По поречието на река Чая с филм на Телевизия Туризъм

Акценти и анотации на филми от програмата на TVT за периода 16-22 април 2012 г.

 

ПРЕПОРЪЧАНО: „В горнилото на Априлий 1876” – поредица филми на възрожденска тематика само по TVT, на 20 април 2012 г.

В 19:00 ч. – „Приказка за къщата– вдъхновен разказ за забележителната Балабанова къща в Стария Пловдив, тесните улички и шепота на пловдивските калдаръм-кокони.

В 20:00 ч. – „Възрожденските сгради на Панагюрищепредставя богатата архитектура и история, както и любопитни факти и истории  от и за възрожденските къщи и църкви на средногорско Панагюрище – столицата на революционния Април 1876-та.

В 21:00 ч. – „Пътуване към оживялото Възраждане изключителен ретроспективен разказ за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – Копривщица, Мелник, Златоград, Елена, Търново, Габрово…

В 22:00 ч. – „Моят Каменград” – документална екранизация по едноименното есе на литературоведа Катя Зографова за родния й град Панагюрище, с участието на местни художници.

В 23:00 ч. – „Спомени с латернае посветен на прословутата Етнографска къща в Асеновград, където е събрана палитрата от всички станимашки домове – неповторимата атмосфера на българското Възраждане.

 

ПРЕМИЕРИ:

Голо бърдо (образователен филм за планински туризъм)

– премиера по TVT в събота, 21 април,  от 14:00 и от 20:00 ч.

Кам поредната малка по територия, но значима като природен и културен факт планина от западното българско Краище отвежда новият филм на Телевизия Туризъм „Голо бърдо”. Него медиата завърта в рубриката си за планинки и пироден туризъм през тази пролет. Пеонци и агриани. Гърци и римляни. Славяни и българи са живели по местата, където любопитства камерата на телевизионния екип… Минавали векове… Редица народи се заселвали около тази малка планина в Западна България. Но само един останал… Земята на Голо бърдо помни още много неща. Но и крие много тайни. Някои грижливо, някои – не толкова. Тук например боляринът Кракра разбил завоевателя Василий Българоубиец… Но какво още – гледайте филма „Голо бърдо” само по Телевизия Туризъм.

 

Към извора на реката  (образователен филм за еко туризъм и маршрут)

– премиера по TVT в неделя, 22 април,  от 14:00 ч. и 20:00 ч.

На поречието на една от красвите и пълноводни родопски реки  – Чая (или Чепеларска) е посветен филмът „Към извора на реката” от поредицата на Телевизия Туризъм за еко туристически маршрут. В него авторът Иван Дуков тръгва от водослива с друга голяма река – Марица, при Садово, през Асеновград и Нареченски бани да потърси „извора на живота”. ..  Животът е мистерия. А появата му е още по-голяма загадка.  Знае се, че се е родил във вода. Тя пък е душата на всяка река. А реката се ражда от извора…. Тя е като човек, със своите черти и особености. Има своя индивидуалност… Реките са пътища и филмът „Към извора на реката” поема по един от тях… Гледайте го само по Телевизия Туризъм.