Покана за Гинес рекорд с Джейми Оливър и 24 Kitchen

24KITCHEN България ще подкрепи FOOD REVOLUTION DAY 2014

Инициативата на Джейми Оливър ще се опита да постави нов световен рекорд

Food Revolution Day се провежда на 16 май. Акцентът тази година са децата и умението им да приготвят сами прясна и здравословна  храна. Food Revolution Day е кампания на Jamie Oliver Food Foundation във Великобритания и САЩ и на The Good Foundation в Австралия. Миналата година тя вдъхнови над 1200 събития в 660 града на 74 страни по целия свят. Тази година Джейми се надява да запише в Световните рекорди на Гинес нов – за най-много хора, които заедно с поне 5 деца, приготвят едновременно една и съща рецепта. Рецептата, която Джейми ще сготви тази година и милиони деца ще го последват, е салата „Дъга“ в питка(виж по-долу).

На 16 май 24 Kitchen ще подкрепи кампанията като през деня излъчи маратон на предаването „Джейми Оливър – Кулинарна революция“ от 15:45 и 20:55 часа. Информация за инициативите на всички ентусиасти у нас – училища, семейства, заведения за хранене и др.,  очаквайте на сайта на канала 24Kitchen.bg. Всеки, който иска да се включи, може да го направи директно на официалния сайт на Food Revolution Day: http://www.foodrevolutionday.com/.

По света над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази, до 2020 г. броят им ще  нарасне до 60 милиона. Днешното поколение е първото, за което се предвижда да има по-кратка продължителност на живот в сравнение с тази на родителите си. Причините са начинът на хранене и липсата на движение. Все по-малко хора умеят да готвят, което намалява и тяхната способност да се хранят пълноценно. Болестите, пряко свързани с начина на хранене, като сърдечна недостатъчност и инсулт, са основните причинители на смърт. Диабет – тип 2, считан досега за болест, появяваща се само при възрастни хора, вече преобладава сред деца под 8-годишна възраст. Факт е, че децата, които са се научили да готвят до 8-годишна възраст, готвят поне по 5 пъти в седмицата в зрялата си възраст.

Според Джейми Оливър проблемите на децата трябва да се превърнат в задължение на правителствата, бизнеса, училищата и родителите, които заедно да работят по превенцията на проблема. Джейми обяснява още, че децата и младежите трябва да се научат да готвят. „Вярвам, че всеки от нас има задължение да научи децата как храната се отразява на телата им. Сега е времето всеки, които иска да се включи в Food Revolution Day, да фокусира енергията си не само да научат децата да готвят, но и да ги убедят да практикуват придобитите кулинарния умения.“

Ще се включите ли? Нека да готвим заедно на 16-ти май!

 

САЛАТА „ДЪГА“ В ПИТКА

6 порции, 30 минути

За тази рецепта можете да използвате всякакви сезонни твърди зеленчуци и плодове. Може да ядете салата „Дъга“ просто като салата или пък да си направите сандвич, като я увиете в тънка питка и добавите малко сирене.

 

Необходими инструменти и съдове:

Белачка за зеленчуци или малко ножче

Ренде с кутия

Дъска за рязане

Кухненска везна

Голяма купа

Ръкавици за еднократна употреба

Празно бурканче с капак

Мерителни лъжички

 

Необходими продукти:

2 малки главички червено цвекло /около 150 г/, по възможност различни цветове

2 моркова

150 г бяло зеле

1 твърда круша

0.5 връзка прясна мента

0.5 връзка магданоз

6 малки тънки питки /арабски или тортили/

50 г саламурено сирене

За дресинга:

5 с.л. кисело мляко

0.5 ч.л. английска горчица

3 ч.л. ябълков оцет

2 с.л. зехтин

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте главичките цвекло и морковите под течаща студена вода. Изрежете краищата на зеленчуците,  както и всички черни точки/петна по тях. Почистете повърхността на зеленчуците леко, с помощта на ножче или белачка, но без да ги белете.

2. Поставете приставката за едро стъргане върху кутията. Поставете кутията ренде стабилно, върху дъската за рязане.

3. Настържете първо морковите. Внимавайте да не нараните пръстите си. Щом остане малко парче зеленчук, спрете настъргването. Поставете настърганите моркови в купата.

4. Настържете на едро зелето или го нарежете на тънко. Изхвърлете сърцевината, твърдата част. Измийте и подсушете крушата. Отрежете дръжката и и я настържете цялата. Добавете настърганите зеле и круша в купата.

5. Най-накрая настържете червеното цвекло. По желание може да използвате гумени ръкавици по време на стъргането, за да не се оцветят в червено.

6. Измийте ментата и магданоза и откъснете листата им. Нарежете ги на ситно върху дъската за рязане. Добавете ги в купата.

6. Сложете всички необходими продукти в бурканчето и го затворете добре. Разклатете силно, докато съставките се смесят хубаво. Опитайте на вкус и добавете нещо, ако е необходимо.

7. Залейте настърганите зеленчуци първо с малко дресинг и разбъркайте. Добавете толкова дресинг, че да ви харесва на вкус. Помнете, че ако сипете наведнъж дресинга и не вкусът не ви хареса, не може да махнете малко от него. Разбъркайте салатата много добре.

8. Разпределете салатата в питките. Върху зеленчуците натрошете малко сирене. Завийте питките на руло и подвийте единия им край.

 

 

 
По темата: ,