Пазят книгата „2060“ в капсула на бъдещето – снимки!

Книгата „2060” бе затворена в капсула на времето – електронен таймер ще отмерва периода в минути

Капсулата на времето, която ще съхранява книгата „2060” в следващите 50 години, бе затворена днес в Национална Библиотека „Св. Св. Кирил Методий”.

В капсулата има вграден специален таймер, който ще отмерва петте десетилетия. Ключът от капсулата бе официално връчен на директора на националната библиотека проф. Боряна Христова и ще бъде съхраняван и предаван от директор на директор до 2060 г.

Книгата „2060” съдържа всички мнения и коментари за развитието на света до 2060г. публикувани от граждани на блога http://2060.bg/, който бе зтворен през април т.г. 640-те страници на книгата са рециклирана офсетова хартия, а корицата е кожена с метален обков.

Електронният таймер на капсулата е с матрица за обратно броене, която започна да отчита от 26 298 720 – равностойността на 50 години в минути. Самата капсула тежи 500 кг, изработена е от термо-обработен гранит, стъклото е триплекс с песъкострой.

Книгата бе поставена в капсулата от Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие АД. Таймерът бе включен от осем годишната Илиана и десет годишната й сестра Тоника, носителки на наградите Медната монета (на журито) и Телевизионната монета (на публиката) на конкурса „Златната монета ‘09“ (Zecchino d’oro) в Болоня.

На събитието присъстваха редакторите на проекта в почти пълен състав – Виргиния Захариева, Георги Лозанов, Бойко Василев, Петър Кънев и Любо Ноков.

„Аз съм медиен човек. Преди 50 години нямаше телевизия и изобщо не бе възможно да си представим съществуването на медийния човек,” каза Георги Лозанов. „За 50 години преминаваме през много революции, без дори да ги осъзнаем.”

Бойко Василев подчерта, че „книгата, която днес затваряме не е фантастика, а археология за онези, които ще отворят капсулата, за да прочетат това, което ние сме си представяли за тяхното време.”

„Тази година чествахме 50 години от първия човешки полет в космоса, а след 50 години ще отбележим 50 години от пътуването на първия космически турист. И този турист е пенсионер,” каза Петър Кънев .  Целта на проекта бе да направи снимка на днешните ни предположения за това как ще се променят светът, хората и животът през следващите 50 години.