиология и интензивна терапия, Национална Кардиологична Болница, специализирала в Париж, Осака и Токио.

Рубриката „Заедно срещу диабета” ще проследи историите на Елисавета Котова и Нели Логофетова – две майки, чиито деца са с диабет. Какво включва успешният контрол над диабета? Тази неделя, от 8ч. в „Духът на здравето“ по bTV.

Гледай видео записи от предаването онлайн.