По-силни ли са билките от лекарствата? – Da Vinci Learning

Петък, 8-ми юли 2011 г., 22.00 ч.

Алтернативната медицина – Билкарството

НАЧАЛО НА СЕРИАЛАВСЕКИ ДЕН В 22.00 ч.!

В този сериал се разказва историята на едно забележително пътешествие с цел да се открие истината зад най-древните лекарства в света. Ползите от съвременната медицина са очевидни: днес всички се радваме на по-дълъг и по-здравословен живот от когато и да било.

Тогава, защо все по-голям брой хора се обръщат към алтернативното лечение? Над 10 милиона души в Англия са опитвали някакъв вид алтернативно лекарство. В световен мащаб това е бизнес в размер на 60 милиарда долара.

Понякога исканията към алтернативните лекарства са необичайни. Мнозина смятат, че те са най-ефикасното лечение за хронични заболявания, като болест на Алцхаймер, болки в гърба и остеоартрит.  Някои дори ги предлагат като най-добро лечение за рак и СПИН.

Каква е истината?  Наистина ли алтернативните лекарства са толкова ефикасни?  Дали имат място наред с или дори преди обичайните лекарства?  И ако да – как действат?

Билките са част от древната и понякога – необикновена медицинска традиция. Тя надхвърля рамките на обичайната ни представа за медицина.  Търсенето на билкови лекарства бележи разцвет, тъй като расте броят на онези от нас, които вярват в действието им.

Билкарите ни уверяват, че когато става дума за билки, едно и едно не прави две, а десет.  Дали билките наистина имат ефект?  Какъв процент от магията на билките се дължи на вярата в магическите им свойства и какъв – на научните факти?  Дали те предлагат нещо специално?  И дали те не са ключът към лекарствата на бъдещето?

Погледнете по нов начин на тези древни лекарства и вижте дали няма доказателства за специалните им лечебни свойства. Днес в Англия билковите лекарства са най-бързо развиващото се алтернативно лечение. Търсенето е толкова голямо, че почти на всяка главна улица има по един билкар.

Лечителите твърдят, че могат да лекуват всичко – от акне до пристрастяване към пушенето. Броят на лекарите и на билките е озадачаващ.  Дали някои от билковите лекарства, засипващи полиците, действително имат ефект?  Могат ли те да лекуват хората?  Могат ли дори да дадат нещо, което обикновените лекарства не могат?

Билкарите трупат познанията си в продължение на хиляди години.  Най-старите текстове датират отпреди 5 000 години. Днес изследователите продължават да събират и записват традиционните начини за тяхната употреба.

Кората на върбата съдържа съединение, което облекчава болката и което учените са заимствали.  По такъв начин е получен аспиринът?  Морфинът се е правел от опиума на маковете.

Но, билкарите твърдят, че билките не са само суровини за направата на лекарства, а самите те представляват мощни лекарства.  Какви са доказателствата за това?

 
По темата: